PSD a falsificat deficitul bugetar, în ultimii trei ani. Cum a făcut-o…

Share

Rambursările de TVA întârziate s-au ridicat în medie la peste 2,542 miliarde de lei trimestrial, în ultimii ani, și au ajuns la un maxim de 3,156 miliarde de lei, în Trimestrul 1 /2019.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Acesta este ultimul pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are date disponibile.

Întârzierile la plată a datoriilor statului față de firmele și cetățenii României fac parte din arsenalul cu care este diminuată artificial creșterea deficitului bugetar consolidat, dezvăluie cursdeguvernare.ro.

Noul guvern a recunoscut că este foarte probabil ca deficitul bugetar să depășească în 2019 pragul de 3% din PIB, la care România s-a angajat prin tratatele europene. Comisia Europeană se așteaptă la un deficit de 3,6%.

Tehnica întârzierii „deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare” a căpătat o amploare și mai mare de la începutul anului 2017 încoace, odată cu schimbarea politicilor fiscale și salariale, trecându-se la consumului prin împrumuturi externe.

Sumele pe care statul le-a „împrumutat” fără dobândă de la agenții economici în 2017 și în 2018 au fost cu circa un miliard de lei mai mari decât în 2016, trimestru de trimestru, și  dacă sunt luate în calcul doar întârzierile recunoscute oficial în Buletinele fiscale trimestriale ale ANAF. Un deficit pe cash care nu se vede în calcule: 1,15 miliarde de euro – suma întârziată în 2019 la rambursarea TVA

 Anul 2017 s-a încheiat cu o creștere a deconturilor oficial întârziate cu peste 58% față de ultimul trimestru din 2016, până la 2,43 miliarde de lei.

Mari creșteri ale deconturilor întârziate oficial s-au înregistrat în 2017 față de perioadele similare din 2016 și în T3 (peste 53%) și în T1 (peste 43%)

Share