Referendum pentru statul de drept anunţat de Klaus Iohannis

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promova realizarea unui referendum. Şeful statului s-a referit la un referendum pentru statul de drept.

UPDATE 20.43: Mircea Cărtărescu a reacţionat la tot ce face PSD.

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDcCUzRSUzQ2lmcmFtZSUyMHNyYyUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbSUyRnBsdWdpbnMlMkZwb3N0LnBocCUzRmhyZWYlM0RodHRwcyUyNTNBJTI1MkYlMjUyRnd3dy5mYWNlYm9vay5jb20lMjUyRmNhcnRhcmVzY3UubWlyY2VhJTI1MkZwb3N0cyUyNTJGMTMyNjg4ODU1NDAwMDAzOCUyNndpZHRoJTNENTAwJTIyJTIwd2lkdGglM0QlMjI1MDAlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjIyOTUlMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMmJvcmRlciUzQW5vbmUlM0JvdmVyZmxvdyUzQWhpZGRlbiUyMiUyMHNjcm9sbGluZyUzRCUyMm5vJTIyJTIwZnJhbWVib3JkZXIlM0QlMjIwJTIyJTIwYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3klM0QlMjJ0cnVlJTIyJTNFJTNDJTJGaWZyYW1lJTNFJTNDJTJGcCUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

UPDATE 20.30: Mediafax – Eugen Nicolicea, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, despre referendum: E dreptul constituţional al lui Iohannis, dar îl copiază pe Băsescu.

UPDATE 20.28: Agerpres – Băsescu despre referendumul anunțat de Iohannis: Trebuie văzut, însă, dacă grațierea e o problemă de interes național.

UPDATE 19.20: Mediafax – Nicuşor Dan: USR susţine iniţiativa preşedintelui. Referendumul, singura cale democratică.

UPDATE 19.18: Mediafax – Potrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul, care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care Legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

UPDATE 19.15: Agerpres – Turcan despre referendumul anunțat de Iohannis: PNL va susține cu toate forțele demersul președintelui.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

El a făcut trimitere directă la OUG elefant de îmblânzire a legislaţiei anticorupţie.

Mai jos, transcriptul discursului preşedintelui Klaus Iohannis.

Unirea pincipatelor a început prin alegerea aceluiaşi domnitor – Alexandru Ioan Cuza – în ambele principate. Dar ea s-a înfăptuit prin ceea ce s-a construit: autorităţi, entităţi, acte normative, care au început să pună cap la cap ceea ce se întâmpla în Moldova şi în Tara Românească.

Iohannis: Codul Penal al lui Cuza incrimina abuzul în serviciu, conflictul de interese

Şi astfel, Unirea s-a petrecut prin legiferare şi administraţie. Codul Penal al lui Cuza, după model francez, a fost considerat la vremea respectivă unul dintre cele mai moderne.

A fost primul cod penal din România care incrimina abuzul în serviciu, conflictul de interese. Ce oameni politici am avut atunci şi ce politicieni avem astăzi!

O coaliţie aleasă să conducă România spre dezvoltare se ocupă de modificarea Codului penal. Se ocupă în mod paradoxal de ameliorarea Codului penal într-un sens cel puţin discutabil.

Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!

Iohannis: Cetăţenii să dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat!

În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit în stradă revoltaţi împotriva acestor încercări de a modifica prin OUG legislaţia penală.

Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce a ieşit lumea în stradă, activişti, agitaţi şi agitatori au fugit la televiziuni să explice că e o nouă mineriadă. Cetăţenii să dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat! Dau lovitura de graţie României.

PSD şi satelitul său ALDE au promis bunăstare românilor şi oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Şi când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apuicat de cu totul altceva.

S-au apucat să urle la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid.

Iohannis: Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat

Asta i-a adus pe oameni în stradă. Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul.

Doar nu îşi imaginează că a ieşit cineva pentru acest Guvern. Oamenii au ieşit să îşi spună indignarea, şi guvernarea ar face mai bine să ia seamă.

Poate totuşi îşi amintesc că românii sunt un neam mândru şi au dreptul la o clasă politică pe măsură. Această temă, a amnistiei şi graţierii, în mod nefericit, a devenit o temă naţională.

Iohannis: Referendum pe tema amnistiei şi graţierii

Voi începe demersurile pentru a o supune dezbaterii publice, pentru a organiza un refendum pe tema amnistiei şi graţierii. Îmi doresc o naţiune puternică, de oameni mândri şi liberi.

Atunci când au votat, aceste planuri nu erau puse în programul de guvernarea PSD.
Dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă.

Aparent vorbim despre chestiuni legate de Justiţie. Aparent vorbim despre ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim.

Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat?

Iohannis: Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire?

Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea?

Vrem să fim o naţiune între celelate naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene, sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem şi ce fel de naţiune vrem să fim.

Eu îmi doresc o naţiune puternică, o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi, şi îmi doresc o naţiune condusă de policieni integri, competenţi . Orice altceva pentru mine este prea puţin iar pentru a obţine acest lucru. Pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine nici un preţ nu este prea mare.

La mulţi ani!

Nota: Intertitlurile aparţin redacţiei StareaPresei.ro.

Share