Renate Weber vrea să împiedice instituirea stării de alertă

Share

Avocatul Poporului Renate Weber a anunţat că sesizat CCR cu privire la legislaţia care reglementează starea de alertă, considerând că se încalcă principiul separaţiei puterilor.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

De asemenea, şi prevederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unică autoritate legiuitoare a ţării.

”Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative, având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalca principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unică autoritate legiuitoare a ţării (art. 1 alin. (5), art. 53 şi 61 alin. (1) din Constituţia României”, a transmis Renate Weber,, Avocatul Poporului.

În esenţă, aceasta consider[ că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu respecta principiul previzibilităţii legii prin definirea defectuoasă a „stării de alertă”, care, neavând consacrare constituţională, presupune o circumstanţiere detaliată, la nivel infraconstitutional, a cazurilor în care se poate declara.

”În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exerciţiului unor drepturi, deşi art. 53 din Constituţie prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilităţii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale capăta caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuşi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituţie”, a mai transmis Avocatul Poporului, citat de news.ro.

Instituţia considera că, potrivit prevederilor constituţionale, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, în condiţiile art. 115 din Constituţie, Guvernul au competenţa de a institui, modifică şi abroga norme juridice de aplicare generală.

”Autorităţile administraţiei publice nu au o asemenea competentă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Virgil Guran, consilier de stat la cancelaria premierului Ludovic Orban, a criticat dur anunţul lui Renate Weber.

„Eu respect pe toată lumea, dar cred că unii dintre noi nu sunt ancoraţi în realitate. Eu o respect pe doamna Weber, dar cu atacatul, cu starea de urgenţă. Suntem în postura în care acest virus îşi face de cap, dar noi avem tot felul de idei că atacăm la CCR.

Când e vorba de sănătatea omului, facem orice ca să iasă bine treba. Constituţia va fi respectată. Dacă noi relaxăm total condiţiile, credeţi-mă că o să ajungem la o curbă ascendentă în România”, a declarat Guran la Antena 3.

Anterior, Avocatul Poporului a atacat la CCR şi legislaţia prin care Iohannis a instituit starea de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după data de 15 mai se va intra în stare de alertă.

Share