home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI Revista pres(arilor) 1. Explozie de agresiuni asupra ziariştilor

Revista pres(arilor) 1. Explozie de agresiuni asupra ziariştilor

Share

În timp ce jurnaliştii din întreaga lume rămân în Grecia, făcând corespondenţe asupra situaţiei de criză postelectorală, jurnaliştii greci continuă să se confrunte cu acte de intimidare, atunci când scriu despre intrarea în Parlamentul de la Atena a unui partid xenofob de extremă dreaptă.

northbynorthwestern
“Meet the Golden Dawn, the new Greek Fascists”

Membrii Partidului Zori de Aur (PZA), care au obţinut 7% din voturile valabil exprimate duminica trecută, trimit mesaje politice care îi acreditează ca neonazişti şi vând copii din Mein Kampf la sediul lor central, unde steagurile sunt ornate cu un simbol care aduce a svastică şi fac ostentativ salutul nazist.

Marţi, două uniuni ale jurnaliştilor greci au denunţat ameninţările adresate reporterilor care au luat parte la conferinţa de presă triumfală de duminică noapte.

O înregistrare a evenimentului, transmisă de Televiziunea Greacă şi ulterior postată pe YouTube cu subtitrare în limba engleză, realizată de un blogger grec, îl arătau pe un membru de partid ordonându-le reporterilor să se ridice în picioare, în timpul ce liderul PZA, Nikos Michaloliakos, a intrat în încăpere.

Jurnalistul etiopian Eskinder Nega şi alţi activişti, acuzaţi de incitare la terorism, ar putea fi condamnaţi astăzi la moarte, anunţă PEN American Center, pentru care a lucrat Nega.

Nega a fost arestat în luna septembrie a anului trecut, pentru o serie de articole în care ridica semne de întrebare asupra arestării unor jurnalişti şi a actorului Debebe Eshetu, sub incidenţa legii antiterorism. Acum chiar jurnalistul este acuzat exact conform articolelor aceleiaşi legi.

Legislaţia aceasta categoriseşte drept act criminal orice informaţie de presă ce încurajează sau aduce sprijin moral grupurilor şi cauzelor pe care guvernul le consideră a fi teroriste.

Conducerea militară a Egiptului a ajuns departe, după căderea Regimului Hosni Mubarak,  în relaţiile cu jurnaliştii, în timp lăsându-se cu arestări şi bătăi care au diminuat libertatea de expresie, de la revoluţia în urma căreia a fost înlăturat anul trecut dictatorul egiptean.

Comitetul Egiptean pentru Protecţia Jurnaliştilor a anunţat că 18 au fost agresaţi şi arestaţi în timpul ciocnirilor de săptămâna trecută dintre manifestanţi şi soldaţi, din jurul ministerului egiptean al apărării din Cairo.

Doi jurnalişti care lucrează pentru publicaţia online Al-Badil, Ahmed Ramadan şi Islam Abu al-Ezz, au fost bătuţi foarte tare.

Un binecunoscut jurnalist somalez de radio şi activist pentru drepturile omului, Farhan James Abdulle, a fost ucis, ironic, doar la câteva zile după Ziua Mondială a Libertăţii Presei, care este sărbătorită în fiecare an, pe 3 mai.

Moartea sa a realimentat temerile că media este în continuare o ţintă majoră în situaţiile de conflict şi, de asemenea, în regimurile politice unde instituţiile de apărare a libertăţii şi democraţiei încă mai trebuie să prindă rădăcini, comentează allAfrica.

China a expulzat-o pe corespondenta Al-Jazeera de limbă engleză, Melissa Chan, pare-se din cauza furiei oficialilor în privinţa unui documentar pe care Al-Jazeera l-a produs în luna noiembrie a anului trecut. Melissa Chan e primul corespondent străin expulzat din China în ultimii 14 ani.

Poliţia din statul centramerican Honduras a cerut sprijinul anchetatorilor străini, care se aflau din întâmplare în capitala Tegucigalpa, la o conferinţă, pentru găsirea unui jurnalist răpit miercuri, a anunţat oficiul preşedintelui honduran, Porfirio Lobo.

Comunicatul de presă a fost dat publicităţii la câteva ore după ce Lobo şi-a exprimat solidaritatea cu familia lui Alfredo Villatoro şi a cerut “eliberarea sa rapidă şi respectarea vieţii sale”.

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share