home CORUPTIE, POLITICA PSD-ALDE, războiul fratricid. “Ţărănoii” versus “‘telectualii” destrucţiei

PSD-ALDE, războiul fratricid. “Ţărănoii” versus “‘telectualii” destrucţiei

Share

Coaliţia PSD-ALDE se pare că a ajuns în faza beligerantă pe faţă. Subiectul conflictului dintre cele două formaţiuni pare să fie “cum mutilăm Legile Justiţiei, pe care deja le-am mutilat, dar nu suntem mulţumiţi ce-a ieşit”.

Starea Presei a relatat anterior felul cum a venit Tudorel Toader, ca Florea lui Gheorghe, de la Comisia de la Veneţia, anunţând rituos că s-a înţeles asupra unor modificări ce trebuie făcute la Legile Justiţiei, pentru ca acestea să fie conforme cu recomandările forului european.

Era de bun-simţ să ne imaginăm că Toader minte.S-a dovedit că exact aşa şi stau lucrurile: doar prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor face parte din concertul măsurilor propuse de Comisia de la Veneţia. În rest, sunt doar reglaje fine la mizeriile făcute anterior în Parlament de această coaliţie reacţionară.

Dar între timp lucrurile au evoluat dramatic. Anume, şeful de trib pesedist Liviu Dragnea a ajuns la concluzia că, cu tot cu aceste legi mutilate, având în vedere stadiul în care a ajuns Dosarul DGASPC, el tot ajunge la puşcărie.

Aşa că a decis să continuă rupere şi aservirea radicală a sistemului judiciar. În acest moment, artozanii destrucţiei s-au împărţit în două. Să-i luăm pe rând.

Coaliţia PSD-ALDE. “Ţărănoii” ultrareacţionari PSDragnea

“Ţărănoii” destrucţiei din PSDragnea vor să facă praf rapid sistemul judiciar. Dincolo de aservire, pentru ca sistemul să expieze rapid şi fără luptă, ideală era dezagregarea corpului profesional al magistraţilor de tip nou.

Educaţi la şcoala comunistă, pesediştii au memoria instituţională să ţină minte că în anii 50 magistraţii României capitaliste au fost substituiţii rapid cu jurişti cozi de topor făcuţi pe puncte.

Să ne imaginăm ce efect ar avea asupra Înaltei Curţi o astfel de “primenire”: şansele lui Dragnea (şi nu numai) de a scăpa de puşcărie ar creşte foarte mult. Oamenii aceştia se grăbesc şi au interese directe în procese pe rol sau în anchete procuroriale în curs de desfăşurare.

Coaliţia PSD-ALDE şi “‘telectualii” destrucţiei

Nu poţi niciodată să-i pui, ca grad de înţelegere a funcţionării sistemului judiciar, pe Nicolicea, Şerban Nicolae sau Florin Iordache lângă Tudorel Toader. Dincolo de lipsa lui evidentă de caracter, Gargamel îi zdrobeşte efectiv, din punct de vedere intelectual, pe cei trei.

Cred că Toader l-a învăţat pe Tăriceanu – şi el net superior intelectual lui Dragnea – o inginerie simplă, despre care s-a şi discutat public. Anume, dacă vor fi destui magistraţi şi Justiţia va fi controlată politic de cine trebuie, se vor petrece două lucruri.

  1. Comisia pentru adevăr din Parlament, pe care vrea să o înfiinţeze Tăriceanu, va funcţiona ca un fel de nou tribunal al poporului şi caun instrument de propagandă.
  2. În acest timp, pe cererile de rejudecare a marilor procese (o altă idee machiavelică marca Tudore), magistraţii netrimişi la pensie pe bani grei nu vor trebui decât să aplice legea, supuşi, obedienţi puternicilor zilei.

Conflict

Aşadar, în timp ce borfaşii ALDE au răbdare mai multă şi vor ssă pună la punct un biliard instituţional, din care să iasă în câţiva ani mai curaţi, puşcăriabilii PSD sunt în criză de timp, au necesităţi urgente, pe termen scurt, şi acţionează mai radical.

De aici fisura. Rămâne de văzut cât se va adânci aceasta şi dacă va duce la sciziune sau nu.

Share