PNL pierde oricum

Share

Indiferent ce va face în continuare, Partidul Naţional Liberal a intrat acum pe o pantă descendentă, care a început pe 9 decembrie 2012, odată cu apogeul creşterii sale nenaturale, pe considerente care nu au nici o legătură cu doctrina liberală şi statul de drept.

Pregătirea acestei căderi electorale (pentru că credem că astfel va fi, o adevărată cădere electorală) a fost plănuită îndelung de actualii lideri ai PNL, în anii de zile în care partidul s-a raliat tot mai făţiş politicii PSD de provocare de haos şi dezordine socială şi de discreditare a instituţiilor statului de drept.

Punctul culminant a fost lovitura de stat din iulie 2012. Ea a pregătit sucesul de la alegerile din decembrie 2012 şi viitoarea cădere, care deja a început. Să analizăm deci ce opţiuni are în continuare PNL.

1. Rămâne în USL. PNL în USL va fi un partid aflat cu spatele la zid, obligat să accepte tot ce îi impune coaliţia USD din interiorul USL. Umilire după umilire. Ce se întâmplă în aceste zile este doar începutul.

Ce urmează va fi tot mai scandalos şi greu de acceptat de către liderii PNL. Crin Antonescu, credem, nu va fi candidatul USL la alegerile prezidenţiale din toamnă, ci iepurele de capitalizat voturi pentru candidatul PSD în turul al doilea.

2. Iese din USL înainte de europarlamentare – adică acum, după ce Iohannis nu este acceptat viceprimministru şi ministru de Interne. PNL rămâne cu Iohannis primar la Sibiu şi este izolat între forţele de dreapta veritabile şi stânga populistă.

Electoratul său este tocat de cele două mari forţe politice: Dreapta şi Stânga. Complet dezamăgit, restul de electorat de dreapta anti-Băsescu (adică permeabil la propaganda USL) care nu a părăsit până acum PNL va migra spre PDL, văzut ca partid de dreapta anti-Băsescu.

Electoratul de stânga care a votat din considerente de tip “Jos Băsescu” pe 9 decembrie 2012 va migra spre PSD (USD). Liderii PNL vor trebui să fie mulţumiţi în anul 2016 dacă intră în Parlament.

3. Iese din USL după europarlamentare, după ce USD îşi anunţă propria platformă şi propriul candidat. Se repetă cele descrise la punctul 2. În plus, Klaus Iohannis, obligat să renunţe la funcţia de primar al Sibiului, rămâne şi fără demnităţile guvernamentale şi devine un simplu prim-vicepreşedinte PNL. Complet lipsit de forţă politică.

Şi în varianta 2, şi în varianta 3, PNL va fi obligat, pentru a nu pierde chiar tot, să renunţe complet la orgolii, să schimbe garnitura de lideri ce au bătut palma cu USL şi să vină în genunchi înapoi lângă forţele de dreapta, după ce îl înlătură pe Crin Antonescu din fruntea partidului.

Urmează oricum pentru PNL o perioadă de penitenţă şi reîmprietenire cu propriul electorat, care poate dura foarte mult timp, pentru recredibilizare politică treptată.

Exemplul analogic pe care-l vom da în final este cel al PNL 93. Format în iulie 1990, PNL-AT a jucat pe cont propriu, în afara CDR, până după alegerile din 1996. Din 1993 şi-a schimbat numele în PL 93, rebranduindu-se partid de dreapta, de orientare neoliberală, anti-FDSN, contra Regimului Iliescu.

În 1990, a bătut palma şi a fost la guvernare cu aripa din FSN controlată de Petre Roman, apoi a trecut în Opoziţie. În 1996 a pierdut tot, ieşind din Parlament. A pierdut, pentru că s-a aflat între două mari forţe politice: CDR şi FDSN. PNL i-a luat electoratul. Analogia cu situaţia în care se va afla PNL în situaţia în care iese din USL este evidentă.

Un om care pe atunci, în deceniul nouă, încă nu-şi pierduse luciditatea politică le-a spus liderilor PL 93 în 1997:

Dacă vreţi să mai supravieţuiţi politic, aşezaţi-vă în genunchi, faceţi penitenţă şi veţi fi primiţi în PNL

Ceea ce aceştia au şi făcut. PL 93 a fost ulterior înghiţit de PNL, care ieşise de asemenea din CDR anterior şi rămăsese şi el partid extraparlamentar, însă în legislatura precedentă, 1992 – 1996, tot alegând să participe la alegeri pe cont propriu, a treia cale, alternativă la CDR, diabolizând noţiunea de dreaptă anticomunistă. Astfel de erori se plătesc în politică.

E rândul PNL acum să facă penitenţă. Trădarea idealurilor democratice se plăteşte.

Share