Planul USL de slăbire a statului român

Share

Victor Ponta a enunţat din nou tezele sale anticonstituţionale, menite să ducă la slăbirea statului român. Cine se bucură? Citiţi aici începând din această dimineaţă.

• Victor Ponta, citat de HotNews: Constitutia trebuie modificată “în prima sesiune a anului următor, adică până în iunie (…) E un moment politic pe care n-o să-l mai găsim: o majoritate consistentă USL” Nu este un moment politic pe care forţele politice reacţionare nu l-au mai avut până acum după 1990. (În anii 1990 – 1996 FSN-ul, apoi FDSN-ul lui Ion Iliescu a făcut ce a vrut din România, trimiţând ţara la începutul anului 1997 în pragul falimentului. Leul s-a devalorizat şi depreciat halucinant. Coaliţia CDR – USD – UDMR s-a chinuit patru ani să repare greşelile FDSN şi a reuşit: între anii 2001 – 2004 PSD a moştenit o Românie stabilă şi prosperă. Pe care iar a dinamitat-o pe cât posibil, instaurând corupţia la nivel înalt, birocratizând ţara la maximum şi fetişizând statul asistenţial). 

• Ponta: “Nu mai poate Băsescu să spună că modificăm Constituţia împotriva lui, pentru că, inclusiv în ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui, acestea vor intra în vigoare pentru noul mandat de preşedinte. Deci, în mod normal, ar trebui să ne şi sprijine să facem lucrul ăsta”. Băsescu nu va accepta, dacă USL va guverna, modificarea Constituţiei în sensul dorit de USL, pentru că în joc nu este soarta sa, ci viitorul ţării.

• Ponta: “Preşedintele trebuie ales în continuare prin vot direct, aşa cum se întâmplă în Portugalia, Austria, Bulgaria, Polonia. În schimb, primul ministru răspunde în faţa Parlamentului şi trebuie pus (in Constituţie, n.r.), pe baza experienţei cu dl. Băsescu, ca să nu mai avem un alt domn Băsescu, trebuie puse foarte clar câteva lucruri, şi anume preşedintele nu nominalizează pe cine-l taie pe el capul în funcţia de prim-ministru, ci aşa cum e trecut în toate constituţiile, pe cel de la forţa politică care are cel mai mare număr de mandate în Parlament. Nu reuşeşte să facă o majoritate – al doilea, nu reuşeşte nici al doilea, nici al treilea, faci alegeri anticipate”. Din explicaţia încâlcită şi agramată a lui Ponta se înţelege că USL îşi doreşte un preşedinte slab, cu care majoritatea parlamentară şi guvernamentală să facă exact ce vrea.

Înseamnă că, după “accidentul Băsescu” – un preşedinte pe care îl credeam “de-al nostru” (de-al Sistemului Ticăloşit), care a defectat, Sistemul Ticăloşit şi-ar dori acum să sufle şi în iaurt.

Efectele acestei tâmpenii, cu Parlamentul dănţuind sub privirile unui preşedinte castrat de atribuţii, ar fi dramatice: ţara ar fi în criză guvernamentală perpetuă. Orice schimbare de coaliţie  se va face la cea mai mică adiere de vânt intraparlamentar.

Amintesc şi de cazul portughez. O pildă pentru ceea ce vrea să facă USL din România.

Instituţiile statului vor fi aservite puternicilor zilei, România va avea foarte multe guverne, un preşedinte slab, de marionetă, iar principalul rezultat ar fi o perpetuă criză economică, rezultată din cea politică, pe fondul sentimentului de neîncredere al pieţelor şi investitorilor de pe acestea.

Seamănă mult cu ceea ce se petrece în Republica Moldova. Atenţie: PNL are un plan mai radical: republică parlamentară, cu preşedintele ales de Parlament, exact ca în Republica Moldova, ori monarhie constituţională, dar nu ca aceea interbelică, ci cu un rege slab, de paie, sub care politicienii veroşi joacă tananika.

• Ponta: “Trebuie să punem foarte clar în Constituţie când şi în ce fel preşedintele intervine în activitatea Guvernului. Pentru că la noi scrie că în probleme de politică externă şi militare, dar nu uitaţi că la noi preşedintele este cel care a anunţat tăieri de pensii şi salarii, care măreşte TVA, care-mi spune mie să mă duc cu tot guvernul la Cotroceni, să mă întrebe de FMI sau de ne-FMI”. Eu zic aşa, să punem o paiaţă frumos îmbrăcată la Cotroceni, care să nu ne deranjeze şi care să dea din cap zâmbitor când este întrebat, vorbind despre valorile democraţiei noastre. A, şi să nu uit: eu zic ca, după câţiva ani de dezastru, să daţi vina tot pe Băsescu şi PDL.

• Ponta: “Trebuie de asemenea să stabilim în Constituţie faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire, minim 18 ani magistrat, şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate. Două treimi fiind o majoritate constituţională”. Eu mai fac o propunere: ca orice hotărâre a CCR, schimbată cu două treimi în Parlament, să poată să fie schimbată de două ori pe an de Dan Voiculescu, din Blocul Grivco pe care se suie King Kong.

Share