home POLITICA, Rep. MOLDOVA R. Moldova: Vladimir Plahotniuc este virtual prim-ministru

R. Moldova: Vladimir Plahotniuc este virtual prim-ministru

Share

Vladimir Plahotniuc a reuşit să magnetizeze o nouă majoritate parlamentară oximoron, care l-a anunţat pe preşedintele Timofti că e gata să guverneze.

Fracțiunile parlamentare din Parlamentul de la Chişinău au ajuns la consens, după consultările cu președintele Nicolae Timofti, anunțând crearea unei majorități parlmentare.

Formarea acesteia a fost semnată de 56 de deputați. 20 sunt din PD, 13 din PL, 14 sunt ex-comuniști, lor adăugându-li-se Petru Știrbate, iar alţii opt sunt din PLDM. Anunţul a fost făcut de liderul PD, Marian Lupu. Acesta a anunțat că până miercuri majoritatea va anunța și numele unui premier desemnat.

În cadrul acestei întrevederi l-am informat pe președinte și am prezentat declarația privind constituirea unei declarații, care a fost semnată de 56 de deputați. Cu toate acestea, s-ar putea ca mâine-poimâine să fie mai mulți. Majoritatea constituită prin această declarație, până cel târziu miercuri, va înainta un candidat la funcția de premier.

, a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, înfrăţit cu PSD-ul din România.

Lupu a subliniat că noua majoritate a fost formată „nu doar pentru a investi guvernul, ci ca o platformă care va funcționa permanent”.

Luni seară, fusese făcută publică o declarație a șapte deputați PLDM, Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari şi Aliona Goţa, care au anunțat că vor sprijini crearea noii majorități parlamentare și că vor vota pentru un nou guvern.

Marian Lupu a anunțat că, în aceste condiții, grupul liberal-democraților care ar vota un guvern poate să crească în următoarele zile.

La consultări au participat deputații PL Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Alina Zotea, reprezentantul celor șapte deputați PLDM, care au anunțat că vor susține un premier democrat, Vladimir Hotineanu, dar și reprezentanții PD Marian Lupu, Dumitru Diacov și Andrian Candu. La ședință au fost și transfugii din PCRM, Artur Reșetnicov și Violeta Ivanov.

Share