home EVENIMENT Radislav Sabirov, colonel rus, expulzat de R. Moldova

Radislav Sabirov, colonel rus, expulzat de R. Moldova

Share

Colonelul rus Radislav Sabirov a fost reţinut şi expulzat de Chişinău. El este acuzat că a luptat de partea separatiştilor transnistrieni în 1992, contra Republicii Moldova, informează News.ro.

Rusul Radislav Sabirov a luptat la începutul anilor ’90 în forţele speciale ”Dnestr” şi ”Delta” ale KGB-ului din Transnistria. Acum, acesta este membru al trupelor de reacţie rapidă ”Sobr” din Republica Tatarstan.

Tatarstanul este situat la 800 de kilometri est de Moscova, în Districtul Federal Volga, la nord-est de Marea Caspică. Capitala republicii este oraşul Kazan.

Regiunea are puternice legături etnice cu Başkurtustanul de la est de Tatarstan. În Evul Mediu, Tatarstanul a fost stat independent, numit Bulgaria de pe Volga. Locuitorii, etnicii kipciaci, erau nişte triburi de tătari proveniţi din vechea Hoardă de Aur, islamizaţi pe la anul 992 e.n..

Am făcut această scurtă paranteză ca să fie clar ce zonă-buzunar de potenţial conflict este regiunea respectivă. Când va exploda, dacă va exploda, Federaţia Rusă va face “boac!” urât de tot.

Radislav Sabirov, decorat de Şevciuk, în Transnistria

Revenind la Radislav Sabirov, colonelul rus a fost decorat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, pentru participarea la războiul de pe Nistru.

Liderul separatist transnistrian a precizat că Radislav Sabirov a ajuns într-o vizită privată la Tiraspol şi a luat parte la festivităţile Benderului. Sabirov a intrat joi pe teritoriul R. Moldova, iar vineri a fost decorat de Şevciuk.

Constatăm cu regret că practica vicioasă de a pune presiune asupra părţii transnistriene, prin limitarea intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul transnistrian, a luat un caracter sistemativ.

Trebuie să menţionăm că asemenea acţiuni contravin spiritului de comunicare interstatal şi sunt îndreptate cu cinism deosebit împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse.

, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe din autodeclarata regiune transnistreană.

Diplomaţii transnistreni au ameninţat că expulzarea colonelui rus va avea consecinţe negative asupra dialogului Tiraspol – Chişinău.

Citeşte şi
La jumătatea lunii mai a anului trecut, Valer Dorneanu, președintele CCR, a plecat în Rusia
Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții
Copreşedinţii Blocului electoral ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, susţin că există suficiente semne care
Pe ultima sută de metri, Andrei Năstase pare că a câștigat alegerile locale din capitală
Deputatul PNL Cătălin Predoiu afirmă că în 1991 s-ar fi putut reface unirea cu Republica
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova. Anunţul a fost
Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituțională, ca prezenţă în R. Moldova. Conform Curţii
Igor Dodon a fost învestit preşedinte al Republicii Moldova. În aceeaşi zi, vicepremierului rus Dmitri
Vot măsluit în Rep. Moldova. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar deține probe, care
Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, susţine candidatura Maiei Sandu la preşedinţia Republicii Moldova. El
Share