Renate Weber ar fi infiltrată de serviciile secrete

Share

Renate Weber nu mai este ce a fost la începutul anilor 90, iar acum nu mai este nici ceea ce pare a fi.

Renate Weber, o fantomă păpuşată

O păruială instituțională izbucnită între Renate Weber și adjunctul propus tot de ea, anul trecut, la Avocatul Poporului scoate la iveală un exemplu clasic de penetrare a instituțiilor statului de către serviciile secrete.

Scandalul dintre Renate Weber și Daniel Iovănescu a atras atenția asupra faptului că acesta din urmă, angajat al SIE timp de 9 ani, a ajuns apoi mâna dreaptă a avocatei, atât în Parlamentul European, cât și la Avocatul Poporului, conform Ziariştii.

Ceea ce trebuie să înţelegem este că un membru al unui serviciu secrete, oricât de pensionar ar fi el, iese din serviciu cu picioarele-nainte.

Citeşte şi: Renate Weber refuză să atace la CCR Legea avertizorului de integritate

Camera Deputaților și Senatul discută acum o cerere a lui Renate Weber, care vrea ca Daniel Iovănescu să fie destituit din funcția de adjunct al Avocatului Poporului.

Tot ea a cerut numirea lui în funcție, pe 26 noiembrie 2022, adică acum nici 6 luni. Mandatul lui Iovănescu este pe 5 ani. Între timp, a aflat ceva sau nu e vorba despre asta?

Motivul scandalului dintre cei doi are mai puțină importanță, Iovănescu fusese desemnat să se ocupe de prevenirea torturii și a altor pedepse, ori tratamente cu cruzime, inumane ori degradante.

Citeşte şi: Renate Weber, cai verzi pe pereţi. „Nu sunt prea mulți bugetari în România!”

Weber invocă, pentru demiterea adjunctului său, faptul că nu poate lucra cu acesta, care-i contestă autoritatea și îi trimite dosare întocmite greșit.

Adjunctul Renatei Weber la Avocatul Poporului:

„Ca experienţă profesională, pot să spun că am lucrat aproximativ 9 ani, într-o instituţie de forţă statului român – Serviciul de Informaţii Externe.”

Trecut comun

În schimb, trecutul comun al celor doi e mult mai interesant. Daniel Iovănescu i-a fost repartizat lui Renate Weber, cu aproape 9 ani în urmă, jucând rolul adjunctului credincios. Până acum.

I-a fost consilier pe Afaceri Europene și, apoi, șef de cabinet, cât timp avocata a fost europarlamentar.

Apoi, timp de 3 ani, a fost șeful ei de cabinet, la Avocatul Poporului. Din toamnă a fost promovat adjunct, confirmat de Parlament, pentru 5 ani.

SIE, instituţie onorabilă

După cum spunea chiar el la audieri, „ca experienţă profesională, pot să spun că am lucrat aproximativ 9 ani într-o instituţie de forţă statului român – Serviciul de Informaţii Externe, apoi am avut o experienţă în viaţa privată, mai bine de şapte – opt ani am lucrat ca mediator, am lucrat în cabinete de avocatură”.

Sorin Ioniță, fondatorul think-tank-ului Expert Forum, a comentat pe marginea subiectului:

„Ocazie cu care aflăm că şeful de cabinet al lui Renate, la Parlamentul European, era un băiat trimis de la SIE.

Ombudsman împachetat cu securişti

Pe care ea l-a luat cu ea şi la Avocatul Poporului, ulterior, că aşa sunt ăştia de la SIE şi SRI, mai buni ca ei pă drepturile omului nu să există.

Noroc că se mai ceartă acoperiţii între ei, dau pe goarnă la supărare şi aflăm şi noi chestii. Acuma, cred că toţi ăia, pe la PEm ştiau ce hram purta omul, dar nu-i deranja; în tot cazul, pe Norica, marea prietenă a Renatei, sigur n-o deranja.

Întrebare retorică: era oare singurul cu background din ăsta pe acolo? Şi a doua: ce rost are un Ombudsman împachetat cu securişti?“.

Share