PSD, încă o măgărie. “Oameni noi în politică”, respinsă pentru lipsa ştampilei primarilor partidului (fost) unic

Share

Mihai Politeanu, fondator al asociaţiei „Iniţiativa România”, anunţă că CCR a făcut publică motivarea respingerii iniţiativei”Oameni noi în politică”, proiect pentru care au semnat peste 140.000 de români. Motivul este halucinant.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

CCR a desfiinţat acest proiect pentru că lipseau ştampilele primăriilor pe unele dosare cu semnături. Primarii au refuzat să ştampileze pentru că proiectul prevedea, printre altele, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Vezi aici principalele obiective din „Oameni noi în politică”.

„Epopeea semnăturilor pentru iniţiativa Oameni noi în politică:

1. Voluntarii strâng circa 140.000 de semnaturi pe care le trimit catre primarii pentru atestare;
2. O parte din primarii refuza atestarea pe motiv ca muschii lor politici creier nu are. Se pierd astfel cateva mii de semnaturi;
3. Apoi peste 20.000 de semnaturi sunt invalidate de primarii pe motive de tipul: lipseste numarul apartamentului la adresa, lipseste un prenume etc.
4. Ramanem cu 110.000 de semnaturi atestate. Victorie, am indeplinit conditiile legale.
5. CCR: hold my beer! Invalideaza si CCR peste 10.000 de semnaturi pe motiv de stampila. La propriu. Primariile nu au pus stampile pe dosare.
6. Treaba rezolvata: am ajuns la 99.583 de semnaturi valide, cu 400 sub pragul legal necesar. CCR invalideaza initiativa.

End of story”, a explicat Politeanu.

Mai multe detalii ofera „Coruptia ucide” pe pagina sa de Facebook.

„Pe 21 mai 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat eforturile a circa 1.000 de voluntari si ale zeci de organizatii civice si chiar politice care au muncit 2 ani pentru a demara si finaliza cel mai mare proiect civic de reforma electorala din istoria Romaniei. Astfel, CCR a oprit initiativa cetateneasca de reforma electorala Oameni noi in politica (www.oameni-noi.ro) din drumul ei spre a deveni lege, motivand ca ‘nu indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin.(1) din Constitutie, respectiv numarul de sustinatori (de cel putin 100.000) si dispersia teritoriala (sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi)’.

Astazi, 24 iunie 2019, Curtea Constitutionala a publicat motivarea hotararii, un document rusinos care, in loc sa corecteze abuzurile primariilor, le intareste din punct de vedere constitutional si care confirma o infrangere totala a mecanismelor democratice:

1) CCR a invalidat 10.291 de semnaturi, coborand numarul total de semnaturi valide la 99.583. Amintim ca voluntarii initiativei au strans circa 140.000 de semnaturi, dintre care au fost atestate de catre primarii 109.874 de semnaturi (multe primarii au refuzat atestarea lor, altele le-au invalidat pentru motive ridicole: lipsa numarului de apartament sau de bloc, de exemplu);

2) Prin invalidarea acestor 10.291 de semnaturi de catre Curtea Constitutionala, 3 judete din totalul de 11 necesare care ar fi trebuit sa aiba cate peste 5.000 de semnaturi atestate au coborat sub acest prag: a) Iasi (CCR a invalidat 536 de semnaturi din totalul de 5.318 semnaturi deja validate de primarii), b) Maramures (CCR a invalidat 93 de semnaturi din totalul de 5.076 de semnaturi deja validate de primarii), c) Sibiu (CCR a invalidat 196 de semnaturi din totalul de 5.027 de semnaturi validate deja de primarii).

Motivele invocate de Curtea Constitutionala pentru invalidarea semnaturilor sunt urmatoarele:

1) Primariile care au realizat atestarea nu au indicat calitatea persoanei care a fost desemnata pentru atestarea semnaturilor;

2) Lipsa stampilei din partea primariilor;

3) Primariile nu au trimis imputernicirile pentru persoanele care au efectuat atestarea semnaturilor.

Niciunul dintre aceste motive de invalidare a unor semnaturi de catre CCR nu sunt imputabile initiatorilor initiativei civice Oameni noi in politica si nu demonstreaza in vreun fel lipsa semnaturilor. Dimpotriva, la depunerea semnaturilor validate de catre primarii la camera competenta a Parlamentului, toate cerintele legale erau indeplinite. Hotararea CCR este o validare a abuzurilor primariilor si o invalidare a semnaturilor stranse corect de catre cetateni, bazandu-se pe o interpretare mecanicista a legii.

Motivele invalidarii de catre CCR a peste 10.000 de semnaturi pot fi cel mult interpretate ca omisiuni sau neregularitati din partea primariilor, care deriva din incompetenta sau reaua credinta a primarilor.

In fapt:
– semnaturile au existat,
– semnaturile au fost atestate de primarii
– semnaturile sunt la modul concret o realitate care a fost ignorata de catre CCR.

Atestarea semnaturilor este in competenta exclusiva a primariilor. Or CCR si-a arogat o atributie care nu ii este conferita legal. CCR trebuia doar sa constate indeplinirea obligatiei pentru ca o initiativa cetateneasca sa intre in dezbatere parlamentara: peste 100.000 de semnaturi atestate la nivel national si cel putin cate 5000 de semnaturi atestate in 11 judete (inclusiv Bucuresti). Toate aceste cifre fusesera depasite.

Conform proceselor verbale de predare-primire incheiate intre Presedintele Comitetului de initiativa, Mihai Politeanu, si Senatul Romaniei, au fost validate de catre primarii si primite de catre Senat un numar de 109.874 de semnaturi, fiind indeplinit criteriul numarului de cel putin 100.000 de sustinatori. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este indeplinit: au fost inregistrate cate cel putin 5.000 de semnaturi din 11 judete:

1. Bucuresti: 19.095 de semnaturi
2. Cluj: 7.256 de semnaturi
3. Bihor: 6.232 de semnaturi
4. Timis: 6.231 de semnaturi
5. Brasov: 5.846 de semnaturi
6. Arad: 5.840 de semnaturi
7. Prahova: 5.506 semnaturi
8. Arges: 5.363 de semnaturi
9. Iasi: 5.318 semnaturi
10. Maramures: 5.076 de semnaturi
11. Sibiu: 5.027 de semnaturi

Mentionam ca la solicitarea Presedintelui Comitetului de Initiativa catre CCR de a publica opisurile primite de catre Curte, precum si numarul total de semnaturi primite de la Senat, CCR a refuzat sa le comunice pe motiv ca nu sunt informatii de interes public.

Avand in vedere hotararea prin care CCR s-a facut partasa unui abuz, solicitam partidelor politice parlamentare sa preia integral proiectul de lege de reforma electorala Oameni noi in politica si sa-l inregistreze ca initiativa legislativa in Parlament. Le amintim ca acest proiect de lege are sprijinul exprimat in mod manifest, prin semnatura, a peste 140.000 de romani cu drept de vot”, a explicat Coruptia ucide.

Politeanu afirma insa ca nu se lasa pana nu va vedea puse in aplicare obiectivele din „Oameni noi in politica”.

„Pana nu voi vedea ca devine realitate, acum sau mai tarziu, proiectul Oameni noi in politica ramane un obiectiv pentru mine si o mare durere. E incredibil cata bataie de joc la adresa a aproape 150.000 de romani, a sute de donatori si sute de voluntari care au stat in zapada, inclusiv de Craciun si pe 31 decembrie ca sa stranga semnaturi. Personal am muncit 2 ani pentru acest proiect si da, fara modestie, a pornit de la mine, a fost adoptat de Initiativa Romania si apoi sustinut de grupurile civice noi, de Ro100, USR, POL, PACT samd”, a scris Politeanu.

Share