Rusia este la un pas de război cu Occidentul

Share

Rusia este la un pas de război cu Ucraina şi, indirect, cu Uniunea Europeană şi Statele Unite. Suntem într-un foarte mare pericol. Niciodată atât de mare de la criza din Golful Porcilor.

În aceste momente, au loc exerciţii militare în Crimeea (în cursul cărora Kremlinul ameninţă cu arma nucleară) şi în acelaşi timp negocieri dure pentru pace – o nouă rundă – de data aceasta la Minsk, unde Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Angela Merkel şi François Hollande vor discuta despre încetarea războiului din estul Ucrainei. Putin este sub presiunea noilor sancţiuni impuse de UE.

Părţile nu par însă a putea să ajungă la un acord. Este vorba despre sisteme de valori şi realităţi complet răsturnate. În timp ce Merkel, Hollande şi Poroşenko acuză invadarea de către Ucraina a teritoriului unui stat străin, Vova consideră că schimbarea puterii la Kiev, acum aproape un an, înseamnă de fapt că Occidentul a ocupat un teritoriu al fostei Uniuni Sovietice şi-i ameninţă graniţele.

În timp ce Statele Unite şi aliaţii lor NATO pendulează cu schimbul cu crucişătoare şi distrugătoare în Marea Neagră, Putin intenţionează să îşi extindă dominaţia militară în Mediterana, făcându-şi baze militare în Cipru. Cu mari datorii în urma crizei bancare, acest stat UE este împrumutat la greu de Rusia.

Dacă NATO îşi fortifică flancul estic, stabilind mutarea în teren, în şase state, de trupe aliate şi înfiinţarea de centre de coordonare, Vladimir Putin ameninţă cu atacarea Letoniei.

Donetskul este o ruină. Slavianskul e oraş-fantomă. Harkovul şi Dnipropetrovskul tremură, ca şi Mariupolul sau Odesa. Debaltseve este sub asediu. La Chişinău, pro-europenilor li s-a pus sare pe coadă, aliaţi cu PCRM-ul lui Voronin.

Probabil că Putin nu va ataca niciodată clasic, ca în al doilea război mondial, cu trupe regulate. Nici nu se mai poartă acest gen de război, iar el nici nu este de formaţie militar de armată, ci securist specializat în subversiune.

Aşa că vom avea de-a face cu o hărţuire lentă, continuă, cu pusee pe graniţa UE, în ceea ce Vova consideră ca fiind punctele nevralgice ale alianţei NATO, concomitent cu încercarea de dizolvare a rebelelor Ucraina şi Republica Moldova în corpul primitor al fostei URSS.

Urmează un război lung, mocnit, de uzură, cu crize de nervi şi reprize de somnambulism beligerant aparent.

Share