Revendicarile mass-media dezbatute in Parlamentul European

Share

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA solicita Guvernului sa inceapa in cel mai scurt timp negocierile cu partenerii sociali, pentru aplicarea in regim de urgenta a revendicarilor pentru sustinerea industriei de media, solutii dezbatute in cadrul audierii publice ce a avut loc ieri in Parlamentul European de catre Intergrupul pentru Media al PE si Federatia Europeana a Jurnalistilor.

Concluzia la care s-a ajuns in urma discutiilor a fost ca, din cauza refuzului guvernanelor de a aplica urgent masuri pentru sprijinirea de urgenta a industriei de media, libertatea de exprimare este in mare pericol iar drepturile democratice sunt pe cale sa se piarda.

Pentru sustinerea democratiei, este nevoie de o decizie politica. Sprijinul necesar consta in simplificarea procedurii fiscalitatii, in acordarea de facilitati pentru exercitarea profesiei de jurnalist, in ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presa. Din nefericire, cea care va fi eliminata va fi presa independenta iar accesul publicului la informatie va disparea.

Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria si Slovenia unde nu se aplica facilitati pentru mass-media. În majoritatea statelor europene, TVA-ul pentru mass-media se aplica intre 0 si 5% iar subventiile pentru presa si distributia presei se ridica la milioane de euro annual.

Potrivit declaratiei acordata Agentiei Nationale de Presa AGERPRES de catre moderatorul audierii din PE, Aidan White, secretarul general al Federatiei Europene a Jurnalistilor, atat Comisia Europeana cat si guvernele statelor din UE sunt obligate sa protejeze libertatea si democratia prin introducerea masurilor necesare de sprijinire a industriei de media:

”Nivelul TVA in sectorul media din Romania este unul absurd si ridicol. Nivelul TVA pentru activitatile de media trebuie sa fie zero, trebuie sa existe reduceri ale taxelor in acest domeniu.

Daca vrem ca media sa aiba o contributie la democratie in viata europenilor, atunci trebuie sa existe responsabilitate in a furniza stimulentele financiare pentru ca acest sector sa poata face fata problemelor cu care se confrunta si pentru ca media si jurnalismul de calitate sa fie promovate si protejate”.

Revendicarile MediaSind-RoMedia de catre vicepresedintele PPR ROMEDIA Cristian Unteanu vor fi sustinute de catre Federatia Europeana a Jurnalistilor si in fata membrilor Comisiei Europene.

Share