home CULTURA, MUZICA Pink Floyd, “The Wall” (dinamita muzicală, PsychedelicSpaceRock)

Pink Floyd, “The Wall” (dinamita muzicală, PsychedelicSpaceRock)

Share

“The Wall” este ultimul din seria marilor albume Pink Floyd. Despre acest grup s-au spus multe. Eu voi spune atât: am fost întrebat care este, după părerea mea, cea mai mare trupă rock a tuturor timpurilor.

Răspunsul meu a fost simplu: dacă Pink Floyd nu ar fi existat, nu aş fi avut ce să răspund. În ierarhia valorică a celor mai mari grupuri rock, există Pink Floyd, care este cel mai mare.

Apoi, urmează un grup relativ compact de trupe extraordinare, dar valoric sub Pink Floyd: King Crimson, Genesis, Emerson, Lake & Palmer, Yes, Banco del Mutuo Soccorso, Los Jaivas, Premiata Forneria Marconi. Este punctul meu de vedere subiectiv. Poate că greşesc. Aşadar, revenind la Pink Floyd…

Mesajul

Conceptul a fost inspirat în mare parte de către turneul de promovare al albumului “Animals”, din 1977. În timpul unui concert, Roger Waters, frustrat de comportamentul publicului, a scuipat în fața unui fan.

Acesta încerca să se urce pe scena Stadionului Olimpic din Montreal, unde avea loc concertul. Incidentul l-a făcut pe Waters să compare gardul dintre scena pe care cânta formația și spațiul destinat publicului cu un zid.

“The Wall” este o operă rock, desigur. Una care se concentrează pe personajul Pink. Bazat în mare parte pe viața personală a lui Waters, acest Pink trăiește experiențe neplăcute de la o vârstă fragedă. Îşi pierde tatăl în război, este abuzat de profesori.

Este crescut de o mamă obsedată de protecția fiului ei. Mai târziu, este înșelat de soţie. Toate acestea duc la izolarea mentală a lui Pink de societate. Acesta este în realitate zidul dintre Pink și restul lumii.

“The Wall”. Despre Pink Floyd şi dincolo de marea trupă

Prima citire a mesajului acestui LP superb este una contrasistem, anticapitalistă. Maşina de tocat copii este menită să îi distrugă, făcându-i pe toţi identici. Subiectul albumului este alienarea individului în lumea contemporană.

Marele grup Pink Floyd are dreptate, a atins probabil cea mai mare tară a capitalismului: mediocritatea sa funcţională. Pe aceasta o critică.

Sensul pe care l-a căpătat ulterior citirea mesajului “break the wall!” a devenit unul politic. Zidul dintre Berlinul de Est şi cel de Vest a fost dărâmat cu mesajul celor de la Pink Floyd în minţile tinerilor germani de la 1989.

Acum, în România, sensul profund pe care îl comportă acest album mirabil e că trebuie să spargem zidurile pe care le creează sistemul ticăloşit în jurul nostru. Am scris despre aceasta în ultimele zile câteva articole.

Cenzură. Cum încheie campania electorală tv presa controlată
• Klaus Iohannis, mesaj către români: “Mergeţi la vot!”
 Sondaje de opinie pentru demobilizarea electoratului Dreptei

Citeşte şi
De curând, website-ul nostru a oferit cititorilor săi muzică adresându-se intelectului. Memorabilul album Agitation Free,
Banco del Mutuo Soccorso este unul dintre cele mai mari grupuri rock din lume. Într-o
În această seară de final de săptămână, vă lăsăm în compania italienilor de la New
Pentru cine are nervii tari şi este experimentat îm audiţii de specialităţi, Comus, "First Utterance"
Dacă în anul 1968 unui englez i s-ar fi spus că va apărea o mare
Goodbye to Gravity a fost o trupă de MetalCore din București, care a fost înființată în
Mellow Candle a fost un grup irlandez efemer din Dublin, care a lansat un singur
Spirogyra a fost un grup britanic din Canterburry care a lansat trei albume cu o
Bauhaus este unul dintre grupurile efemere italiene de muzică de avangardă care au lăsat urme
"Days of Future Passed" a fost primul album programatic al uriaşului supergrup englez The Moody
Share