home MASS MEDIA, POLITICA Presa bună pentru domnii Dâncu, Rus şi Pászkány

Presa bună pentru domnii Dâncu, Rus şi Pászkány

Share

Vestea că Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Árpád Pászkány, “împreună cu un grup de parteneri din România şi străinătate”, au cumpărat mai multe instituţii de presă cu sediul în Cluj, dintre care una are anvergură regională, e mult mai mult decât o ştire de business.

foto: Ziare.com

E un semnal referitor la o miză care, în scurt timp, va reveni în topul subiectelor politice: Transilvania. Ceea ce poate frapa în această tranzacţie este alăturarea numelui lui Ioan Rus, fost ministru de Interne şi candidat la Primăria Clujului, de cel al lui Árpád Pászkány, patron al clubului de fotbal CFR Cluj şi antreprenorul care, prin demersuri aflate la limita legii, a ridicat mall-ul Polus, vândut ulterior unui fond de investiţii austriac.

Legătura dintre Rus şi Dâncu e binecunoscută, ei fiind fondatorii, liderii şi, mai recent, singurii rămaşi din influentul odinioară Grup de la Cluj – aripă reformistă în PSD-ul lui Adrian Năstase şi, mai ales, în cel condus de Mircea Geoană.

Mai mult decât atât, cei doi sunt prieteni foarte buni şi au rămas împreună, susţinându-se şi rezistând, într-un soi de underground “ilegalist”, chiar şi după ce şi-au pierdut “hangul” în partid.

Vasile Dâncu va conduce un grup media (Agerpres)

Mai puţin notorie e conexiunea dintre Dâncu şi Pászkány: cunoscutul sociolog a lucrat, oarecum în secret, pentru clubul CFR, încercând să afle prin mijloace profesionale de ce numeroasele performanţe sportive, obţinute într-un timp foarte scurt, nu se reflectă în forţa brandului.

Pe scurt: Pászkány îşi dorea, pe bună dreptate, ca titlurile de campioană să aducă şi “suflet” de partea brandului CFR Cluj, ceea ce nu s-a întâmplat la un nivel proporţional cu aşteptările. Banii nu pot cumpăra sentimente.

Din cele de mai sus se deduce că Dâncu e “puntea” dintre Rus şi Pászkány, însă el nu putea fi îndeajuns pentru a-i reuni într-o întreprindere de asemenea impact, cum e achiziţia a cinci instituţii de presă.

Două motive oficiale ar fi putut sta în calea colaborării lor:

1) Rus e un mare susţinător al echipei “U” Cluj, rivala ireconciliabilă a CFR-ului;

2) Rus e, totuşi, membru de vază al PSD, în timp ce Pászkány, mai ales după ce Emil Boc a fost ales primar (2004), s-a apropiat de PD(L), a devenit sponsor important al partidului şi a rămas în istoria recentă drept “cetăţeanul cu memoriul” pe care preşedintele Băsescu l-a protejat aprioric într-un dosar penal.

Pe lângă acestea două, există un al treilea motiv – şi mai solid, dar ştiut preponderent în mediile locale – care ar fi trebuit, teoretic, să împiedice… citeste tot pe Impact News

Citeşte şi
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Share