home POLITICA Prinţul Nicolae ar fi următorul în linie la succesiunea Tronului (The Telegraph)

Prinţul Nicolae ar fi următorul în linie la succesiunea Tronului (The Telegraph)

Share

Oficial, prinţul Nicolae este scos din linia de succesiune la Tron. Neoficial, presa britanică tot trimite semnale despre faptul că el este alesul. Că el va fi următorul. Lucrul acesta s-ar putea datora unei percepţii simplificate a realităţii de peste Canalul Mânecii.

Prinţul Nicolae s-a logodit cu o româncă din Sibiu, Ana Maria Binder

Dar ar putea reprezenta şi un semnal politic important. Spunem aceasta pentru că este un fapt de domeniul evidenţei că lumea occidentală ştie foarte bine cum stau lucrurile în ţară. Prezentăm mai jos traducerea unui articol apărut în cotidianul britanic The Telegraph. Intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei.

Noii Harry și Meghan? Faceți cunoștință cu Prinţul Nicolae, britanicul prinț şarmant, care este aproape de tronul României

Când ultimul rege al României a decedat în decembrie, orice vise pentru restaurarea monarhiei ar fi putut dispărea cu el.

Regele Mihai I, vărul îndepărtat al reginei noastre, a fost un erou național de 96 de ani, care l-a răsturnat pe dictatorul fascist Ion Antonescu în 1944, doar pentru a fi înlăturat de la Tron de comuniști trei ani mai târziu. Şi-a petrecut viața în exil în Elveția și Anglia și i s-a permis să se întoarcă în România în aul 1990, după căderea lui Ceaușescu, deși familia regală nu a revenit niciodată la şefia statului.

La înmormântarea Regelui, toţi ochii, pe Prinţul Nicolae

Totuși, la înmormântarea sa, unde printre invitaţi a fost Prințul Charles, a apărut o nouă speranță. Toţi ochii erau pe Nicholas Medforth-Mills (n.r.: cunoscut în ţară ca prinţul Nicolae). Un tânăr britanic, şcolit în şcoala publică britanică, de 32 de ani. A crescut în Ţinutul Durham și a fost educat la Colegiul Shiplake, în afara orașului Henley-on-Thames.

Singurul fiu al Prințesei Elena, a doua dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihail, Medforth-Mills este moștenitorul cel mai mare de sex masculin al acestuia și în centrul unei linii amare de succesiune la un tron ​​care nu mai există.

Prinţul Nicolae, înalt, brunet, frumos şi cu picioarele pe pământ

Înalt, brunet, frumos și cu picioarele pe pământ, Medforth-Mills avea o figură asemănătoare celei de om de stat, atunci când ne-am întâlnit la Gotelul Goring, din Londra.

Era îmbrăcat într-un costum întunecat întunecat, cu cravată neagră, semn că încă mai este în doliu. Cunoscut sub numele de “prințul popular” din România, cu frumoasa sa soție Alina Binder, nu este deloc de bneînţeles de ce cuplul a fost numit “Harry și Meghan”.

Nu toată lumea este la fel de entuziastă. Odată favorit al Regelui, care l-a uns prințul Nicolae al României în anul 2007, până în august 2015, a fost decăzut din această demnitate și a fost lăsat fără titlu, din motive pe care el insistă că îi rămân neclare.

Eliminarea din linia de succesiune

Unii spun că Regele a fost furios atunci când au apărut știri că a avut un copil nelegitim cu o activistă ecologistă româncă, revigorând amintiri despre tatăl Regelui, playboyul Carol al II-lea. Alții, că nu i-ar fi plăcut lui Nicolae să-și dispute locul cu fiica cea mai mare, Prinţesa Margareta (fostă iubită a lui Gordon Brown – n.r. fost prim-ministru al Regatului Unit în perioada 2007-2010, membru important al Partidului Laburist), care nu are copii cu soțul ei, Principele Radu.

Medforth-Mills a fost eliminat din linia de succesiune. Casa Regală a eliberat o declarație, prin care afirma că România ar trebui condusă de “un conducător al modestiei, bine echilibrat, cu principii morale, respect și întotdeauna gândindu-se la alții”. Fostul prinţ s-a întors în Marea Britanie și familia sa – inclusiv mama sa – refuză toate contactele cu presa.

Prinţul Nicolae nu dispare din viaţa publică

Cu toate acestea, pe măsură ce praful se aşterne după moartea Regelui Mihai, un lucru este clar: Medforth-Mills nu este pe cale să dispară public. Întâlnindu-l, simţim în el un tânăr pretendent în așteptare, gata să umple golul lăsat de bunicul său.

În anul 2008, a dat un interviu, spunând că, dacă poporul român i-ar cere să fie rege, el nu va refuza. În acest week-end, Medforth-Mills și soția lui se mută permanent înapoi în România, pentru a începe o nouă viață.

Când ne întâlnim, se află la jumătatea împachetării lucrurilor din casele lor din Londra și Henley. Aici s-au căsătorit luna trecută într-o ceremonie civilă liniștită.

Nicolae şi Alina, pregătiţi pentru o carieră publică

Aparent, ei își vor trăi viața în calitate de cetățeni privați. Nicholas e cofondator al unei organizaţii de caritate din Educaţie. Alina lucrează pentru Asociația Proprietarilor de Aeronave și Asociația Piloților. Tatăl ei a fost pilot.

Dar, evident, ei sunt pregătiți să îmbrățișeze viața publică și vor lansa în curând detalii despre nunta lor oficială în septembrie. Ar putea fi un subiect generos de presă, cu acoperire în lumea mondenă, a cuplului cel mai strălucitor din Europa de Est.

Prinţul Nicolae nu doreşte să conteste autoritatea Margaretei

Vorbind exclusiv pentru The Telegraph, Medforth-Mills respinge ideea că dorește să pună în pericol autoritatea mătușii. “Nu sunt acolo pentru a concura cu ei, nu am fost niciodată”, spune el, cu blândul său şarm.

“Nu m-am considerat niciodată în competiție. Imaginea mai mare este că noi suntem familia regală a României, iar intențiile noastre sunt de a beneficia țara, fie din punct de vedere economic, fie social. Suntem aici pentru a face asta și asta ar trebui să facem”.

El vorbește călduros despre familia regală britanică: “Unitatea lor este ceva pe care ar trebui să-l simțim. Ar trebui să mergem mai departe ca unul. ”

Scandalul de la Aubonne

Aceasta nu este în mod evident o viziune împărtăşită de rudele sale. Acestea au depus o plângere la Poliția Elvețiană în noiembrie, susținând că a încercat să-și forțeze drumul spre casa Regelui Mihai, din Aubonne, Elveția și că ar fi “agresat fizic și verbal” trei membri ai personalului.

Prințesa Elena l-a condamnat pe fiul ei pentru faptul că nu ia în considerare “intimitatea, suferința și demnitatea” tatălui ei. Pentru a citi articolele despre decăderea acestei familii, trebuie să vă imaginați un monstru înfometat de putere. Dar, în persoană, Medforth-Mills apare dedicat servirii patriei sale ancestrale.

Prinţul Nicolae, prinţul anticorupţie

El vorbește cu pasiune despre necesitatea de a scapa România de corupție, care și-a înghețat politica atât de mult, și despre potențialul imens pe care țara trebuie să-l dezvolte, prin economia turismului, IT și agricultură.

De ce crede că familia lui i s-a opus? “Chiar nu știu. Este foarte greu să-mi pun punctul pe i. Am idei, dar nu este nimic clar. Totul a fost foarte abrupt: m-au scos din familie și este foarte trist”.

O afirmație făcută la vremea aceea părea că sugerează că Nicolae a decis să renunțe pentru că a găsit că obligaţiile unui prinț sunt prea împovărătoare. Aceasta a fost o informaţie fabricată la care nu a consimtit, spune el. “Nu am fost de acord cu ştirea, dar (n.r.: Casa Regală) a dat-o oricum.”

Prinţul, concepţia şi contracepţia

El confirmă că ar fi conceput o fiică în afara căsătoriei, deși nu crede că aceasta este cauza rupturii. Nicoleta Cîrjan, mama copilului, a scris într-un post, pe blog, că Medforth-Mills ar fi refuzat să aibă de-a face cu ea sau cu Iris (n.r.: fata Nicoletei) și nu ar fi oferit niciun sprijin financiar sau emoțional.

La rândul său, prinţul Nicolae susține că refuză să coopereze într-un test ADN pentru a stabili paternitatea. “Din nefericire, ca om necăsătorit, legea nu îmi permite să forțez pe această problemă.” De ce nu va fi de acord (n.r.: Nicoleta Cîrjan) cu ea? “Nu ne înțelegem. Este important pentru noi, pentru mine şi logodnica mea, dar și pentru țară”.

nota: Probabil că, din punctul de vedere al presei britanice, chestiunea paternităţii lui Iris este secundară. Logic ar fi fost, dacă ai afirmat că Prinţul Nicolae confirmă că ar fi conceput un copil cu Nicoleta Cîrjan, să şi dai citat cu confirmarea aceasta. Dar citatul lipseşte.

Share