home ECONOMIE Ponta a premeditat importurile mari de gaz de la Gazprom?

Ponta a premeditat importurile mari de gaz de la Gazprom?

Share

Mai multe articole apărute azi în presă afirmă că Ponta a premeditat legilativ importurile mari de acum, de la Gazprom. Sursa informaţiei este aceasta. Realitatea este puţin diferită şi este dată de interpretarea pe care o dăm lucrurilor.

Când faci analiza unui fenomen, trebuie să te obiectivezi, să laşi la o parte umorile proprii. Cititorii acestor rânduri ştiu că nu am nici o simpatie pentru Victor Ponta.

Dar aceasta nu mă face să afirm că Ponta a premeditat în cazul acesta. Dacă Ponta a premeditat în acest caz, atunci este o cauză penală şi infracţiunea se numeşte subminarea economiei naţionale.

Videanu este de exemplu acuzat de procurori că a dat gaze ieftine, ca ministru, pentru Ioan Niculae. Aceasta este subminarea economiei naţionale, susţin procurorii.

Nu mai există în noul Cod penal

De altfel, infracţiunea de subminare a economiei naţionale nu mai există în noul Cod penal. Ironia face că un pesedist, Ninel Peia, are o iniţiativă legislativă de reintroducere a acestei fapte în Codul Penal.

Ponta a premeditat? Ar trebui demonstrat

Şi jurnalistic, şi juridic, pentru a afirma că Ponta a premeditat, ar trebui ca acest lucru foarte grav să fie şi demonstrat. Iată faptele, aşa cum le-am descris încă din luna septembrie:

Prin OUG nr. 13/2014, pentru modificarea OG nr. 7/2013, privind impozitul asupra veniturilor suplimentare, obţinute după libe­ralizarea preţurilor la gaze, dată de Cabinetul Ponta, Executivul a stabilit un preţ mare al gazului metan furnizat de Romgaz, din producţia internă. Acum, Gazprom a scăzut preţul și operatorii economici iau de pe piaţa-spot, de la gigantul rus.

Aşadar, trebuie demonstrat că Ponta a premeditat astfel: a dar o ordonanţă guvernamentală, prin care a făcut în aşa fel încât să mărească preţul gazului din producţia internă.

Inginerie legislativă

Ar trebui să demonstrăm că a făcut-o special, pentru că Gazpromul, scăzând preţul, să acapareze cu contracte piaţa românească. E destul de greu, nu? Este posibil să fie aşa? Desigur.

E genul de inginerie legislativă croit special pentru a submina economia naţională. După câte ştim, DIICOT nu investighează o asemenea infracţiune.

Orice om serios trebuie să demonstreze că lucrurile şi stau astfel. Altfel, e speculaţie de doi bani, cu titlu tabloid croit să capteze vizitatori, pe click-bait. Plus că îl facem pe acest domn să pară inteligent, când nu este.

Citeşte şi
Situatia Romaniei nu este asa dezastruoasa cum afirma diversii care se produc pe micile ecrane.
Rex Tillerson, un onorabil domn cu legături puternice cu Putin, a fost desemnat de Trump
În penultimul intertitlu al Armaghedonului Oligarhilor, autorii detaliază aspecte importante privind dependenţa statelor UE de
Disputa geostrategică din Europa Centrală e dată şi de felul cum a încercat Putin să-l
Gazoductul Blue Stream ar fi trebuit să reprezinte nada prin care Vladimir Putin să prindă
"La stânga, la stânga!" "Da, la stânga, acolo, încolo să vă
Gasland este un film premiat cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al filmului
Rusia îşi ranforsează relativa prosperitate economică pe doi piloni: neocolonialismul ei (postsovietic binecunoscut) şi politica
E vreo legătură între destabilizarea României şi nişte conturi deţinute de SRS şi SOV în
Ce ai dumneata acolo defapt? Un hogeag? Sunt toate firmele chiriaşe pe listă? Avem certitudini?
Share