Pink Floyd, “The Wall” (dinamita muzicală, PsychedelicSpaceRock)

Share

“The Wall” este ultimul din seria marilor albume Pink Floyd. Despre acest grup s-au spus multe. Eu voi spune atât: am fost întrebat care este, după părerea mea, cea mai mare trupă rock a tuturor timpurilor.

Răspunsul meu a fost simplu: dacă Pink Floyd nu ar fi existat, nu aş fi avut ce să răspund. În ierarhia valorică a celor mai mari grupuri rock, există Pink Floyd, care este cel mai mare.

Apoi, urmează un grup relativ compact de trupe extraordinare, dar valoric sub Pink Floyd: King Crimson, Genesis, Emerson, Lake & Palmer, Yes, Banco del Mutuo Soccorso, Los Jaivas, Premiata Forneria Marconi. Este punctul meu de vedere subiectiv. Poate că greşesc. Aşadar, revenind la Pink Floyd…

Mesajul

Conceptul a fost inspirat în mare parte de către turneul de promovare al albumului “Animals”, din 1977. În timpul unui concert, Roger Waters, frustrat de comportamentul publicului, a scuipat în fața unui fan.

Acesta încerca să se urce pe scena Stadionului Olimpic din Montreal, unde avea loc concertul. Incidentul l-a făcut pe Waters să compare gardul dintre scena pe care cânta formația și spațiul destinat publicului cu un zid.

“The Wall” este o operă rock, desigur. Una care se concentrează pe personajul Pink. Bazat în mare parte pe viața personală a lui Waters, acest Pink trăiește experiențe neplăcute de la o vârstă fragedă. Îşi pierde tatăl în război, este abuzat de profesori.

Este crescut de o mamă obsedată de protecția fiului ei. Mai târziu, este înșelat de soţie. Toate acestea duc la izolarea mentală a lui Pink de societate. Acesta este în realitate zidul dintre Pink și restul lumii.

“The Wall”. Despre Pink Floyd şi dincolo de marea trupă

Prima citire a mesajului acestui LP superb este una contrasistem, anticapitalistă. Maşina de tocat copii este menită să îi distrugă, făcându-i pe toţi identici. Subiectul albumului este alienarea individului în lumea contemporană.

Marele grup Pink Floyd are dreptate, a atins probabil cea mai mare tară a capitalismului: mediocritatea sa funcţională. Pe aceasta o critică.

Sensul pe care l-a căpătat ulterior citirea mesajului “break the wall!” a devenit unul politic. Zidul dintre Berlinul de Est şi cel de Vest a fost dărâmat cu mesajul celor de la Pink Floyd în minţile tinerilor germani de la 1989.

Acum, în România, sensul profund pe care îl comportă acest album mirabil e că trebuie să spargem zidurile pe care le creează sistemul ticăloşit în jurul nostru. Am scris despre aceasta în ultimele zile câteva articole.

Cenzură. Cum încheie campania electorală tv presa controlată
• Klaus Iohannis, mesaj către români: “Mergeţi la vot!”
 Sondaje de opinie pentru demobilizarea electoratului Dreptei

Share