Renate Weber. Planul de distrugere a instituţiilor din Justiţie

Share

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR in legatura cu faptul ca DNA ar trebui sa aiba angajati doar procurori cu specializare in fapte de coruptie.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Admiterea acestei cereri ar putea conduce la anularea probelor intr-o serie de dosare, la fel cum s-a intamplat la completurile specializate.

„Cererea in sine este aberanta. Plecam de la premisa ca procurorii trebuie sa fie specializati in anumite tipuri de infractiuni. Pe aceasta logica vom avea nevoie de procurori specializati in violuri, in infractiuni silvice sau in falsuri.

Si apoi sa cerem si judecatorilor asta. Dar probabil nu se va ajunge acolo intrucat nici Avocatul Poporului si nici Curtii Constitutionale nu le pasa de victimele violurilor sau de alte victime. Sunt interesati doar de anumiti „inculpati” sau „condamnati”.

Oricum, este inca o dovada ca in Romania justitia este subminata in continuare de autoritatile statului care, in loc sa vegheze la atributiile lor legale, inventeaza gaselnite juridice pentru a distruge dosarele de coruptie bine instrumentate”, a declarat un magistrat.

”Razboiul pentru distrugerea structurilor anticoruptie din Romania continua in forme mult mai rafinate. Scopul este sa ajungi sa declari nule probele inca din faza de urmarire penala. Adica sa distrugi definitiv ceea ce inca mai exista pe rolul DNA.

Ma intreb retoric cat de specializata era doamna Weber, fosta membra de partid (ALDE – n.r.), in probleme care tin de Avocatul Poporului? Nu poti sa nu remarci ca brusc, atat d-na Avocat al Poporului, cat si dl. Melescanu, presedintele Senatului, sunt interesati fie de specializarea procurorilor, fie de completurile de 3 judecatori de la ICCJ.

Nu poti sa nu remarci cum continua sa fie pus in aplicare un plan foarte inteligent si diabolic de distrugere a institutiilor statului din domeniul justitiei”, a explicat un alt magistrat.

Renate Weber este nemultumita de modul in care a fost reformulat articolul 87 alin 2 din lege, prin OUG 92/2018 a ministrului Justitiei din acea vreme, Tudorel Toader.

„Pentru a fi numiti in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin zece ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acel scop”, prevede articolul invocat de Weber,.

Renate Weber arata ca in OUG 43/2002 privind Departamentul National Anticoruptie se prevedea pe langa alte conditii ca procurorii trebuie sa aiba „o pregatire specializata in combaterea infractiunilor de coruptie”.

In legea de aprobare a acestei OUG sintagma a fost schimbata cu „calitati si rezultate profesionale deosebite in combaterea infractiunilor de coruptie”.

Share