Realitatea Plus TV, fake news, în “Culisele statului paralel”

Share

CNA a amendat Realitatea Plus TV, pentru emisiunea făcută de Anca Alexandrescu, “Culisele statului paralel”.

Consiliul Audiovizualului a amendat trei emisiuni realizate de Anca Alexandrescu, la Realitatea Plus, pentru o liotă întreagă de fake news lansate.

Realitatea Plus TV, fake news, în “Culisele statului paralel”

În aceste emisiuni, au fost rostogolite dezinformări legate de vaccinare, războiul din Ucraina și migranți. Totalul amenzilor de ridică la 40.000 de lei (8.000 de euro).

„Întrunit în ședință publică din data de 05.12.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate că urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancțiuni:

Citeşte şi: Alexandra Păcuraru se afişează pe Realitatea, în haină militară

– amendă de 20.000 de lei, pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din data de 09.10.2023, la difuzarea căreia au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corecta a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor], precum și cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificata și prezentata în mod imparțial și cu buna-credință] ;

– câte o amendă de 10.000 de lei pentru edițiile din 10 și 23.10.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului”, se arată într-un comunicat al CNA, conform AK24.

Citeşte şi: Realitatea, amendată de CNA. Vedete: “Culisele Statului Paralel” şi “Legile Puterii”

Emisiunea realizată de Anca Alexandrescu a primit deja mai multe amenzi din partea CNA, toate având legătură cu difuzarea de fake news.

De aexemplu, în vară, emisiunea a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru promovarea teoriilor aberante ale Dianei Şoşoacă.

Printre titlurile afișate atunci în emisiunea Ancăi Alexandrescu s-au regăsit: „Şoşoacă: E un plan din umbră, România va fi împărțită în 5 părti” ; „Şoşoacă: Polonia vrea să fie cea de-a doua cea mai mare tară din UE” ; „Şoşoacă: Polonia negociază preluarea Ucrainei” ; „Şoc: Şoşoacă spune cum va arăta harta lumii, la finalul războiului” ; „Şoşoacă: Pericolul e destrămarea României” ; „Şoşoacă: La sfârșitul războiului, Ucraina nu va mai exista.”

Share