home CORUPTIE, POLITICA PSD, panouri imense în marile oraşe: “PNL nu vrea mărirea pensiilor!”

PSD, panouri imense în marile oraşe: “PNL nu vrea mărirea pensiilor!”

Share

În marile oraşe, şi nu numai, PSD a început să amplaseze bannere uriaşe. În acestea se afirmă că „PNL nu vrea creşterea pensiilor”.

PSD începe campanie electorală printr-o amplă campanie negativă, populistă, în care susţine că PNL nu doreşte ca pensionarilor să le crească veniturile.

Campania electorală ar trebui să înceapă cu o lună înainte de alegeri. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că pensiile vor fi majorate astfel încât să poată fi plătite, arătând ca o creştere cu 40% a acestora nu poate fi susţinută financiar.

„Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi deocamdată anunţat public. Ministrul Finanţelor a avansat un procent de 10%. El deţine cele mai bune date în momentul de faţă. E că într-o companie, dar dacă scad veniturile nu poţi să măreşti salariile. În acest moment, încasările la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scăzut semnificativ, în ciuda eforturilor şi a strădaniei pe care le-am făcut.

Nu mai sunt aceleaşi condiţii care erau în condiţiile în care am fi avut o creştere economică de 4,5 – 5%. Este posibil ca anul acesta să nu avem creştere economică, dimpotrivă să avem o scădere economică. O creştere economică negativă, cum zic economiştii.

În condiţiile astea, nu poţi să îţi baţi joc de oameni şi să le promiţi lucruri pe care nu le poţi realiza. Noi vom creşte pensiile. Le vom creşte pe baza unei analize foarte serioase. Conform legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor pregăteşte raportul privind starea bugetară şi economică.

De asemenea, vom realiza propriile prognoze economice pe următorii ani şi vom consulta toate prognozele economice făcute la nivel european, de Banca Mondială, de toate entităţile care au capacitatea şi vom lua decizia de a creşte pensiile. Le vom creşte astfel încât să putem să le plătim, fără să tipărim bani”, a precizat Orban.

Premierul a susţinut că o creştere cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care România ar fi fost într-o situaţie economică favorabilă.

„Suntem într-o criză economică ce a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât şi veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susţinută financiar, pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a putea face faţa tuturor plăţilor”, a subliniat Orban.

Share