home EVENIMENT, POLITICA PNL contestă la CCR Legea modificării şcolilor doctorale

PNL contestă la CCR Legea modificării şcolilor doctorale

Share

Grupul PNL din Senat a depus la CCR o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând nerespectarea principiului bicameralismului. Anunţul a fost făcut de liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu.

Săptămâna trecută, votul colegilor noștri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaștem, au fost avertizați și au fost atenționați de conducerea partidului că trebuie să respecte deciziile BPN.

, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a precizat că primul element luat în considerare de PNL e că “nu se respectă principiul bicameralismului“.

Actul normativ, când s-a reîntors de la președinte, nu a suferit nici o modificare. Când a ajuns la Senat, s-au propus peste 20 de amendamente, care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului, ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaților. Aceasta trebuia să se exprime, apoi să se întoarcă la Senat și să se dea votul final conform procedurilor constituționale și deciziilor CCR.

, a explicat liderul PNL.

PNL reclamă forma înşelătoare a actului normativ

Nicolăescu a adăugat că un al doilea aspect de neconstituționalitate se referă la “forma înșelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege“.

Președintele de ședință a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016. După ce s-a exprimat votul — și aici este, aș spune, o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali—, după aceea nu a mai supus la vot. Procedura spune altceva. Se supune la vot raportul comisiei de specialitate, apoi, după ce se votează raportul, se supune din nou legea în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat. Cu alte cuvinte, s-a încălcat prevederea constituțională în acest sens.

, a afirmat Nicolăescu.

Liderul deputaților PNL a precizat că un al doilea demers îl va face în paralel cu sesizarea CCR. Acesta va fi depunerea unui proiect de lege. Noul proiect ar trebui să abroge toate modificările făcute în Senat, dacă la Curte nu se va obține un rezultat pozitiv.

Acest proiect de lege va fi depus, probabil, săptămâna viitoare.

, a spus liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

Share