home CULTURA, MUZICA Quadrophenia, The Who (dinamita muzicală, ProtoProg)

Quadrophenia, The Who (dinamita muzicală, ProtoProg)

Share

A doua operă rock a grupului The Who, “Quadrophenia”, a fost lansată în urmă cu 43 de ani, în octombrie 1973. Ea a reprezentat un omagiu adus de Pete Townshend unui moment mai timpuriu din cultura britanică de tineret.

Integral compus de Townshend, opusul format de 17 cântece spune povestea lui Jimmy. Acesta este un membru Mods, o subcultură britanică. Jimmy este nemulțumit de viața, munca sa, dragoste, situaţia de acasă și de familie.

Dar de asemenea “Quadrophenia” a fost şi o odă a spaimelor adolescentine si rebeliunii contracultură. Este, în planul mare, o critică a clasei britanice, sistemelor economice și educaționale din Insulă.

Povestea primilor fani The Who

“Quadrophenia”, a spus povestea primilor fani The Who. Aceştia se manifestau în zilele timpuri ale trupei în pub-urile si cluburile din Londra in anii ’60. “Quadrophenia” este un album programatic The Who în cele mai bune zile ale sale.

Comparativ cu legendarul “A Quick One“, din 1966, “Qudrophenia” este un album de maturitate. Pe “A Quick One”, ai impresia cu The Beatles şi The Beach Boys au tras o beţie împreună şi au făcut-o pe deştepţii.

Camerele de hotel devastate de The Who de-a lungul timpului stau mărturie la faptul la care ne referim. Pe albumul pe care vi-l prezentăm, lucrurile stau cu totul altfel.

Motivul pentru care albumul acesta este atât de important pentru mine este că eu cred că e ultimul album mare The Who.

, a declarat Townshend Billboard în anul 2011.

Quadrophenia, sau “Scrie ce ştii”

Ceea ce face mare această operă rock nu este producția sau efectele sonore. Este vorba despre construcţia cântecelor. Muzica şi versurile. Excursurile individuale ale chitărilor, ale basului, vocile. Spectacolele produse de tobe. Este meritul lui Pete Townshend, John Entwistle, Roger Daltrey si Keith Moon.

Vechea zicală “scrie ce ştii” este ceea ce face atât de reuşită această creaţie. Lui Townshend (și restul The Who) chiar le-a păsat de copii ca Jimmy. “Quadrophenia” a ajuns pe locul 2 în topul Billboard 200, glosând despre confuzie adolescentină, conflict și frustrare.

 

Citeşte şi
Caravan a fost cealaltă jumătate a trupei Wilde Flowers. The Soft Machine a fost ceastălaltă
Despre marele supergrup Spock's Beard se pot scrie tone de exegeze muzicale. Trebuie însă ca,
Area a fost o mare trupă italiană, formal încadrată în categoria rockului progresiv. Liderul grupului
De curând, website-ul nostru a oferit cititorilor săi muzică adresându-se intelectului. Memorabilul album Agitation Free,
Banco del Mutuo Soccorso este unul dintre cele mai mari grupuri rock din lume. Într-o
În această seară de final de săptămână, vă lăsăm în compania italienilor de la New
"The Wall" este ultimul din seria marilor albume Pink Floyd. Despre acest grup s-au spus
Pentru cine are nervii tari şi este experimentat îm audiţii de specialităţi, Comus, "First Utterance"
Dacă în anul 1968 unui englez i s-ar fi spus că va apărea o mare
Goodbye to Gravity a fost o trupă de MetalCore din București, care a fost înființată în
Share