home EVENIMENT, POLITICA Rusia, cea mai mare scurgere de informaţii din istoria FSB şi GRU

Rusia, cea mai mare scurgere de informaţii din istoria FSB şi GRU

Share

Zilele trecute, Rusia a suferit o lovitură fantastic de grea. De la Sitek, un contractor al FSB (Serviciul Federal de Securitate) care se ocupă de programe și rețele cibernetice, au fost sustrași 7,5 terabiți de date.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta reprezintă cea mai mare scurgere de informații din istoria serviciilor de informații ruse. ”0v1ru$”, entitatea care a produs breșa și a sustras informațiile, a trimis parte din informațiile copiate către mai mulți jurnaliști și publicații, dar a și șters din computerele Sitek baza de date rămasă.

Printre informațiile sustrase se află unele extraordinar de importante pentru serviciile de informații ruse, care duc un razboi informatic deschis cu NATO, cu Statele Unite și cu fiecare țară membră a Uniunii Europene, în particular.

Chiar la mijlocul lunii acesteia a fost înregistrată cea mai mare scurgere de informații din Bulgaria, 5 milioane de oameni având datele furate în urma unui atac informatic de mare anvergură venit din Rusia. Presa rusă spune despre atac că s-ar datora achiziționării unor avioane de luptă americane F16 de către armata bulgară, lucru care ar fi înfuriat Kremlinul, dar rușii au mai atacat sistematic și alte țări, fără să aibă motive imediate.

Asta fac ei, cu și fără motive. De exemplu, în octombrie 2018, miniștrii pentru Apărare ai NATO au fost informați că, într-o acțiune a serviciilor de contrainformații olandeze, în cooperare cu cele britanice, a fost oprit un atac cibernetic general al Rusiei asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul la Haga, în cursul căreia au fost arestați patru agenți ai servicului militar rus de informații, GRU.

Despre aplicația Faceapp, produsă de compania rusă Wireless Lab și lansată în 2017, au fost de asemenea făcute acuzații întemeiate că ar sustrage datele milioanelor de utilizatori, pentru ”nevoile” serviciilor ruse de informații.

Dar acum, în sfârșit, lucrurile au mers împotriva rușilor. În cursul acțiunii entității ”0v1ru$” au fost sustrase și apoi date publicității proiectele unității militare Nr. 71330, despre care experții de la Centrul Internațional de Apărare și Securitate din Tallinn, Estonia, spun că face parte din Centrul 16 al FSB, care se ocupă tocmai de spionajul radio-electronic, Centru care s-a ocupat de atacul informatic dat asupra militarilor și ofițerilor de informații din Ucraina, în martie 2015, via e-mail.

De asemenea, a fost aflată adresa sediului unde lucrează cei de la Sitek, adresa unde s-a situat inițial Administrația 16 a KGB, apoi, după căderea URSS, sediul Agenției Federale pentru Comunicații și Informații a Guvernului, care a fost închisă în 2003, iar serviciile sale au fost împărțite între alte agenții.

Altă dezvăluire făcută în urma aflării informațiilor din serverele Sitek este legată de Proiectul Nautilus, creat pentru a sustrage date despre utilizatorii serviciilor rețelelor de socializare, despre care datele găsite arată că ar fi costat statul rus, între anii 2009 și 2010, suma de 18,5 milioane ruble.

O versiune mai sofisticata a Proiectului Nautilus, numit Nautilus-S, a fost creat, tot la cererea serviciilor de informații ruse, pentru a fi aflate date despre utilizatorii browserului Tor.

Acest browser era cunoscut că face imposibilă identificarea utilizatorilor și că facilitează accesul la rețelele de dark net, dar încă din anul 2014, câțiva specialiști de la Universitatea Karlstad și Suedia descoperiseră că existau 19 conexiuni ostile la browserul Tor, care făceau posibilă sustragerea de informații, din care 18 erau controlate direct din Rusia.

Rețelele de torrent erau, de asemenea, în atenția Sitek, pentru a fi identificați utilizatorii și pentru sustragerea datelor acestora.

Lovitura dată rușilor vine exact înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi a ”Internetului suveran – RuNet”, care va da Kremlinului puteri de control total asupra internetului din Rusia, inclusiv de a decupla toată țara de legătura cu exteriorul în cazul unor amenințări informatice ori de alt fel.

Federația Rusă – notorie ca agresoare în domeniul informatic – a suferit o meritată lovitură usturătoare ale cărei efecte ar trebui să se facă simțite mult timp de aici înainte.

Asta se adaugă altei scurgeri de informații de anii trecuți, deosebit de utilă țărilor care suportă amenințările și agresiunile Rusiei, anume cea care a conținut ”Lista lui Dughin”, unde sunt enumerați cei care, conștient sau nu, erau și sunt utili Kremlinului în războiul dus împotriva lumii libere și a țării noastre în particular.

Citeşte şi
Rusia s-ar fi implicat în mineriadele din 1999, din România

Se putea să nu-şi băgat coada Rusia şi în cele două mineriade, de la Stoeneşti Read more

Sorin Roşca Stănescu: Rusia revine în forță! Se inversează polii de putere!

Fostul pușcăriaș Sorin Roșca Stănescu, ex-turnător al Securității, anunță ”revenirea în forță” a Rusiei și Read more

Ion Iliescu cere normalizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a acordat un interviu agenţiei de presă ruse TASS, după o Read more

Marian Oprişan se afişează cu Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei

Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Valeri Kuzmin, a fost prezent sambata alaturi de Marian Oprisan Read more

Ramona Bruynseels, candidata lui Voiculescu: „Suntem împreună cu Rusia parte a NATO”

Ramona Bruynseels, candidata lui Dan Voiculescu la Preşedinţia României, s-a lovit la operaţie, apoi a Read more

Vlad Plahotniuc este acuzat în Rusia de trafic de droguri

Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat despre cercetarea penală a fostului lider PD, Vlad Read more

Rusia trimite în Venezuela forţe speciale, să-l apere pe Maduro

400 de agenți de securitate privați, care derulează misiuni secrete pentru Rusia, s-au deplasat în Read more

Taxa pe lăcomie ar subvenţiona investitorii de stat de la Moscova sau Stambul

Senatorul liberal Florin Cîţu susţine că există o legătură strânsă între taxa pe lăcomie, inventată Read more

Rareş Bogdan: Apropierea de Rusia ne condamnă la slugăreală

Jurnalistul Rareş Bogdan trage un semnal de alarmă într-un articol publicat în Reporter Global, franciza Read more

Tancuri ruseşti sunt masate la graniţa cu Ucraina. Pericol de invazie!

În apropiere de graniţa cu Ucraina sunt sute de tancuri ruseşti, importante capacităţi ofensive, relevă Read more

Share