PNL nu trebuie să intre la guvernare

Share

PNL nu trebuie să intre la guvernare

PNL (marele PNL, noul Partid Naţional Liberal) nu trebuie să intre acum la guvernare, pentru că astfel şi-ar diminua şansele să câştige alegerile din 2016.

Aspectul politic

Dacă PNL intră la guvernare până la legislativele din 2016, va face loc pe scena politică unei forţe de dreapta noi, conduse probabil de Traian Băsescu şi  Monica Macovei.

Urmează un an preelectoral complicat. PSD va fi decimat de punerile sub acuzare de către DNA ale liderilor  săi centrali şi locali. Unii  dintre politicienii corupţi din PNL, care au pus batista pe ţambal cu PSD în aceşti ani, vor păţi acelaşi lucru..

Există şansa ca astfel să se creeze două mari forţe politice: o Dreaptă curată, de care România are nevoie ca de aer; o Stângă curată, europeană, care a lipsit în ultimii 25 de ani (din păcate) ţării noastre.

Pe măsură ce timpul va trece şi clasa noastră politică se va curăţa de corpii toxici care o gripează acum, va deveni tot mai evident rolul benefic pe care l-a avut în ultimii 14 ani (de când a fost ales în primul său mandat primar general al Capitalei) Traian Băsescu.

Opinia publică românească ar trebui să fie intoxicată tot mai puţin cu teoriile alternative mincinoase despre mafia lui Traian Băsescu. O lovitură de imagine puternică pentru acesta poate să vină de la o eventuală punere sub acuzare a Elenei Udrea, pe care acesta a susţinut-o puternic anul trecut.

Dacă PNL va intra însă la guvernare (ceea ce este foarte posibil în această primăvară), Partidul Naţional Liberal va plăti oalele sparte de USL şi, ulterior, de PSD, care va striga, ca şi până în 2012, că ţara e în criză din cauza Dreptei.

Ceea ce parţial este corect, dacă ne referim la liderii corupţi ai vechiului PNL, care au fost aliaţi cu PSD în USL. Ţara este în criză din cauza USL şi PSD.

Credem că ceea ce trebuie să se înţeleagă foarte clar în aceşti ani este că importante sunt idealurile mari, fundamentale: democraţie liberală, stat de drept, economie de piaţă, Justiţie independentă, orientarea României pro-Vest, nu identificarea momentului politic cu oamenii politici, indiferent cum se numesc ei (Băsescu, Ponta, Iohannis etc.).

Oamenii politici au momentele sau perioadele lor bune ori rele, în funcţie de contextul politic şi de valoarea lor umană. Sistemul este mai puternic decât ei şi trebuie să funcţioneze.

Aspectul economic

Sistemul economico-financiar global, interdependent, nu a fost reformat după primul boost de criză, din anii 2007-2009. El poate intra în colaps anul acesta.

În gangrenele economice ale anului 2007 au fost irigaţi foarte mulţi bani inexistenţi de facto. tipăriţi de Trezoreria Statelor Unite, pentru a stimula circulaţia banilor, din credinţa fanatică, conform căreia numai astfel se poate salva sistemul actual de la colaps.

Noi credem că este o credinţă eronată. Tot ceea ce a reuşit în fapt în anii din urmă sistemul a fost să se autoreproducă, păstrâmdu-şi parţial integritatea, într-o depresiune economică cronică, din care oricând căderea poate să reînceapă.

Presupunând că începe anul acesta sau anul viitor, cei ce vor plăti oalele sparte vor fi guvernanţii. România se va confrunta iar cu suprapunerea a două crize: cea internă, generată de incompetenţa guvernanţilor; cea externă, datorată crizei sistemului economico-financiar global.

Aşadar, dacă PNL e la guvernare în 2015 sau/şi 2016, poate pierde legislativele.

Share