home MASS MEDIA Radu Moraru: O structură paramilitară “Doi şi-un sfert” a ocupat Naşul TV

Radu Moraru: O structură paramilitară “Doi şi-un sfert” a ocupat Naşul TV

Share

Aşa cum am scris deja pe Facebook, l-am văzut astă-noapte pe jurnalistul Radu Moraru pe post, cu cearcăne vineţii la ochii, obosit. Astăzi, am stat de vorbă cu el.

Am dorit să înţeleg ce se întâmplă la Naşul TV, pentru că scena cu Radu şi Doru Mărieş mi se părea asemănătoare cu cea cu Dinescu şi Caramitru, de la TVR, din 21 decembrie 1989.

Radu Moraru: Gaşca transpartinică vrea îmbogăţirea, nu binele ţării

Dar această paralelă în sine este o ironie implicită. Ea nu-şi are locul aici, acum discutăm despre lucruri care capătă accente tragice. Lăsăm să curgă tot interviul mai jos.

Radu Moraru: Plan de acaparare conceput de Anul Nou, anul trecut

Ce se petrece la Naşul TV?
Vorbim despre un plan conceput şi lansat pe 29 şi 30 decembrie, chiar de Revelionul 2016. Este un plande a pune mâna pe Naşul TV, de fapt pe Consiiul de Administraţie al televiziunii, unde eu sunt acţionar majoritar. Este a doua oară în istoria televiziunii când e folosit un om dinăuntru, un acţionar minoritar, aşa cum s-a întâmplat şi în 2014.

Radu Moraru: Prima dată despre cine a fost vorba?
Prima dată a fost vorba despre cel mai bun prieten al meu, care în august 2014 s-a hotărât să închidă televiziunea neplătind o amendă CNA. Era şi producător, şi director general.

Şi acum a fost vorba despre acest Paul Alexandru Moraru.
Da, este cel care a cumpărat acţiunile de la bunul meu prieten, pe care l-am dat afară din televiziune, din poziţia de conducere. Paul Alexandru Moraru, de când a cumpărat acţiunile, nu a făcut decât să saboteze televiziunea şi să mă sape pe mine pe la spate, încercând să-mi dinamiteze toate proiectele. Şi personale, şi profesionale, şi cele legate de Naşul TV. (n.n.: pentru) Tot ce spun am probe.

PA Moraru deţine 24% din Naşul TV

Deşi, ca acţionar minoritar, era obligat să participe la efortul Naşul TV, să plătească o cotă parte din efort, a cumpărat o datorie mai veche, o creanţă, în nume personal, pe care a dorit să-o folosească pentru a duce în insolvenţă şi faliment firma care e acţionar majoritar. El are la Naşul TV 24% din acţiuni, restul sunt acţiuni controlate de mine.

Radu Moraru: La fiecare 100 de lei trebuia să contribuie cu 24 de lei investiţie.
El a cumpărat această creanţă şi, imediat după Revelion, profitând de faptul că eram plecat la nunta fratelui meu, unde şi el fusese invitat, n-a venit şi a făcut o AGA, pe 29 decembrie. Eu nu am fost înştiinţat. Pe 30 s-a ţinut cu acţionarii prezenţi. A încercat să-şi aranjeze ploile. S-a trezit cu o mare surpriză: am aflat, am acţionat. Imediat cum m-am întors din vacanţă m-am ocupat şi am zădărnicit acest plan, plin de chestiuni false, care au continuat şi în iunie, când am ţinut AGA noastră.

De ce nu l-ai dat afară de atunci dacă l-ai prins cu fofârlica?
E uşor de spus, numai că legea este foarte complicată. Sunt lucruri de durată. Eu până în iunie am crezut că omul îşi va reveni, dar încă nu ştiam atunci că omul are misiunea să distrugă, nu e de capul lui. Am aflat ulterior că în spatele lui se află o structură paramilitară…

Radu Moraru: Complotul, pus la cale de o structură paramilitară pendinte “Doi şi-un sfert”

Ai probe pentru aceste lucruri? Ai spus că a fost vorba despre un soi de conspiraţie, acum vorbeşti despre o structură paramilitară.
Am şi scris un articol. Este vorba despre o structură care din 2013 sabotează televiziunea, pe mine personal, familia mea. Este structură paramilitară din „Doi şi-un sfert”.

Radu Moraru: Din fostul „Doi şi-un sfert”, din actualul DIPI?
Foşti şi actuali. Unii activi, unii pensionari. Am ţinut AGA ordinară, în calitate de preşedinte al CA. EI au făcut o AGA paralelă. El şi cu o avocată şi cu bunul meu prieten, care între timp a devenit marele meu duşman, au făcut AGA pe stradă şi, prin relaţiile pe care le au la Registrul Comerţului, au depus acea (n.n.: hotărîre) AGA de nu ştiu câte ori.

Eu am depus-o o singură dată, după AGA făcută de mine legal, ca preşedinte al CA. AGA mea s-a publicat şi în Monitorul Oficial. AGA lor nu. Dar au depus-o de atâtea ori, încât la un moment dat au găsit o breşă, în august, când eram toţi plecaţi în concediu. Am câştigat de vreo trei – patru – cinci ori. O dată nu m-am dus eu. Judecătoarea „lor” spune că nu a verificat legalitatea actelor depuse. Sunt portiţe lăsate special. Asta este tehnica: te duci de câte ori este nevoie până trece o hotărâre AGA „a noastră”.

Radu Moraru: Am plătit chiria şi pentru perioada cât ne-au ocupat spaţiul

Apoi, au intrat în spaţiul nostru.

Radu Moraru: Acum trei săptămâni?
Acum trei săptămâni. Eu plătesc chiria, eu am făcut contractul, eu am garantat contractul de închiriere, inclusiv pe perioada asta eu am plătit chiria.

Deci ei s-au folosit de această hârtiuţă, care a devenit efectivă, fără ca voi să ştiţi, pentru că eraţi în concediu, şi pe care au folosit-o de-abia acum.
Da, pentru că şi sentinţa s-a dat târziu. Nu e definitivă. Noi am atacat-o. Aşteptăm acum apelul. Folosindu-se de chestia asta, au intrat în spaţiu şi s-au făcut şefi în noul consiliu de administraţie peste proprietatea mea şi a sute de acţionari.

Toate, făcute de un acţionar minoritar. Vineri, am obţinut o ordonanţă preşedinţială, care suspendă efectele hotărârii acelei AGA. Instanţa ne repune în toate drepturile. Evident, mi-am reluat poziţia de preşedinte al CA. Mi-am anunţat toţi colegii care fuseseră interzişi că ne vedem luni, la televiziune.

“Mari pucişti” au fugit

Noi nu am intrat cu forţa. Pur şi simplu, ne-am dus să ne facem emisiunile. Nu putem să intrăm cu forţa în casa noastră. Când te duci acasă, nu poţi fi acuzat că ţi-ai spart casa. „Marii pucişti”au fugit, n-au avut curajul să dea ochii cu noi.

Radu Moraru: Când aţi primit ordonanţa preşedinţială?
Ieri, pe la prânz. Eu, când am văzut ca badigarzii pe care îi plătesc de doi ani au bruscat doi colegi de-ai mei, imediat am reziliat contractul de pază. Firma de pază nu a vrut să plece. Am chemat poliţia. Numai în România se pot întâmpla astfel de lucruri.

O parte dintre angajaţii firmei de pază au rămas alături de voi?
Nu, ei au fost conduşi afară, stau pe holuri, pe acolo. Nu mai sunt în spaţiul televiziunii.

Radu Moraru: “Dormim cu capul pe birouri”

Radu Moraru: Ce faci în acest moment? Ai anunţat că de luni începeţi din nou.
Am reînceput emisiunile, am reintrat în program normal. Doar că dormim acolo cu toţii, facem emisiuni şi noaptea, pentru că ne e frică să nu se repete aceeaşi chestie. Îţi intră în casă şi după aceea iar stau pe la uşi, la proprietatea mea, la locul meu de muncă.

Eu sunt angajat în continuare la Naşul TV, pentru că fac emisiuni. Am hotărât să stăm până când statul român, prin instituţiile abilitate, ne garantează dreptul la proprietate şi la libera exprimare şi ni-l asigură.

Nu înţeleg ce faceţi. Aveţi paturi pliante? Cum vă odihniţi?
Dormim cu capul pe birouri, fotolii. Noroc că avem scaune şi fotolii confortabile şi asta e, suntem antrenaţi.

Procesele Naşul TV pot dura şi ani de zile

Cât va dura povestea asta? Până se va termina procesul?
Procesele vor fi multe. Poate să dureze şi ani de zile, nu contează. Pentru noi nu e o problemă, pentru că avem probe, avem documentele reale, toată lumea ştie că eu sunt proprietarul şi nimeni nu poate înţelege cum un proprietar minoritar singur poate să vină, să conducă cu forţa pe toţi ceilalţi acţionari, care împreună fac 80%. Pe mine nimeni nu mă poate deposeda de proprietatea mea.

Radu Moraru: Cât vei continua aşa, că ai cearcăne vineţii…
N-am mai dormit de două nopţi. N-avem ce face, asta e. Rezistăm şi lucrăm.

Înainte de păţania asta, am remarcat că grila de programe, să mă ierţi că-ţi spun, nu era în cea mai bună condiţie fizică. Acum ce veţi face?
Depinde de gusturi. Asta e a cincea televiziune pe care am construit-o. E destul de greu să te baţi cu produsele proprii dinainte. Aceasta este o televiziune pe care am construit-o cu altă reţetă, altă destinaţie şi nu este nici pentru ziarişti, nici pentru politicieni. De exemplu, nu e pe modelul B1. Eu am construit o televiziune de foarte multe nişe.

Naşul TV, o televiziune văzută în toată lumea de români

Deci nu e televiziune de ştiri.
Nu. Pe mine m-a interesat să fim o televiziune văzută în toată lumea de către români. Am mers pe zona asta şi mai puţin pe zona deja ocupată de celelalte televiziuni.

Radu Moraru: Toată lumea te aşteaptă seara să faci, la Naşul TV, emisiunea „Naşul”. Vei face această emisiune?
Am făcut emisiunea şi aseară.

Şi vei continua să o faci pe acelaşi format, cu subiectele care apar la zi?
Nu s-a schimbat nimic. De astăzi, grila noastră intră în normal.

Citeşte şi
Liviu Alexa, un jurnalist corupt, plătit de PSD (Newsweek a publicat dovezile de mult timp),
Deputatul PSD Liviu Plesoianu a anuntat ca a decis sa nu mai calce niciodata in
Unul dintre cei mai vechi oameni din echipa Digi24 părăsește postul de știri. După șapte
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Antena 3 a filmat prin gard, cu cinism, reacţiile membrilor familiei Alexandrei, la vestea morţii
Președintele PSD Liviu Dragnea l-a întrebat pe corespondentul Pro TV Alex Dima dacă vine cu
Posturi de știri Digi 24, care trece prin schimbări importante la nivel de resurse umane,
Acum o seară, la „Jocuri de Putere”, Rareş Bogdan s-a contrat de la distanţă cu
Postul de televiziune Realitatea TV va avea emisia suspendată joi, 17 ianuarie, pentru 10 minute,
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Share