Rusia, agresivă în atragerea de studenţi români la studii

Share

Rusia continuă operaţiunile de recrutare de studenţi români, pentru ca aceştia să fie spălaţi pe creier şi apoi trimişi cu misiune, în România.

Rusia desfășoară de trei săptămâni, prin ambasada sa la București, o campanie intensă de atragere a tinerilor români către universitățile rusești, cu oferte de burse și alte promisiuni.

Rusia, agresivă în atragerea de studenţi români la studii

În fața acesteia, autoritățile din România au rămas, până acum, mai degrabă mute, iar informațiile de context pe care le oferă tinerilor potențial interesați de asemenea studii, informații necesare ținând cont de situația produsă de războiul din Ucraina, sunt minimale.

Pe de altă parte, “cooperarea efectivă în domeniul educației este în acest moment suspendată”, precizează la solicitarea Edupedu.ro un reprezentant al Ministerului Educației din România.

Campania rusă de recrutare a studenților români – desfășurată în contextul unui efort internațional de atragere de studenți către instituțiile sale de învățământ superior – are loc în condițiile în care numărul studenților români atrași de studii în Rusia nu este cunoscut oficial, iar relațiile dintre diverse foruri ale învățământului superior și ale cercetării din Europa și instituțiile rusești sunt practic blocate.

Citeşte şi: Vladimir Putin: Invadatorii mongoli, mai buni pentru Rusia decât cuceritorii occidentali

Până anul trecut, cea mai mare parte a comunicării pe tema burselor de studii superioare oferite de Rusia se făcea prin intermediul fostului Centru Rus de Cultură la București / Casa Rusă, instituție închisă la începutul acestui an la decizia autorităților române, din cauza activităților sale de manipulare și propagandă.

La mijlocul lunii octombrie a.c., pentru promovarea burselor la universități rusești în anul universitar 2024-2025, comunicarea burselor a fost preluată de Ambasada Rusiei și se desfășoară, pe rețele sociale, într-un ritm mult mai susținut decât în anii interiori, chiar cu mai multe mesaje pe această temă distribuite, pe zi, pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.

Noua campanie, ce are loc pe fondul izolării la nivel european a Rusiei și a mediului de învățământ superior și cercetare din această țară, nu a stârnit, până acum, nicio reacție notabilă din partea autorităților române.

Citeşte şi: Ambasada Rusiei recrutează studenţi români, ca să fie instruiţi în Rusia

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, în urmă cu două săptămâni, informații pe această temă, precum eventuale restricții sau recomandări privind călătoriile de studii in Rusia. însă instituția a anunțat că va răspunde în 30 de zile, adică până la sfârșitul lunii noiembrie, în condițiile în care campania de înscrieri la burse se termină la mijlocul lunii decembrie.

Pe de altă parte, Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a precizat pentru Edupedu.ro: “cooperarea efectivă în domeniul educației este în acest moment suspendată” între România și Federația Rusă, iar pentru cei care doresc să studieze în Rusia “decizia de a urmări studii în instituții de învățământ superior din Federația Rusă în lipsa unui cadru de cooperare bilateral este una strict personală”.

Campania de promovare a burselor rusești are loc într-un moment în care, în pofida izolării produse de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Moscova intensifică eforturile de atragere a studenților străini – detalii mai jos.

Citeşte şi: Rusia, hărţi cu Alaska, Finlanda, Mongolia şi Europa de Est înglobate

În România, în ultimii ani, numărul celor care aleg să plece la studii în Rusia pare mic.

Pe de o parte, datele agregate de UNESCO în privința fluxului de studenți internaționali arată că numărul studenților români în Rusia se încadrează la categoria “nesemnificativ sau inexistent”.

Pe de altă parte, secretarul de stat Gigel Paraschiv a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că “nu avem informații cu privire la numărul cetățenilor români care studiază în Federația Rusă”, în absența unui cadru de cooperare bilateral. Oficialul român a precizat că în acest moment, “recunoașterea diplomelor obținute în instituții de învățământ superior din Federația Rusă se realizează potrivit prevederilor Convenției cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei, adoptată la Lisabona la 11 aprilie 1997, ratificată de România prin legea nr. 172/1998 și respectiv Acordul privind recunoașterea și echivalarea actelor de studii între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse (1999), publicat în M.O. nr. 165 din 2 aprilie 2001.”

Ce se întâmplă în contextul războiului din Ucraina și al răcirii relațiilor Federației Ruse cu UE/NATO, deci inclusiv cu România? MAE, care a precizat pentru Edupedu.ro că va răspunde întrebărilor adresate pe această temă în termen 30 de zile, adică până la sfârșitul lunii noiembrie, nu prezintă pe site-ul său recomandări, sfaturi, avertismente sau alte informații actuale de interes pentru cei care ar dori să meargă la facultate în Rusia.

Propaganda şi magnetul

Pe pagina Condiții de călătorie în Rusia, singurele informații oferite de MAE pentru cei aflați la studiu pe teritoriul Rusiei promovează condițiile pe care această țară le oferă celor care vor să muncească în timpul studiilor.

Rusia spune că primește mai mulți studenți străini, în condițiile deteriorării relației cu mediul universitar și de cercetare din Vest

După declanșarea războiului din Ucraina, Rusia și-a intensificat eforturile – și, susține că a și reușit – să atragă mai mulți studenți internaționali, în pofida izolării cu care se confruntă. Potrivit unei relatări Novaia Gazeta din septembrie a.c., numărul studenților internaționali din universități rusești a crescut până la un nou punct maxim (circa 350.000 de studenți) anul trecut, anul declanșării războiului și al intensificării restricțiilor impuse de statele occidentale.

Recrutare

Potrivit sursei citate, această creștere apare după ce, în 2021, Ministerul Educației de la Moscova și-a propus o creștere masivă a numărului de studenți internaționali până în 2023.

În ce condiții? Cei mai mulți studenți străini, arată publicația menționată, provin din spațiul de influență al Rusiei – țări foste sovietice sau asiatice.

Pe de altă parte, University World News arăta, într-o relatare de la începutul acestui an, că sunt vizate și țările europene, autoritățile de resort de la Moscova susținând că există o creștere considerabilă, anul acesta, a cererilor din țări europene, precum fostele republici sovietice Letonia, Lituania, Estonia, dar și Austria sau Germania.

Condiții internaționale în cooperarea cu Rusia – educație și cercetare

După declanșarea ofensivei ruse în Ucraina, o serie largă de organizații internaționale, dar și, pe cont propriu, un număr mare de instituții de învățământ superior și de cercetare au anunțat că întrerup sau limitează drastic cooperarea cu organizațiile de profil din Rusia.

Între altele, în aprilie 2022, membrii Spațiului European al Învățământului Superior, într-un mesaj de condamnare a invaziei din Ucraina, anunțau că susțin suspendarea cooperării cu toate instituțiile sau țările care susțin invazia și cereau suspendarea Rusiei din toate structurile procesului Bologna.

Ca urmare a acestei măsuri, Rusia a optat să nu se mai conformeze sistemului Bologna, ce are drept scop să ofere coerență în organizarea universitară și să întărească mobilitatea studenților.

Sunt izolaţi

Tot anul trecut, universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei.

La scurtă vreme după declanșarea războiului din Ucraina, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării.

Despre situația din universitățile rusești, presa atentă la fenomenele învățământului superior atrage atenția asupra problemelor ideologice cu care se confruntă studenții și profesorii activi în cadrul acestora.

Declin

În iulie a.c., o analistă de origine rusă scria, pentru TimesHigherEducation.com despre un “declin rapid al contactelor universităților ruse cu Europa și SUA”, din cauza temerilor că pot fi acuzate de “colaborare cu inamicul”, pe lângă întreruperea extinsă a cooperării la nivel organizațional, decisă de instituțiile vestice.

Aceeași specialistă semnalează și un exod al creierelor care se face simțit în mediul universitar, în contextul constrângerilor ideologice impuse după declanșarea războiului.

Mai recent, în octombrie a.c., au apărut relatări cu privire la o “disciplină ideologică”, pregătită de Kremlin, care să fie impusă în universitățile din Rusia, după modelul “comunismului științific”, materie în care să fie modelul rus ca fiind superior celui occidental, aflat în declin.

Share