home POLITICA Revolta Colectiv. Au ridicat iar capacul. Depresurizare

Revolta Colectiv. Au ridicat iar capacul. Depresurizare

Share

Am afirmat şi că până la urmă va avea loc o explozie socială, dacă sistemul politic nu găseşte în interiorul său soluţii de detensionare organică.

• veţi citi mâine: Impasul actual. Revoluţia trădată. Blocajul general

Acestea nu au fost găsite. Ele presupuneau măcar puţină bună-credinţă şi moralitate. Nu este cazul. Nici prin cap nu le treceau acestor oameni asemenea lucruri şi nu le trec defel nici acum, după dezastrul de la Colectiv.

Era clar că se adună presiune, rezidând din nemulţumirea socială crescândă. Am scris că bolboroseşte şi că, mai devreme sau mai târziu, ceva va provoca o răbufnire încă din anul 2013:

Aceşti oameni nu pricep că în prezent, prin introducerea noilor taxe, tocmai îşi lustruiesc toboganul, nici cât de aproape sunt de momentul în care-şi vor da drumul graţios pe el, când bolboroseala micilor proteste cotidiene se va transforma în răcnetul unuia singur.

M-am înşelat parţial. Nu aspectul economic a scos oamenii în stradă, ci o vârsare de sânge. A fost întâi precursorul, cazul Gigină (apropos, ce se mai aude cu acest scandal revoltător?). A urmat, pe fondul enervării cronice, povestea tristă cu morţii de la Clubul Colectiv.

Pur şi simplu, ca de foarte multe ori, nişte oameni au început să se adune la Piaţa Universităţii, la câteva apeluri pe Facebook pentru a manifesta, după Colectiv. Întâi câteva zeci, apoi câteva sute. Apoi câteva mii, apoi au ajuns câteva zeci de mii în aceeaşi seară.

Aici, sistemul ticăloşilor a înţeles că trebuie să ridice din nou capacul puţin, ca să detensioneze situaţia. Bufnise. Ponta a demisionat. Iohannis a chemat nişte reprezentanţi ai protestului, pe jumătate legitimi, la nişte aşa-zise negocieri. De complezenţă, evident.

Lucrurile s-au liniştit. A venit Dacian Cioloş, un birocrat european, premier. Românii au zis: “Să-l lăsăm, să vedem ce face, să-i dăm timp”. Dar timpul se scurtează. Numărul morţilor din urma incendiului de la Clu bul Colectiv continuă să crească.

Citeşte şi
Liviu Dragnea a ieşit vineri seară la decla(raţii), după şedinţa coaliţiei, împreună cu remarcabilul şi
Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu și Codrin Ștefănescu s-au certat la România TV. Miza şi motivaţia
Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a declarat că
Să fie sintagma "lovitură de stat" depăşită în România, cum susţine Băsescu, sau "băieţii" din
"Jegos" şi "mizerie" - la astfel de cuvinte s-a ajuns între Crin şi Norica Nicolai
E ca într-o relaţie nouă: Ea se întreabă „bea sau nu bea, merge la curve
~Basescu inventa porecle pentru Crin~Cine sapa la baza scaunului lui Ponta~Cat dai sa fii sef
Escrocul SOV a îmbrăcat altă haină decât cea a aroganţei care-l caracterizează şi a devenit
Capitalismul a fost scuturat ritmic de criza de foarte multe ori. In 1929, Wall Street
Am un motanel. Sa nu-i fie de deochi, frumos foc. Si destept. Dar trebuie sa-i
Share