home ECONOMIE Pilonul II sau învățând PSD democrație liberală, că nu pricepe

Pilonul II sau învățând PSD democrație liberală, că nu pricepe

Share

Semnalele multiple date de PSD privind Pilonul II ne obligă să intervenim dintr-un semiconcediu. Se vădește că social-democrații nu pricep cum funcționează democrația liberală. Darmite PSD…

Fitch Ratings, oglinda pe care ne-a pus-o Occidentul, să ne privim

Ei, ideologizat, o numesc “capitalism”. Dincolo de terminologie, democrația liberală poate fi catalogată ca un sistem de guvernare în care statul distribuie riscul guvernării pe segmente private de risc.

Pe fiecare dintre acestea, unii dau faliment, alții prosperă și piaţa produce, în general, prosperitate. În domeniul pensiilor de exemplu statul împarte riscul gestionării sistemului de pensii de stat cu mai multe piețe.

Pilonul II, pensiile de stat, deficitul

În România, avem trei. Pilonul I este cel al pensiilor de stat. Banii colectați de stat de la contribuabilii activi se duc la foștii contribuabili, azi pensionari.

Problema este că, din cauza pasului demografic negativ, un număr tot mai mic de persoane active contribuie la pensiile unui număr tot mai mare de pensionari. De aici rezultă un deficit în creştere.

Evident, undeva în anii care vin, deficitul Pilonului I va fi atât de mare, că anvelopa pensiilor de stat va intra în faliment. Dincolo de această tragedie viitoare, democrația liberală a găsit o soluție de backup. La noi, numele ei este Pilonul II și Pilonul III.

Sistemul acumulării şi sistemul vaselor comunicante

Diferența dintre cele două piloane e că unul e obligatoriu și celălalt facultativ, la unul sumele lunare date sunt mai mici, la celălalt mai mari. Dacă dorești, îți faci și pensie privata facultativă, iar dacă nu, nu.

Pe Pilonul II, se cumulează cam același sume ce merg acum la Pilonul I. Diferența e că banii aceștia nu ajung la actualii pensionari, ca la Pilonul I, unde funcţionează un principiu asemănător vaselor comunicante.

Banii sunt administrați de firme private, care ii investesc, fac profit şi apoi pun o parte din acesta în conturile românilor. Modalitatea aceasta de lucru seamănă cu cea de la polițele de viață multianuale. Diferența e că pensiile private nu acoperă riscuri, doar acumulează bani și un profit pentru contributori.

Pilonul II şi maimuţele aculturale

Trecând peste faptul că mulţi dintre cei ce conduc azi România sunt nişte mai muţe aculturale, care nici măcar nu au cont bancar… Pe PSD ii doare – n bască de democrația liberală și Rusia putinistă chiar dorește să o distrugă.

D ar o distrugere a Pilonului II de pensii ar avea efecte cumplite. Economiile făcute de 7 milioane de români activi în ultimii 10 ani pentru pensie se vor duce pe apa sâmbetei. Seismul rezultat ar avea implicaţii zeci de ani în viitor, când cei păgubiţi vor ajunge la vârsta pensionării.

O micsorare a contribuției la Pilonul II ar duce la intrarea în faliment a societăților ce administrează astfel de fonduri. Ori cel puțin la reconsiderarea mizei de business de către acestea. Unele vor falimenta, altele își vor reduce activitatea, iar altele vor pleca.

Pilonul II. Ţinta PSD: naţionalizarea

Un Pilon II mai mic și plăpând va fi cu atât mai susceptibil de a fi naționalizat de PSD. Dacă acum aceste maimuţe vorbesc de rău despre Pilonul II, când nu au motive… Ce motive am avea să ne imaginăm că nu o vor face în viitor, când acesta ar avea probleme reale?

Chiar dacă ele vor fi generate chiar de ei… Miza este pentru PSD enormă, pentru că se pune problema: cât ar mai rezista la putere PSD cu un plus de 7 miliarde de euro prăduiţi de la Pilonul II. Există clar această miză din mai multe motive.

Nu mai au bani. Se apropie faza prăduirii rezervelor care mai există

PSD ALDE nu mai au bani și în câteva luni vor începe probleme cu pensiile. Se apropie faza în care vor începe să mistuie ultimele rezerve exitente în sistem, pe care acum le caută febril. Dacă însă acest moment poate fi amânat puțin prin prăduirea Pilonului II, e perfect şi pentru patronii PSD de la Moscova.

Un stat în faliment, neguvernabil, este mai ușor de scos de pe axa UE – NATO. O mână spală pe alta. Interesele meschine ale mafioților locali converg cu cele geopolitice.

Românii activi de azi, prosperi și cu un orizont de independență personală trecând de momentul pensionării sunt un pericol pentru PSD. Le dispare electoratul, aşa că trebuie să-și creeze un alt contingent nou de electori dependenți de ei.

Aşadar, nu trebuie să ne îndoim că miza majoră va rămâne pentru ei desființarea Pilonului II, ca să ne pauperizeze, deci să ne controleze și aservească mai lesne. Iar miza noastră va fi să ne păstrăm libertatea, prezervând democraţia liberală.

Citeşte şi
Pensiile private ar putea să fie naţionalizate, avertizează NN

În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare Read more

Escrocheria pensiilor private “obligatorii” (Franck Mellen)

In România funcționează o piață destul de puțin cunoscută de marele public, una care, deși Read more

Profetiile clarvazatorului Vosganian catre Natiune

Daca iti propui, oricand si cu orice ocazie face declaratii de presa ministrul Economiei si Read more

Liviu Voinea: CSSPP, vinovata de esecurile din pietele pensiilor private

Directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, Liviu Voinea, sustine ca de vina pentru esecurile Read more

Revista presei. Eurovision – muzica disputelor teritoriale

Romania libera scrie despre Eurovision, ca muzica a disputelor teritoriale: "Ridiculizat ca un Cernobîl cultural, Read more

Hossu: CAS la DA duce la creşterea fondului de asigurări sociale

StareaPresei.ro: Care vor fi efectele modificării taxării tuturor convenţiilor civile având ca obiect plata unui Read more

Romanasii se arunca la afaceri

O companie care administreaza mai multe fonduri de pensii private obligatorii si facultative, ING, isi Read more

Pensii la primari pentru fortificarea Sistemului Ticăloşit

O nouă lege în dispreţul Tragediei din #Colectiv şi al protestelor ce au urmat a Read more

De ce e disperat USL cu evaziunea fiscală

Unul din lucrurile pe care încearcă să-l facă USL e să cumpere timp, obtinand bani Read more

Mincinoşii

Se apropie ziua în care cei ce au votat azi cu USL îşi vor muşca Read more

Share