Scandaluri cu droguri şi doping în tenisul mondial

Share

Sportul alb (tenisul de câmp) numai alb nu mai este. Dincolo de faptul că jucătorii apar de multe ori pe teren îmbrăcaţi ca nişte bannere publicitare, există zvonuri privind doping cu steroizi. Nimeni nu ştie însă nimic exact.

• citeşte şi: Oare se dopează Serena Williams? VIDEO GALERIE FOTO

Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer şi Serena Williams au fost testaţi de 11 sau mai multe ori  de Programul Anti-Doping din Tenis, conform informaţiilor furnizate de ITF, citate în aprilie 2014 de website-ul Tennis.com.

• citeşte şi: Simona Halep, controale antidoping foarte dese

Şapte sau mai multe dintre testele făcute lui Nadal sau Federer au fost în afara competiţiei, în timp ce între patru şi şase teste au fost pentru Djokovic şi Williams.

Celelalte teste au fost administrate în timpul competiţiilor. Andy Murray, care a trecut printr-o operaţie şi nu a jucat în o parte din sezonul competiţional 2013, a fost testat în total de opt până la douăsprezece dăţi. Victoria Azarenka a fost testată  de cel puţin 14 ori.

Juan Martin del Potro şi Jelena Jankovic nu au fost testaţi în afara competiţiei în anul 2013, în pofida faptului că au terminat în Top 10.

• citeşte: Hingis admits positive drug test

Informaţiile date de ITF arată dacă  jucătorii au fost testaţi în timpul competiţiei sportive sau în afara acesteia de 1-3 ori, 4-6 dăţi, şapte sau mai multe ori sau niciodată. Jucătorii de tenis de câmp de top au fost în general testaţi mai des, şi în timpul, şi în afara competiţiei.

Informaţiile furnizate anterior de ITF arată că în anul 2013 au fost făcute 2.752 de teste,, iar în anul 2012 2.185.

Testele pe mostre de sânge în afara competiţiei au crescut ca număr  la 449, de la 63 în anul 2012, datorită implementării programului paşaportului biologic. Testarea urinei în afara competiţiei a scăzut la 144, de la 271 de teste. (Vezi aici şi aici.)

• citeşte: Tomic caught up in cocaine scandal

Au fost diferenţe semnificative  în volumul de testări  făcute asupra celor mai buni jucători. Dr. Stuart Miller, şeful programului anti-doping, a spus USA Today şi Daily Telegraph că organizaţia pe care o conduce ia în calcul ca volumul de testări pe care un jucător le face să fie mutat spre asociaţiile sportive de profil naţionale, ca şi toate celelalte informaţii despre jucători, atunci când se decide testarea unui jucător.

În timp ce un jucător poate fi selectat pentru un test în afara competiţiei, jucătorii de Top 50 de la simplu şi cei de Top 10 de la dublu trebuie să anunţe unde se află în afara competiţiei, astfel ca să poată fi găsiţi pentru testare şi tind să fie testaţi mai des. Trei teste ratate la astfel de jucători în 18 luni pot duce la suspendarea acestora.

• citeşte şi:  Australian Open 2010: Richard Gasquet glad to be putting cocaine scandal behind him

Alte observaţii din informaţiile furnizate de ITF:

—Unii dintre jucătorii din Top 50, ca Ernests Gulbis, Tommy Robredo, Vasek Pospisil, Eugenie Bouchard şi Madison Keys nu au fost în Top 50 anul trecut şi nu au avut parte de nici un test în afara competiţiei.

—Majoritatea jucătorilor din Top 50 din sezonul competiţional 2013 au avut parte cel puţin de un test în afara competiţiei, chiar dacă unii dintre ei nu au avut nici un test, precum Jankovic, Marcos Baghdatis, Vavara Lepchenko şi Su-Wei Hsieh.

• citeşte şi: Doping | Viktor Troicki, suspendat 18 luni din circuit

—Jucătorul Wayne Odesnik, din afara Top 50, dar care a fost suspendat  pentru încercarea de a importa HGH (Human Growth Hormone, adică hormon uman de creşte), a fost testat de 1 – 3 ori în afara competiţiei şi niciodată în cursul competiţiei.

—Jucători de unele naţionalităţi au părut a fi fost testaţi de mai multe ori decât alţii. Trei jucători chinezi care au terminat sezonul competiţional 2013 în Top 55, Na Li, Shuai Peng şi Zheng Jie, au fost testaţi de şapte ori sau chiar de mai multe ori, în timpul şi de asemenea şi în afara competiţiei. Zhang Shuai, care a încheiat sezonul pe locul 52, a fost testată de 4 – 6 ori în timpul competiţiei şi nu a fost testată în afara competiţiei.

• citeşte şi: Koellerer Accuses Nadal of Doping

—Italiancele Sara Errani, Roberta Vinci, Francesca Schiavone, preacum şi Andreas Seppi, au fost testaţi de şapte sau mai multe ori în afara competiţiei; Flavia Pennetta a avut între 1 şi 3 astfel de teste, în timp ce Fabio Fognini nu a avut niciunul, dar a fost testat de şapte ori sau de mai multe ori în timpul competiţiei. Sara Errani a fost asociată o dată cu dr. Luis del Moral, care a fost interzis în ciclism pentru activităţi de dopare a sportivilor, dar neagă că lucrează cu acesta pentru astfel de scopuri.

• citeşte şi: Atlantic Editor Accuses Serena Williams Of Doing Steroids After Wimbledon Title

—Dintre jucătorii cehi, Tomas Berdych, Petra Kvitova şi Lucie Safarova au avut toţi şapte sau mai multe teste în afara competiţiei.

—Jucători de top spanioli sau francezi au avut parte de şapte ori sau de mai multe ori de teste în afara competiţiei. Nadal, David Ferrer, Nicolas Almagro, Feliciano Lopez, Carla Suarez Navarro, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet, Gilles Simon şi Alize Cornet toţi au avut parte de şapte sau mai multe teste în afara competiţiei, în timp ce Gael Monfils şi Pablo Andujar au făcut 4 – 6 teste de acest fel.

—Câţiva jucători explozivi, ca Milos Raonic şi Jerzy Janowicz, au avut parte de asemenea de şapte sau mai multe teste, şi în timpul, şi în afara competiţiei. John Isner a avut parte de asemenea de şapte sau mai multe teste în timpul şi în afara competiţiei.

• citeşte şi: Marin Cilic: Tennis Ace Suspended Over Doping

Pe Twitter, Andy Murray a sugerat că i-ar plăcea să vadă testele făcute pe jucători, deopotrivă de către programul anti doping şi de către asociaţiile naţionale.

Clipboard01

În anul 2012, Murray şi Federer au cerut ca volumul de testări făcute să crească, în urma scandalului de doping izbucnit în ciclism.

Share