POLITICA – ALEGERI: Victoria dreptei scindate este acum fapta

Share

Conform rezultatelor partiale ale alegerilor legislative, date de Biroul Electoral Central la ora 14.00, dupa numararea a 92,7% din voturi Partidul Social Democrat a revenit pe primul loc, la diferenta infima de Partidul Democrat – Liberal.

Potrivit noilor rezultate, preluate de HotNews, Alianta PSD-PC ocupa primul loc, ca numar de voturi, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, urmata de PD-L la diferente de sub 1% din voturile valabil exprimate:

———————————————————————
Senat: PSD – 33,99%, PD-L – 33,79%, PNL – 18,49%, UDMR – 6,54%
Camera Deputatilor: PSD – 33%, PD-L – 32,57%, PNL – 18,32%, UDMR – 6,29%
———————————————————————————–

Daca suprapunem aceasta poza de grup, din acest moment, peste cea de la momentul inchiderii urnelor si publicarii rezultatelor sondajelor, ajungem la concluzia ca institutele de sondare a opiniei publice au o problema mare: au dat 4% in plus PSD si 4% in minus PD-L, dar si peste 2% in plus PNL. Dincolo de marja de eroare, la primele doua partide clasate!

Acum aud comentarii, ca aceste institute nu s-au adaptat la votul uninominal. Este problema lor, ceea ce constat eu acum este ca, pe platforma enorma de credibilitate, data de faptul ca pana acum polling-urile au fost destul de corecte, in raport cu rezultatele finale, toata lumea (inclusiv eu) a comentat complet eronat situatia politica, bazandu-se pe aceste rezultate, fara legatura cu realitatea politica si electorala de acum.

Situatia din acest moment, dinainte de terminarea numararii voturilor, arata ca avem o dreapta scindata, care a castigat alegerile cu 51% din voturi, iar dupa redistribuirea resturilor o sa ajunga probabil la peste 55%. Acum, este problema presedintelui si a celor doua partide, PNL si PD-L, sa se inteleaga pentru o guvernare obligatorie azi pentru Romania, intr-un moment de criza.

Sa ma explic. In cei 18 ani de dupa decembrie 1989, singurul cabinet care a impins coerent inainte Romania a fost unul condus de un asa-zis “tehnocrat”, Mugur Isarescu, avand sub el un executiv care a ascultat de comanda tehnocrata a acestuia, iar rezultatele benefice se mai vad si acum.

Tot ceea ce a propus in toti acesti ani PSD a fost o politica populista, oligarhica, oportunista si bazata pe asistarea romanilor, care si acum mai da dureri de cap la edificarea bugetului de stat. O politica dominata de coruptie.

Paranteza: Generatorul coruptiei la nivel inalt in Romania, din 1990 incoace, care a contaminat intregul sistem politic, a fost FSN-ul originar, a carui baza conservatoare si corupta se afla azi in interiorul PSD, prin membrii sai marcanti si prin retelele mafiote puse la punct in toata tara.

Sa revenim. Noua ne trebuie acum un guvern de criza, iar PSD nu a aratat pana acum ca este capabil sa dea un astfel de cabinet. Da, este o intrebare foarte buna daca PD-L – PNL sunt capabili sa o faca, dar aceasta nu este treaba noastra, ci a lor. Mai exista o necunoscuta: ce se va intampla dupa acel asa-zis “tur doi”, adica dupa ce sunt “barbierite” si redistribuite voturile, dupa o alchimie electorala care ramane in continuare ezoterica pentru majoritatea romanilor.

Mai trebuie deci sa suprapunem fotografia finala a noului Parlament peste poza “initiala”, din momentul terminarii numararii voturilor din toata tara, adica de peste cateva ore. Pe mandate. In acel moment ne vom da seama daca acest tip ciudat de uninominale (as fi curios daca exista undeva in lume un astfel de sistem) respecta vointa electoratului au ba.

Share