Piața Victoriei este a noastră! STOP amenzilor abuzive! Nou protest

Share

Manifestanţii #Rezist se pregătesc de un nou protest, duminică, între orele 19.00 – 22.00. Acesta se numeşte “Piața Victoriei este a noastră! STOP amenzilor abuzive!”. Protestatarii sunt sub presiunea ilegitimă a cercurilor corupte pesediste ale puterii.

Piaţa Victoriei. Situaţie tensionată. Jandarmii interzic protestul

Protestele de această factură continuă în fiecare seară, dar nu sunt încă de amploare. Un recul s-ar putea datora chiar extirpării recente a unora dintre puterile lui Liviu Dragnea. Dar exact acum este un moment de slăbiciune, în care s-ar putea crea o breşă decisivă.

Se încearcă, pe de altă parte, intimidarea manifestanţilor, cu o acţiune politică insidioasă, pe multiple planuri. PSD este greu de urmărit şi iniţiativele sale distructive sunt greu de anticipat. Ele au o componentă subterană şi, când apar la suprafaţă, sunt mascate sau slab mediatizate deliberat.

De asemenea, PSD combină acest tip de acţiune politică insidioasă cu ameninţările la adresa protestatarilor. În general, aceştia sunt legitimaţi şi hârţuiţi cu amenzi ilegale. Cum reacţionează protestatarii? Le dăm cuvântul.

Amendarea celor ce vin la Piața Victoriei sunt un abuz

Amenzile abuzive ale Jandarmeriei asupra protestatarilor care vin la protestul pașnic din Piața Victoriei reprezintă un abuz! Numărul amenzilor a crescut din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni și cu atât mai mult în ultimele zile!

Protestatarii au început să primească amenzi și pentru ceea ce scriu pe Facebook! Valoarea amenzilor a trecut de 130.000 de lei (1,3 miliarde lei vechi)!

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
Art. 30 – Libertatea de exprimare:
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
http://www.ucv.ro/pdf/site/constitutia_romaniei.pdf

La Piața Victoriei, românii au dreptul să apere ţara

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
Art. 55 – Apărarea ţării:
(1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.
http://www.ucv.ro/pdf/site/constitutia_romaniei.pdf

DECLARAȚIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI din 10 decembrie 1948
EMITENT: ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE
PUBLICAT ÎN: Broșura din 10 decembrie 1948
Articolul 19
Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspindi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.
http://www.anr.gov.ro/docs/legislatie/internationala/Declaratia_Universala_a_Drepturilor_Omului.pdf

Piața Victoriei şi libertatea de exprimare

CONVENȚIA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI ȘI A LIBERTĂȚILOR FUNDAMENTALE
Roma, 4.XI.1950
TITLUL I
DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI
ARTICOLUL 10

Libertatea de exprimare
1. Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.

2. Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

Piața Victoriei. Libertatea de întrunire şi asociere

ARTICOLUL 11
Libertatea de întrunire şi de asociere
1. Orice persoană are dreptul la libertate de întrunire paşnică şi la libertate de asociere, inclusiv a constitui cu alţii sindicate şi de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale.

2. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât cele prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei ori a drepturilor şi a libertăţilor altora. Prezentul articol nu interzice ca restrângeri legale să fie impuse exercitării acestor drepturi de către membrii forţelor armate, ai poliţiei sau ai administraţiei de stat.
http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_RON.pdf

Piața Victoriei şi Principiile de la Johannesburg

PRINCIPIILE DE LA JOHANNESBURG
privind siguranța națională, libertatea de exprimare și accesul la informatie
(adoptate la 1 octombrie 1995)

II. Restringeri ale libertății de exprimare
Principiul 5: Apărarea dreptului la opinie
Nimeni nu poate fi supus nici unui fel de restringere, dezavantajare sau sancționare din cauza opiniilor sau a convingerilor sale.

Principiul 10: Imixliunea ilegală a unei terțe părți în exprimare
Guvernele sunt obligate să ia măsuri rezonabile pentru a împiedica grupuri particulare sau indivizi să intervină în mod ilegal în exercitarea pașnică a dreptului la libertatea de exprimare, chiar în cazurile cînd exprimarea este citica la adresa guvernului și a politicii acestuia.

În mod special, guvernele sunt obligate să condamne acțiunile ilegale menită să pună stavila libertății de exprimare, să investigheze și să traducă în justiție pe cei responsabili.
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/principiile-de-la-johannesburg.php

Manifestaţia de la Piața Victoriei şi Legea Română

LEGEA nr. 60 din 23 septembrie 1991 (*republicată*)
privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 888 din 29 septembrie 2004
CAPITOLUL I
ART. 3
Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ca ar putea sa ducă la manifestări violente, au obligaţia sa solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi
competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.

http://www.monitoruljuridic.ro/act/lege-nr-60-din-23-septembrie-1991-republicata-privind-organizarea-si-desfasurarea-adunarilor-publice-emitent-parlamentul-publicat-n-55480.html

nota: intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei

Share