home EVENIMENT Referendum Turcia. Erdogan ar putea obţine noi puteri de sultan în Mileniul III

Referendum Turcia. Erdogan ar putea obţine noi puteri de sultan în Mileniul III

Share

Azi, are loc în Turcia un referendum pentru sistemul prezidenţial. Este o tentativă a lui Recep Tayip Erdogan de a-şi consolida puterea. Un “da” al turcilor i-ar permite lui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de tendinţe autoritariste, să îşi consolideze puterea şi să rămână în funcţie până în anul 2029. Încă două mandate.

 

UPDATE 21.46: Prim-ministrul Binali Yıldırım a ţinut un discurs de la balconul sediului central al partidului de guvernământ, AKP. El a spus că rezultatele neoficiale ale votului arată că tabăra “da” a învins.

 

Suntem o singură naţiune, Turcia deschide a nouă pagină în istoria ei democratică.

 

, a spus premierul turc, a dăugând că nu eistă perdanţi din acest referendum.

 

UPDATE 21.20: Preşedintele azer Ilham Aliyev l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdoğan pentru rezultatele referendumului, întrţo convorbire telefonică.

 

UPDATE 20.52: Hurriyet Partidul kurd HDP a publicat p declaraţie pe Twitter, anunţând că în cursul adunării voturilor ar fi rezultat o manipulare a acestora cu până la 3% sau 4%.

 

UPDATE 20.35: BBC News Tabăra lui Erdogan pare să câştige după numărarea majorităţii voturilor  Rezultatul este foarte strâns. Când au fost numărate 97% din baloturile cu voturi, tabăra “Da” pro-Erdogan are 51.4% din opţiunile de vot, iar tabăra “Nu” 48.6%. În jur de 55 de milioane de turci sunt eligibili să voteze în 167,000 de secţii de vot.

 

UPDATE 20.31: Al Jazeera: Adepţii lui Erdogan conduc în sondaje, ca opţiuni de vot, la acest moment. Se pare că eistă un plus de 5% în intenţiile de vot în favoarea adversarilor lui Recep Erdogan în Diaspora şi adversarii acestuia speră să balanseze lucrurile în favoarea lor în acest fel.

 

 

Recep Tayyp Erdogan susţine că vrea modernizarea ţării şi eficientizarea procesului decizional. Aceasta prin înlocuirea republicii parlamentare cu cea prezidenţială prin referendum. În momentul de faţă, puterea executivă este deţinută în Turcia de Guvernul condus de prim-ministru, numit de Parlament.

 

Referendum. Erdogan, avid de putere, emergent şi destructiv pentru prosperitatea ţării sale

 

Recep Erdogan vrea ca preşedintele, ales prin votul direct al cetăţenilor, să deţină puterea executivă. Dacă cetăţenii vor aproba pron referendum modificarea Constituţiei Turciei, Erdogan va avea puteri sporite.

 

Funcţia de prim-ministru va dispărea sau va fi subordonată preşedintelui, explică Mediafax. Proiectul de modificare a Constituţiei prevede ca următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019.

 

Recep Erdogan, devenit în 2014 preşedinte, ocupă o funcţie mai degrabă onorifică, având prerogative reduse. Restul este o continuă marketare politică publică şi pilotarea guvernului prin oamenii săi de casă.

 

Economic, nu ne simtem bine

 

El astfel va dobândi atribuţii executive totale şi va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029. Criticii lui Recep Erdogan denunţă o încercare de consolidare a puterii şi a tendinţelor autoritariste.

 

În schimb, pentru Turcia efectul este dezastruos. Nimeni nu mai vorbeşte astăzi despre prosperitatea spectaculoasă pe care ţara o avea în anii trecuţi. În schimb, subiectul care ţine prima pagină a ziarelor este ce a mai făcut noul sultan high-tech. În viitor, s-ar putea să aflăm cu toţii că ţara s-a izolat şi intră în criză economică.

Share