home POLITICA Presa azi. Greseli elementare. Cum scriem de Revolutie

Presa azi. Greseli elementare. Cum scriem de Revolutie

Share

Adevarul publica astazi episodul al treilea despre cum a fost cu Revolutia la Focsani. Articolul incepe in tromba, cu lucruri interesante, dar bine cunoscute de mult timp. Cam pe lung, dar totusi pare a fi o lansare de succes pentru un text beton:

“Kayvan Hirrhan, cetăţean iranian care studia medicina la Iaşi, a fost reţinut ca suspect la un filtru rutier, iar apoi împuşcat mortal de un militar pe motiv că ar fi încercat să scape.

rugby.ro
fotoinfo: Marele rugbyst Florica Murariu, intr-un meci Romania – Anglia de la Bucuresti, chiar din anul 1989. Era cel mai bun, era de neoprit, mai avea atat de putin de trait.

Vasile Apostolie şi Marin Catană au fost omorâţi de militarii de la UM 02280 deoarece, în timp ce treceau prin dreptul unui pod, le-au apărut ca suspecţi. Nici efectivele UM 01270, care au plecat spre Bucureşti, n-au ieşit prea bine din Revoluţie.

Ajuns în haosul din Capitală, regimentul din Focşani a primit misiunea de a organiza mai multe filtre de control în zona Moghioroş, activităţi în care lucrurile au scăpat de sub control.

Conform rapoartelor emise de Parchetul Militar, efectivele UM 01270 au fost implicate în numeroase evenimente care s-au încheiat tragic. În noaptea de 23 spre 24 decembrie au deschis focul asupra unui autoturism la intrarea în pasajul Lujerului, rezultând moartea cetăţeanului Ciprian Bărbieru, şi au provocat decesul maiorului Florică Murariu din UM 02317 Bucureşti (este vorba chiar despre celebrul rugbist, căpitan al echipei naţionale a României!), împuşcat la un control pe motiv că ar fi lăsat brusc mâinile în jos.

În noaptea următoare, lucrurile au fost la fel de grave: după ce ostaşii veniţi de la Focşani au deschis focul asupra unui autobuz ITB (Întreprinderea de Transport Bucureşti) care n-ar fi oprit la somaţie şi au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor cinci.”

Urmeaza apoi o relatare fusion, aflata la limita dintre reportaj si naratiune la persoana a III-a a unui dialog, in care unul dintre cei responsabili pentru boacanele trupelor incartiruite in decembrie 1989 la 01270, in Focsani, este prezentat chiar dragut, exact ca bozbologul tircoplatibic care este: fericit ca a fost in miezul lucrurilor, la Rivulutie, to’a’asi, ca daca nu eram noi, nici aceasta nu ar fi existat.

Ceea ce nu inteleg eu defel este, in primul rand, asa, la modul elementar, de ce nu i-au intrebat pe militari cei doi reporteri de la Adevarul, dupa ce si-au facut documentarea si au aflat ce victime au lasat in urma lor militaurii acestia, daca se simt cumva ei responsabili pentru moartea lui Florica Murariu, ori pentru cea a bietului Ciprian Barbieru. Au ei vreo tresarire macar?

O a doua chestiune este insa de profunzime. Stiu onorabilii colegi de la Adevarul ca intr-una dintre noptile de dupa venirea la putere a dezonorabilului Ion Iliescu si a gastii lui de infractori (inca) nedovediti, in creierii noptii, un cetatean alb caucazian alerga pe Bulevardul Bucuresti, tragand in sus, de mama focului, cu pistolul, pana cand a fost ucis de niste militari?

Stiu ca ulterior, cand l-au scos, la Morga din Focsani, din frigider, au descoperit ca tenul alb de pe fata i se descoamase si de dedesubt se vedea un ten masliniu si o fizionomie tipic arabeasca?

Nu stiu, cum sa stie?

Stiu ei ca in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 un numar de ofiteri acoperiti ai Securitatii, din casele lor, cu arme cu surdina, au inceput sa traga la harneala prin casele oamenilor, ca sa provoace haos si panica?

Nu stiu, cum sa stie?

Cum se explica, ne intrebam noi, asa, in plan general, ca unii dintre comandantii de unitati la care a apelat Cico Dumitrescu in direct, pe TVR, au ascultat chemarea si au venit la Bucuresti, organizand haosul si ajutandu-i pe conspiratorii prosovietici din FSN, in timp ce altii nu au marsat la chemarea consacratei conserve sovietice cu nume de bautura racoritoare?

O documentare solida ar revela lucruri interesante despre Revolutie, dincolo de reportajele de culoare scrise din varful tastaturii laptopului.

Citeşte şi
Revista presei. Nelu Legiune sef la Realitatea

~conflictul de la Realitatea intra in faza cu "iti rup mainile"~noul Cod al Muncii nu

Revoluţia totală şi alternativele sale posibile

Să luăm în calcul posibilităţile ca, într-un fel sau altul, Revoluţia să continue. Care sunt

Impasul actual. Revoluţia trădată. Blocajul general. Cioloş

Unde suntem azi, după 26 de ani? Evident, din nou un impas. Unul cu iz

Revoluţia instituţionalizată. Factorul Băsescu

2004: Sultanatul Năstase, ce tindea să transforme România într-o feudă mafiotă, a pierdut bătălia cu

Revoluţia României. Situaţia în restul Europei de Est

Revoluţia din România, din 1989, a venit într-un moment când nu existau nici partide politice,

Factorii de input pentru Revoluţia Română controlată

Spre finalul anului 1989, un număr neobişnuit de mare de tineri sovietici cu maşini Lada

Revoluţia confiscată. Care este starea naţiunii acum

În 1989, analiştii din spatele puterii comuniste de la Moscova au ajuns la concluzia că

Vunk şi Ai Noştri, “Ne facem auziţi” (revolutionary tune)

Vunk e o trupă pe care o cunoaştem de multă vreme, al cărei lider, Cornel

Revista presei. Crin Antonescu la gatul lui Dinu Patriciu

~primar USL sustine candidat PDL~FMI: Romania si-a facut temele~Andrei Serban - workshop la Ipotesti~afacere de

Revista presei. Geoana, Margareta Costea & Co.

Procurorul care s-a ocupat de dosarul soacrei lui Geoană a dat declaraţii la DNA, anunta

Share