home POLITICA Protestele continuă, o revoluţie de catifea e în desfăşurare

Protestele continuă, o revoluţie de catifea e în desfăşurare

Share

Protestele continuă astăzi şi se anunţă atingerea de noi cifre record în istoria României. În acelaşi timp, plăcile tectonice din politica românească încep să se mişte tot mai vertiginos. România se află într-un început de revoluţie de catifea.

UPDATE 23.15: Digi24 600.000 de manifestanţi au fost în această seară în stradă, în întreaga ţară.

UPDATE 22.36: Ironie, azi a fost Duminica a 33-a după Rusalii, Duminica Vameşului şi a Fariseului.

UPDATE 22.01: Digi24 300.000 de manifestanţi, în acest moment, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

UPDATE 21.48: The Guardian Romanian government confirms repeal of corruption decree

UPDATE 21.44: Le Monde Les citadins de plus en plus nombreux à arpenter les villes à pied

UPDATE 21.42: Al Jazeera Romania’s government repeals corruption decree.

UPDATE 21.38: New York Times Romanian Protesters Get Key Concession, Seek More Changes.

UPDATE 21.36: Pe News Google, subiectul “Romania” este pe locul 7 în lista “Top Stories”.

UPDATE 21.32: CNN.com After protests, Romania scraps proposed corruption bill.

UPDATE 21.19: Realitatea TV La ora actuală, în toată ţara sunt aproape 500.000 de români în stradă.

UPDATE 21.06: În acest moment, sunt peste 400.000 de manifestanţi în întreaga ţară, informează Jandarmeria Română.

Gabi Firea îmcearcă să spargă protestul

UPDATE 20.54: Foarte mulţi manifestanţi care vin la protest sunt duşi de metrou la cele patru staţii din jurul staţiilor Victoriei 1 şi 2. Aşa că oamenii merg pe jos până la Piaţa Victoriei. Gabriela Firea a ordonat Metrorex să nu oprească la Victoriei 1 şi 2.

UPDATE 20.49: Agerpres Grindeanu nu demisionează: Nu îmi dau demisia; un Guvern poate fi dat jos prin moțiune de cenzură “Noi, (…) săptămâna viitoare avem două încercări în Parlament. Pe de o parte bugetul, în care spuneam că am prins pe fiecare minister în parte. Pe fiecare instituție în parte, finanțări pentru măsurile prevăzute în programul nostru de guvernare. Astfel încât ceea ce am promis la oameni să se și regăsească în bugetul de stat, și avem moțiune de cenzură. Ăsta este jocul democratic și cred că trebuie să revenim cât se poate de urgent la aceste noțiuni. (…) Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin moțiune de cenzură. Cealaltă, cea prin care mi-aș da eu demisia, nu se poate, fiindcă nu mi-o dau.”

Manifestaţie de protest fără precedent în istoria României

UPDATE 20.47: Digi24 220.000 de manifestanţi sunt în acest moment la Piaţa Victoriei.

UPDATE 20.44: COMENTARIU StareaPresei.ro Pe cifre maxime – cifra maximă a manifestanţilor de la Cotroceni (1.600), raportată la cifra maximă de acum, de la Piaţa Victoriei (200.000) dă un raport dramatic. 0,8% din numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei s-a aflat la Palatul Cotroceni.

UPDATE 20.27: Reţelele de fast-food din zona manifestaţiei din Bucureşti oferă mâncare şi băuturi răcoritoare pe gratis. Acum două zile, telefonia mobilă a căzut în Piaţa Victoriei. De aseară, Orange dă Wi-fi gratuit în toată piaţa.

UPDATE 20.24: Digi24 Numărul de manifestanţi creşte geometric la această oră, exact cum am scris anterior. A a ajuns la 160.000, apoi la 200.000 de manifestanţi.

Danileţ a găsit o eroare în OUG 14

UPDATE 20.22: Agerpres Judecătorul Cristi Danileț susține că a găsit o eroare în OUG de abrogare și dă o soluție de remediere “Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C. proc. pen. a respectat cerința impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marți noaptea. Dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG. (…) Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională. Cu privire la un singur articol și anume art. 25 alin 5 C..proc..pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR.

UPDATE 20.20: Digi24 130.000 de oameni în Piaţa Victoriei. Metroul nu mai opreşte la staţia Piaţa Victoriei, din cauza unei pretinse aglomeraţii a peronului. Care nu e aşa de aglomerat ca în zilele trecute.

Ca danezii, la stadion cu 20 de minute înainte de meci

UPDATE 20.13: Protestatarii antiguvernamentali şi-au făcut un obicei ciudat. Ca danezii, care ajung la meci, la stadio, toţi, cu 20 de mihnute înainte de meci. Chiar dacă protestul începe, teoretic, la ora 17.00, ei încep să se adune până pe la ora 21.00. Din diferite motive. Aşa încât protestul ajunge la maximum de manifestanţi pe la ora 22.00. La ora 19.19, în Bucureşti erau 40.000 de manifestanţi. O oră mai târziu, avem de trei ori mai mulţi. Şi numărul creşte. În Bucureşti şi în toată ţara.

UPDATE 19.19: Digi24 dă la această oră 40.000 de manifestanţi în Bucureşti, la Piaţa Victoriei.

UPDATE 16.20: Monitorul Oficial a publicat acum OUG de abrogare a OUG Marţi 13, cum o să-i rămână numele în istoria României.  Acum trebuie să vedem dacă nu există vreo virgulă buclucaşă şi termenul de intrare în vigoare. Este de la momentul publicării în Monitor sau nu?

Ministrul Altă Întrebare rămâne în funcţie

UPDATE 15.52: Dottore Iordache “Altă Întrebare” şi-ar păstra postul de ministru al Justiţiei.

UPDATE 15.29: SURSE Poate ar trebui investigate amestecul lui Horia Simu şi Alina Bica în apariţia acestei OUG Marţi 13. Cei doi sunt implicaţi într-un dosar de spălare de bani, care ar fi fost primiţi ilegal de Simu, de la ANRP, din retrocedări. Despre Bica s-a vehiculat deja public că ar fi redactat OUG Marţi 13.

UPDATE 15.13: OUG Marţi 13 a fost abrogată, ca şi modificările aduse Codului de Procedură Penală. Suflând şi-n iaurt, nu credem decât după ce vedem textul legal. Nici un oficial guvernamental nu iese deocamdată la declaraţii.

MILĂ Săracii oameni…

UPDATE 14.47: Câteva zeci de oameni în etate s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni şi protestează bramburea, cerând felurite lucruri. Unii cer suspendarea lui Klaus Iohannis, alţii sunt nemulţumiţi că protestatarii antiguvernamentali sunt plătiţi, inclusiv câinii lor. Vorba unui clasic în viaţă: bullshit. Săracii oameni…

UPDATE 14.45: Estimare, conform Realitatea TV. Diseară vor fi în toată ţara peste 500.000 de oameni.

UPDATE 14.42: Agerpres Cristina Tarcea despre ordonanța pe coduri: Toată lumea își dorește o abrogare. Mă întrebați de un aspect de oportunitate și nu aș vrea să i se reproșeze puterii judecătorești că interferează cu puterea executivă sau legislativă. Nu aș vrea să dau un răspuns de jurist, ci aș vrea să dau un răspuns de bun-simț. Cred că toată lumea asta își dorește o abrogare (…) Tot ceea ce pot să vă spun este că prorogare în sens comun sau juridic înseamnă amânare. Prin urmare, prorogarea nu ar face decât să prelungească termenul de 10 zile de intrare în vigoare a dispozițiilor privind modificarea Codului penal.

PSD susţine că azi nu organizează nici un miting

UPDATE 14.36: PSD nu organizează azi nici un miting. Mesajele de pe reţelele de socializare nu au legătură cu noi – spune Liviu Dragnea. După isprăvile din ultimele săptămâni, se înţelege exact inversul.

UPDATE 14.28: PSD ar fi cerut autorizaţie pentru organizarea unei contramanifestaţii joi, la Cotroceni. Pe de altă parte, azi unii brontozauri de Facebook încearcă, la rândul lor, să organizeze şi ei o contramanifestaţie la Palatul Cotroceni, la orele amiezii. Poziţia StareaPresei.ro este că e vorba despre un test. Hai să vedem câţi vin la o convocare pe reţelele sociale.

UPDATE 14.01: Realitatea TV Cabinetul Grindeanu intenţionează să declasifice stenograma şedinţei în care a fost adoptată OUG Marţi 13. Dar, de asemenea, şi stenograma unei şedinţe a Cabinetului Cioloş, în care a fost adoptată o altă OUG.

Cum trebuie modificată OUG Marţi 13

UPDATE 13.32: Mediafax Eurodeputatul Monica Macovei explică forma OUG de abrogare.

Fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească. • Monica Macovei: “Să îi ajutăm să facă noua ordonanţă de urgenţă exact cum le-a cerut poporul”. • Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. • Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare, etc. Acceptăm numai abrogare. Textul noii OUG: Articolul 1: “Se abrogă OUG 13/2017”. • Toată. Numai aşa noua ordonanţă de urgenţă împiedică intrarea în vigoarea a modificărilor Codului Penal, programată pentru 9 februarie 2017, şi limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. • Noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial. • Articolul 2: “Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:…” şi se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017. • Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 şi care astăzi fac parte din Codul de procedură penală.

Ion Iliescu îl jigneşte grosolan pe Klaus Iohannis

UPDATE 13.30: Mediafax Fostul preşedinte Ion Iliescu: Protestele, efectul incitării pe care a făcut-o Iohannis, care a provocat această anarhie. Este efectul incitării pe care a făcut-o preşedintele ţării, care în loc să joace rolul de moderator şi om al dialogului, a incitat strada şi a provocat această anarhie la care asistăm cu toţii. Este răspunderea totală a preşedintelui Iohannis şi va trebui să dea socoteală ţării pentru părăsirea rolului care îi revine prin Constituţie – să fie moderator, nu incitator.

UPDATE 13.20: SURSE Azi, după anunţarea abrogării OUG Marţi 13, Dottore Iordache ar urma să-şi prezinte demisia. Pe de altă parte, se vehiculează o scindare, în zilele următoare, a PSD. Ştim deja că există tensiuni majore între Clanul Dragnea şi restul organizaţiilor.

UPDATE 13.18: Postare memorabilă a lui Marian Preda.

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Share