home ECONOMIE Revenire sau stagnare?

Revenire sau stagnare?

Share

~Moise Guran~

Acum, că am ieşit oficial din recesiune, sunt puţine detalii care mai contează. Statistica a corectat cu plus estimarea privind creşterea PIB-ului în primul trimestru, iar prognoza îndrăzneşte acum să spere că în anul de graţie 2011 creşterea economică nu va fi de 1,5%, ci de 2%.

progressivechristianalliance

Însă o veche vorbă românească spune” să nu zici hop până nu sari pârleazul. O privire atentă pe datele de la statistică arată că majorarea TVA-ului este ea însăşi responsabilă de aproape jumătate din creşterea economică.

Ştiu, sună aberant, căci consumul, o parte imporatantă a economiei, a fost pur şi simplu gâtuit de acea creştere a TVA-ului. Dar în calculul PIB-ului intră şi taxele pe produs şi de acum problema nu este unde ajunge creşterea economică, ci cât de iluzorie este ea.

Nu de alta, dar din trimestrul al treilea această scamatorie statistică nu va mai ajuta autorităţile să se bată cu pumnul în piept că au scos economia din recesiune.

Pe de altă parte, industria, celălalt motor de creştere al economiei româneşti, dă semne clare de oboseală şi în aprilie a înregistrat chiar o scădere faţă de luna anterioară. Este posibil ca ea să nu mai contribuie pozitiv la PIB încă din al doilea trimestru al acestui an.

Altfel spus, nu este exclus ca, după două trimestre de creştere, din care unul de creştere anemică, economia să treacă din nou pe minus din această vară sau poate din toamnă.

Pur şi simplu, ea nu are suflu suficient şi, chiar dacă va rămâne pe plus, fără o revenire a consumului e mare minune dacă la finalul anului autorităţile vor putea anunţa o creştere de 1,5-2%.

Cel mai probabil guvernanţiii s-au grăbit cu ieşirea din recesiune. Un cuvânt mai corect acum pentru realitatea economică românească ar fi fost: STAGNARE.

sursa: BiziDay

Citeşte şi
Bazându-se pe memoria scurtă a electoratului propriu, PSD minte din nou, după exact acelaşi şablon
Liviu Dragnea a renunţat la introducerea TVA 0 la vânzarea de locuinţe sociale. Încă o
E bine şi că avem un preşedinte, Iohannis, care, după tace mult, mirosind a concupiscenţă
Victor Ponta va obţine contrariul cu ameninţări la adresa marilor retaileri cu mărirea taxelor, nu
Piaţa comenzilor de mâncare online din România este ajutată substanţial de reducerea TVA la alimente
Cabinetul P2 mai bine ar uita colectarea de venituri prin lupta contra evaziunii. Nu suntem
"Din păcate, România nu are un cazier foarte bun privind presa în libertate şi drepturile
TVR a inceput o procedură de achiziţionare de servicii de recuperare a creanţelor la taxa
~focoase de racheta furluate~declinul lactatelor~leul e mai prospat decat forintul~ce risca ATE, Volksbank si Banpost~Egiptul,
~PNL, partid din stanga~coreenii vor sa nuclearizeze~in barlogul lui Ratko Mladici~Ilefor in insolventa~alimentele se vor
Share