home POLITICA PSD-ALDE au ridicat tonul în Parlamentul European, fără precedent

PSD-ALDE au ridicat tonul în Parlamentul European, fără precedent

Share

În dezbaterea din Parlamentul European pe modificările operate de PSD-ALDE la Legile Justiţiei, europarlamentarii acestor formaţiuni au ridicat tonul. Luările de cuvânt ale europarlamentarilor ultrareacţionari din România sunt un eveniment fără precedent la Bruxelles.

SUA atenţionează PSD-ALDE: Opriţi-vă cu Legile Justiţiei!

Vera Jourova: Sunt apărătorul tratatelor

Comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova, a spus, în finalul dezbaterii din PE, că CE este apărătorul tratatelor. Ea a explicat că evaluează situaţia statului de drept în fiecare ţară membră, exprimând îngrijorări atunci când apar probleme de sistem, informează News.ro.

Europarlamentarii populari, liberali şi verzi au criticat, în dezbaterea din PE, modificările la Legile Justiţiei 3030, 304 şi 3017. De asemenea, Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au un ton rezervat.

Eurodeputaţii români au fost mai vocali. PSD-ALDE a acuzat Comisia Europeană că ignoră abuzurile Justiţiei din România. Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a cerut în plenul PE ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să vorbească în plen.

Jourova: Evaluăm situaţia statului de drept

Rolul Comisiei este de a îndeplini obligaţiile de apărător al tratatului. Noi trebuie să evaluăm situaţia statului de drept în fiecare stat membru şi să exprimăm îngrijorări atunci când observăm probleme de sistem (…) Evaluăm în mod obiectiv sistemul judiciar din România, pornind de la probe şi fapte. Oferim dialog şi sprijin.

, a spus Jourova în plenul PE. Ea a subliniat:

Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a se lupta cu coruţia în mod efectiv este o dorinţă a noastră şi strădania României de ani de zile.

Jourova: Autorităţile vor înţelege că populaţia sprijină sistemul judiciar

Comisarul a apreciat că România a ajuns, după mulţi ani, la un sistem judiciar în care populaţia şi-a arătat sprijinul, iar autorităţile vor înţelege asta:

După mulţi ani de muncă grea, România a ajuns la un sistem judiciar. Iar populaţia a fost cât se poate de clară în sprijinul său şi în dorinţa sa de a se lupta împotriva corupţiei. Eu sunt încrezătoare că autorităţile române vor înţelege acest lucru.

Şi că vor face tot ceea ce este necesar pentru a corecta proiectele de lege. A le alinia la Constituţie şi sper să transmitem un semnal puternic de reîntărire a încrederii. Comisia va sprijini România în această încercare şi o va face oricând este nevoie şi va simţi că este util.

, a mai spus Vera Jurova.

Toţi în PE, în afară de PSD-ALDE, sunt cu românii

Roberta Metsola (PPE) a spus că românii îşi doresc eradicarea corupţiei. Motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară.

Josef Weidenholzer (S&D) a precizat că ”statul de drept, democraţia şi drepturile omului stau la baza democraţiei” şi să socialiştii vor să ştie dacă modificările legislative respectă Constituţia. Apoi a afirmat:

Salutăm faptul că ministrul Justiţiei din România a fost gata să vină aici (în plenul PE – n.r.) Regretăm că nu poate să participe la dezbatere. Vrem să ştim care sunt progresele care s-au făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani.

Avem criterii de evaluare foarte clare. Să vedem dacă reformele sunt constituţionale şi conforme (…) şi dacă standardele europene au fost respectate. Mai ales cele care ţin de Comisia de la Veneţia. Numai atunci putem să spunem că avem succes, dacă devenim chiar concreţi.

, a mai afirmat el.

Societatea civilă e un cui în coastă esenţial pentru democraţie

Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.

Sophia in ‘t Veld (liberali) a susţinut necesitatea ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, iar Comisia LIBE să vină în România, pentru a constata ceeea ce se întâmplă.

”S-ar putea ca societatea civilă să fie un cui în coaste, dar este esenţială pentru democraţie”, a subliniat ea.

O elită abuzează de putere

Ska Keller (Verzi) a vorbit despre zecile de mii de oameni care au protestat pe străzi în România. Ea a explicat că în România ”o elită coruptă abuzează de putere”, iar din această cauză România face paşi înapoi:

Corupţia este un flagel pe care nu l-am depăşit. În România, zeci de mii de oameni sunt pe străzi împotriva unei elite corupte care abuzează de putere (…) Ceea ce vedem sunt paşi înapoi. Acest lucru este negativ pentru cetăţenii români şi pentru întreaga UE.

Prin noile legi (ale Justiţiei – n.r.), procurorii nu mai au instrumente de investigaţii (…) Vedem ce se întâmplă în şcoli, spitale, unde rişti să te îmbolnăveşti mai rău (…)Trebuie să avem un Guvern căruia să îi pese de aceste lucruri.

Tanja Fajon (S&D) şi-a exprimat convingerea că România îşi poate rezolva singură problemele, prin dialog instituţional şi cu UE. Ea a apreciat că protestele sunt ”un semn de atitudine civică serioasă”.

Europarlamentarii PSD-ALDE şi-au ridicat poalele-n cap

Au luat cuvânt şi o serie de europarlamentari români, atât de la putere, cât şi din opoziţia de la Bucureşti. Cei ai PSD-ALDE au acuzat faptul că nu se respectă suveranitatea României. Că se discută despre intenţii de legiferare şi sunt ignorate abuzurile Justiţiei.

Norica Nicolai (ALDE) s-a adresat comisarului european Jourova: într-un mod incalificabil, fără precedent în Parlamentul European:

La Bucureşti avem intenţia de a legifera. Nici nu am avut o discuţie despre modificarea Codurilor penale. Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi în mod abuziv? Ce aţi făcut atunci când oamenii au fost interceptaţi ilegal?

Norica Nicolai: Sunt discursuri politicianiste. Dan Nica: Ar trebui înfiinţată o iniţiativă minciuna ucide

Nicolai a acuzat că dezbaterea nu este corectă.

Din păcate, azi au fost spuse atâtea neadevăruri, încât ar trebui înfiinţată şi o iniţiativă minciuna ucide. (…) Nu dezbaterea interesează, ci discursurile politicianiste.

, a susţinut şi europarlamentarul PSD Dan Nica. El a acuzat faptul că s-au spus minciuni şi că Vera Jourova nu a acceptat să se întâlnească cu Tudorel Toader.

PSD-ALDE, acuzaţi de restul europarlamentarilor români  de minciună

Eurodeputaţii din partidele aflate în opoziţie au acuzat coaliţia PSD-ALDE de minciună şi de acţiuni menite să afecteze independenţa Justiţiei. Traian Ungureanu (PPE) a afirmat:

Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizie a Guvernului a modificat legi pentru infracţiunile liderilor.

Ungureanu a subliniat însă că ideea de a lega respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetăţenilor, nu a Guvernului.

Monica Macovei: Minciuni PSD-ALDE. Renate Weber: Minţi!

Monica Macovei a acuzat minciunile PSD şi ALDE, iar Renate Weber a acuzat-o pe aceasta că minte. Cristian Preda a acuzat faptul că România are ”un guvern de mâna a şaptea”, în care au fost puşi analfabeţi şi oameni cu probleme penale.

În mai multe rânduri, preşedintele de şedinţă a tăiat microfonul eurodeputaţilor români. Aceştia au depăşit adesea timpul de un minut alocat fiecărui vorbitor şi au intrat în schimburi de replici. Social-democratul Dan Nica a invocat necesitatea prezentării punctului de vedere al Guvernului român, în condiţiile în care Tudorel Toader este prezent la dezbatere.

Solicitarea sa nu a fost acceptată. Regulamentul prevede prezenţa premierului şi i-a fost adresată o invitaţie Vioricăi Dăncilă, care însă nu a onorat-o.

Share