home POLITICA PSD vrea să îi interzică preşedintelui implicarea în referendum

PSD vrea să îi interzică preşedintelui implicarea în referendum

Share

Deranjaţi de referendumul pe Justiţie, care le afectează interesele, liderii PSD doresc să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o OUG de modificare a Legii Referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Miza acestui proiect este de a-i interzice președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care l-a declanșat pentru data de 26 mai.

Conştienţii că Iohannis este vector public director pentru propriul referendum declanşat, liderii PSD încearcă să-l castreze pe acesta de a se exprima public, aşa cum îi sunt atribuţiile constituţionale.

Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României.

Proiectul OUG:

În mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului, prin care se precizează:

„Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Potrivit Constituției, instituția Președintelui României este menționată la Titlul III (Autorități publice), Capitolul 2.

În susținerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanță de Urgență invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția, care face referire la neutralitatea „autorităților administrației publice”, și nu la actorii instituționali care declanșează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneția se raportează la administrația publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea și desfășurarea referendumului – în cazul României, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice implicate în organizarea scrutinului. Constituția României menționează Administrația Publică la Capitolul 5, Titlul III”.

Culmea, în proiectul de Ordonanță de Urgență, chiar Comisia de la Veneția precizează că „spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului”.

Share