PSD continuă presiunile pentru controlul Justiţiei

Share

În ciuda declarațiilor publice privind schimbarea atitudinii PSD față de Justiție, în subterane se duce în continuare o luptă acerbă pentru controlul asupra acesteia, în vederea păstrării status-quo-ului, să nu fie desființate instituții și să nu fie schimbate persoanele instalate de social-democrați până acum în pozițiile cheie.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Mai mult decât atât, relația partidului cu ministrul Justiției, Ana Birchall, este extrem de rece, după ce aceasta și-ar fi informat colegii că nu acceptă secretari de stat din cadrul partidului și premierul Dăncilă nu a semnat propunerile făcute de ea pentru aceste posturi încă de acum o lună.

Ba chiar la ședința CEX desfășurată miercuri la Vila Lac, premierul Dăncilă a cerut baronilor prezinți să îi prezinte propuneri din PSD pentru posturile de secretar de stat de la Ministerul Justiției, susțin surse participante la discuții.

Există de mai multă vreme nemulțumiri ale liderilor PSD legate de refuzul Anei Birchall de a promova la ministerul Justiției oameni de partid sau propuși de partid. Birchall a respins categoric implicarea PSD în minister, susțin sursele citate, fapt care i-a atras furia colegilor.

De menționat este că una dintre propunerile făcute de ministru pentru un post de secretar de stat este Gheorghe Muscalu, fost șef al DIICOT și fost vicepreședinte al CSM.

Schimbul de opinii contrare între PSD și Ana Birchall pe tema activității și organizării ministerului de Justiție vine pe fondul unor discuții aprinse purtate de Birchall și Dăncilă în urmă cu o lună, din cauza Secției Speciale pentru investigarea magistraților, pe care actualul ministru vrea să o reintroducă sub control instituțional.

Existența Secției Speciale pentru investigarea magistraților a redevenit una dintre mizele principale pe agenda internă a PSD, după ce premierul Viorica Dăncilă se angajase public că partidul nu se va mai implica în treburile Justiției.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, este subiectul nemulțumirilor colegilor din PSD mai ales din cauza opoziției sale față de activitatea și existența acestei Secții, dar, după ce a apărut în public informația conform căreia Viorica Dăncilă și-ar fi exprimat regretul că a numit-o la Ministerul Justiției, în cadrul întâlnirii cu Procurorul General al SUA, premierul a ținut să sublinieze în fața demnitarului american că ea a ales-o pe Birchall pentru acest portofoliu și că are întreg sprijinul său pentru activitatea la minister.

Într-o discuție informală purtată la Tulcea, premierul a recunoscut conversațiile pe tema Secției Speciale purtate cu ministrul Justiției, explicând că ea sprijină ideea unui proiect de lege în Parlament, chiar dacă ar fi vorba despre desființarea instituției.

Rezistența la schimbare s-a manifestat și în privința proiectului elaborat de Birchall pentru scoaterea inspectorilor Antifraudă de sub controlul ministrului Finanțelor, Orlando Teodorovici, prin mutarea acestora în cadrul parchetelor. Ministrul a dorit să facă modificarea prin OUG, dar s-a lovit de refuzul colegilor din Guvern și textul s-a transformat în proiect de lege, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției.

Proiectul vizează scoaterea inspectorilor Antifraudă de sub controlul ministerul Finanțelor:

„Persoanele care ocupă funcția de inspector antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști prevăzute la art. 116 alin. (5)-(7) și art. 1201 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare. (…)

Specialiștii din cadrul parchetelor prevăzuți la art. 116 alin. (5)-(7) și art. 1201 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare își desfășoară activitatea sub directa conducere, supraveghere și control nemijlocit al procurorilor din cadrul parchetelor, efectuând constatări tehnico-științifice, în condițiile legii, precum și orice alte verificări în domeniu dispuse de procuror.”

Conform expunerii de motive a a proiectului, „legea prevede expres modalitatea de încadrare a inspectorilor antifraudă în cadrul parchetelor, acestea neavând în schemă posturi proprii de inspectori antifraudă, ci doar de specialiști, inspectorii funcționând în cadrul parchetelor exclusiv prin detașare de la Direcția de combatere a fraudelor.

Această situație atipică – detașarea reprezentând o excepție pentru ocuparea unor posturi, când există o nevoie temporară a autorității, iar nu principala (sau chiar singura) modalitate de ocupare a posturilor – a determinat o situație incertă a statutului acestui personal după expirarea termenelor pentru care s-au dispus detașările.

Inspectorii detașați pe posturi de specialiști, ca de altfel toți specialiștii din cadrul Ministerului Public, au un rol important în sprijinirea procurorilor pentru instrumentarea cauzelor complexe în materia criminalității economico-financiare, contribuția lor fiind esențială pentru clarificarea unor aspecte tehnice în activitatea de urmărire penală. Din acest motiv, este necesară clarificarea la nivel legal a statutului lor profesional și mai ales instituirea unor prevederi care să garanteze stabilitatea acestora pe funcții în cadrul parchetelor”

Share