POLITICA: Mona Musca si cainta

Share

Asa cum am mai spus si aici, cainta nu ti-o faci in public, ci in fata propriei tale constiinte si a lui Dumnezeu, iar toate etapele pre si post-cainta asemeni.

In schimb, faptul ca te-ai cait se poate vedea public, in cazul in care esti persoana publica, asa cum la un om simplu acest fapt este vizibil in anturajul sau, prin felul in care se comporta, ce spune si ce face.

Mona Musca nu s-a cait, iar acest fapt a reiesit din comportamentul sau public.

Dumninica 24 august, Mona Musca a declarat ca refuza propunerea PD-L, de a candida pentru alegerile parlamentare din partea PD-L. Cu aceasta ocazie, Musca a insistat ca nu a facut nici o secunda politie politica. Sa analizam forma, fondul si istoricul chestiunii.

In anuntul Monei Musca exista o manipulare oarecum greu vizibila. In realitate, nu PD-L i-a propus sa candideze, ci un lider local, nemteanul Gheorghe Stefan.

Musca s-a prevalat de propunerea acestuia, pentru a afirma indirect, in cursul refuzului public formulat, ca PD-L i-a facut propunerea, fara sa pomeneasca de Stefan. Avand in vedere renumele ei, aceasta afirmatie mascata in refuz s-a transformat exact intr-o incercare de compromitere a PD-L.

Pinalti si lectia de afacereza

Fondul problemei este ca Gheorghe Stefan, zis “Pinalti”, este un personaj cel putin controversat, cu afaceri pe care le numim cu blandete ciudate, asa cum se poate constata, de exemplu, aici, cand ne referim la comertul cu energie electrica, ori aici, cand ne referim la tunuri imobiliare, dar si aici, cand ne referim la lipsa de respect pentru ariile protejate.

Credem ca PD-L face o greseala pastrandu-l pe Pinalti in randurile sale, un om cu lectia de afacereza invatata stramb. Asemanator, a pierdut mult la Constanta cu Stelian Dutu sau Dorel Onaca si continua sa piarda la Gorj cu Ionel Mantog, chiar daca Justitia nu se pronunta deocamdata in vreun fel asupra acestor personaje.

In orice oras de provincie, imediat cum faci vreo trasnaie, chiar daca nu se pronunta Justitia, tot te compromiti.

Si, chiar daca pe plan local mentalitatea paternalista invinge si personajul “tau” este votat, pierzi mult mai mult pe plan national.

Nu credem ca Pinalti procedeaza in politica altfel decat a facut-o si o face in fotbal si vedem propunerea facuta Monei Musca drept o diversiune, menita chiar sa discrediteze PD-L.

Musca si Grecia

Sa discutam putin despre ce spune dosarul Monei Musca.

In primul rand, Mona Musca a mintit succesiv, spunand intai ca nu a colaborat cu Securitatea, apoi ca nu a turnat nici un cetatean roman.

Aha.

Apoi, am aflat de la Mona Musca faptul ca fusesera niste batai intre studentii greci si ea i-a despartit pe batausi. Apoi (in timp ce i se smulgeau cuvintele din gura cu clestele), am mai aflat ca, defapt, n-a facut nimic, pentru ca a anuntat doar ca printre studentii greci erau unii anticomunisti.

Grecia, dictatura si comunistii

Aceasta este extrem de grav, nu lipsit de importanta, cum spune Mona Musca. Dupa al doilea razboi mondial, Stalin, Roosevelt si Churchill au impartit lumea. Grecia era la categoria 65% influenta britanica, 35% influenta URSS.

Din cauza comunistilor, sprijiniti de Stalin, in 1946 in Grecia a inceput un razboi civil. In 1949, Tito a inchis granitele Iugoslaviei pentru refugiatii insurgenti comunisti greci, dupa ce a rupt relatiile de prietenie cu Moscova. Pana in anul 1967, a urmat o perioada de democratie destul de turbulenta.

Pe 21 aprilie 1967, colonelul Ghiorghios Papadopoulos a dat o lovitura de stat, instituind Regimul Coloneilor. Au fost dizolvate partidele politice, dar regimul autoritar de dreapta urmarea defapt desfiintarea comunistilor ca partid si prigonirea lor individuala, in timp ce contactele si consultarile neoficiale cu liderii din restul esichierului politic au continuat tot timpul, cam cum au stat lucrurile intre Antonescu, rege si liderii partidelor istorice in anii ’40, in timpul dictaturii antonesciene.

Multi oameni suspectati ca sunt comunisti si oponenti politici au fost inchisi sau exilati. Acesta a fost momentul in care URSS a inceput sa-i trimita pe comunistii greci in tarile Tratatului de la Varsovia, inclusiv dupa reintoarcerea la democratie a Greciei, in februarie 1974, dupa un referendum in urma caruia a fost abolita monarhia.

Cine este defapt Mona Musca?

Sa revenim la Mona Musca. Daca in plina dictatura stalinista ea s-a trezit sa faca un raport, ca in caminele din Timisoara studentii greci s-au batut pentru ca unii erau anticomunisti, a trebuit sa spuna si care sunt aceia, ca baietii de la Secu nu o lasau sa nu dea nume. Sigur a nenorocit niste oameni. In razboiul civil din Grecia murisera peste 100.000 de cetateni greci.

Intrebarea este: cum se infiltrasera anticomunistii greci intre comunisti igreci din mediul studentesc din Romania comunista? Cine erau acesti oameni? Pe ce filiere au ajuns in Romania? Cum a reactionat Securitatea, KGB-ul, ce au facut comunistii greci, dupa ce au fost demascati anticomunistii?

Iata intrebari la care ar trebui gasite raspunsuri, in loc sa ne preocupe inmormantarea lui Caiac. Astfel, adica gasind raspunsurile corecte, am putea afla nu numai cat de mult rau a facut Mona Musca (femeia aceasta care nu cunoaste cainta), dar si cine este cu adevarat Mona Musca si ce rol a jucat si joaca in Romania.

De ieri si de azi.

Share