Război hibrid al Rusiei se poartă prin scandalul autonomiei maghiare

Share

Scandalul declanşat de mai mulţi ani de tendinţele de autonomie ale maghiarilor din Transilvania sunt o faţetă a unui război hibrid purtat contra României de Rusia lui Putin. Totul trece prin politica făcută la Budapesta, în Ardeal. dar şi la Bucureşti.

Mai ţineţi minte ştirea că Vladimir Putin a murit?

Katalin Szili şi un război hibrid al Rusiei putiniste

Potrivit revistei Historia…

Guvernul Ungariei, stat aliat NATO și membru UE, are, de câțiva ani, un înalt reprezentant pentru autonomia teritorială a minorității maghiare. Funcție ocupată de Katalin Szili, un cunoscut om politic ungar, fost președinte al Parlamentului ungar.

Pe 8 ianuarie 2018, liderii UDMR, PPMT și PCM au semnat, la Cluj, principiile unei declarații comune pentru autonomie. Război hibrid, pur şi simplu. Declaraţia include autonomia teritorială, alături de cea personală și cea culturală. Ele sunt între prioritățile celor trei partide politice maghiare din Transilvania.

Război hibrid contra României. Cupla Orban Viktor – Vova Putin

Deși în cadrul conferinței de presă de la Cluj-Napoca atât Kelemen Hunor, cât și Szilagyi Zsolt (PPMT) și Biro Zsolt (PCM) au negat că inițiativa aparține Ungariei, realitatea faptelor este cu totul alta.

, subliniază Historia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, este un politician de dreapta care are o relație specială cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Relaţie specială

Surse de la Budapesta au confirmat această situație de război hibrid, pentru România Liberă:

Nu știm dacă sunt în realitate prieteni, dar au o relație specială. Ei sau oamenii lor se întâlnesc mereu, fie la Budapesta, fie la Moscova. Nu știm exact care e deal-ul, mai ales că noi, ungurii, prin tradiție, nu-i iubim deloc pe ruși.

Aluzie e la faptul că Ungaria și Rusia au fost adversare în război. Apoi, URSS a ocupat Ungaria și a lichidat revoluția anticomunistă din 1956. În mod vizibil, un scop al relațiilor la nivel înalt Moscova – Budapesta ar fi retehnologizarea unei centrale nucleare din Ungaria, cu sprijinul Rusiei.

În paralel, devine vizibil obiectivul politic al Rusiei de a-și consolida un cap de pod în interiorul NATO și al UE: Ungaria. În schimb, Rusia este dispusă să susțină, prin mijloace de război hibrid, tendințele autonomiste ale ungurilor din România și Ucraina.

Share