home EVENIMENT, POLITICA Petre Roman, Gelu Voican şi Stănculescu, la rând la Mineriada

Petre Roman, Gelu Voican şi Stănculescu, la rând la Mineriada

Share

Procurorul general Tiberiu Niţu îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să avizeze favorabil urmărirea penală a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Athanasie Stănculescu pentru infracţiuni contra umanităţii.

La foştii demnitari, este nevoie de avizul favorabil al şefului statului pentru începerea urmăririi penale.

Faptele celor trei formează obiectul Dosarului Mineriada 13-15 1990, instrumentat de către procurorii Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ.

Răspundere penală la responsabili guvernamentali

În timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Petre Roman fusese nominalizat prim-ministru al Guvernului, pentru al doilea mandat al său, după alegerile din 20 mai 1990, câştigate categoric de Frontul Salvării Naţionale.

Oamenii aceştia s-au comportat, în iunie 1990, în România, stat european, ca nişte mafioţi într-o favelă din Rio de Janeiro.

Pentru ca o garnitură întreagă de tren plină cu mineri să ajungă din Petroşani la Bucureşti, aceştia trebuiau să fie lăsaţi să o facă. Astfel, sigur există răspundere guvernamentală, pe filiera Petre Roman (prim-ministru) – Corneliu Burada (ministrul Transporturilor – decedat pe 25 iulie 2011) – şeful CFR la nivel naţional, şeful Regionale CFR Craiova, Gheorghe Dobre, ulterior devenit ministru al Transporturilor.

Conform deciziei Parchetului din 16 septembrie 1998, Ioan Mănucu, inginer la momentul faptelor, şef de serviciu la Regionala CFR Craiova, declarase că, în seara zilei de 13 iunie 1990, directorul Regionalei CFR Craiova, Gheorghe Dobre, ordonase suprimarea trenurilor regulate şi punerea la dispoziţia minerilor din Valea Jiului, în Gara Petroşani, a patru trenuri speciale, adică a 37 de vagoane. Cele patru trenuri urmau să plece de la Petroşani la Bucureşti, trecând prin Craiova.

Considerând ordinul abuziv, Mănucu încercase să împiedice transportul minerilor la Bucureşti, oprind alimentarea cu electricitate a liniei feroviare pe traseul indicat, motiv pentru care ulterior a devenit notoriu în rândul adversarilor Regimului Iliescu.

Sunt memorabile mărturisirile publice pe care le-a făcut Mănucu despre ce s-a întâmplat la Mineriada 13-15, la mitingurile Opoziţiei, precum marea manifestaţie de protest a Alianţei Civice, din noiembrie 1990, de la Piaţa Revoluţiei.

Ca reacţie la nesupunerea sa, Gheorghe Dobre – audiat şi el astăzi la Parchetul General, a dispus înlocuirea lui Mănucu şi repunerea în funcţiune a traseului de cale ferată în jurul orelor 21, pe 13 iunie. Ulterior, Ioan Mănucu a fost concediat şi apoi cercetat de Parchet, care pronunţase o soluţie de NUP, pe 22 august 1990.

Ezoteristul Gelu Voican, conspiratorul Victor Stănculescu

Gelu Voican Voiculescu, care susţine acum, ca şi Victor Athanasie Stănculescu, că nu se afla în ţară în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, fusese viceprim-ministru al primului Cabinet Roman.

Este cunoscut pentru ideile sale fixe ezoteric-sexuale, care combină o anumită specie de yoga cu misticisme amestecate caleidoscopic, împopoţonate cu noţiuni absconse, simulând intelectualitatea.

După alegerile din 20 mai 1990, a fost ales senator FSN de Buzău şi, teoretic, nu ar fi avut nici o legătură cu evenimentele dramatice din Bucureşti, anchetate acum de procurori.

Victor Athanasie Stănculescu făcuse parte din completul care i-a condamnat la moarte pe Nicolae şi Elena Ceauşescu. A fost ministru al Apărării în primul Cabinet Roman, după agentul sovietic demonstrat Nicolae Militaru, şi era, la momentul Mineriadei 13-15, nominalizat ministru al Apărării în următorul cabinet (Petre Roman 2), investit pe 29 iunie 1990.

Stănculescu a fost condamnat pentru rolul său din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Este şi el alt conspirator din FSN-ul pre-Revoluţie, organism pilotat de serviciile secrete ruse, pentru a prelua puterea după căderea lui Ceauşescu.

Tot azi au mai fost audiaţi fostul lider al minerilor, Miron Cozma, Cazimir Ionescu, fost membru al CFSN şi politician de vârf al FSN (supranumit Buhaiul Comunal, datorită vocii sale basate) şi comandorul Cico Dumitrescu, un alt conspiratori din grupul FSN de dinainte de Revoluţie.

Citeşte şi
Sopoca. Jandarmii au legitimat un român ce crede că va trăi 1.100 de ani

Ştire din categoria Sopoca. Un bărbat din Bucureşti a refuzat să se legitimeze în fata Read more

Iliescu şi Roman, cereri de urmărire penală de la Parchetul General la Klaus Iohannis, în Dosarul Revoluţiei

Parchetul General cere începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu şi Petre Roman în Dosarul Read more

Când minerii au devastat Bucureştiul GALERIE FOTO

Atunci când minerii au devastat Bucureştiul, tocmai aflasem de puţin timp că putem să ne Read more

Klaus aprobă: Roman, Voican, Stănculescu urmăriţi penal

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei avizul la urmărirea penală a lui Petre Roman, Gelu Read more

Iliescu şi Roman, puşi sub acuzare pentru Mineriada 13-15

Ceea ce era normal s-a şi petrecut: Parchetul Militar i-a pus sub acuzare pe Ion Read more

Gala Premiilor revistei Observator cultural 2012

Pe 26 martie 2012, a şasea ediţie a Premiilor Observator cultural pentru cele mai bune Read more

Revista presei. Copos, spaga pentru tacere in Dosarul Transferurilor

~Turcan: Basescu e perfect sanatos~intentiile miliardarului lui Mazare~razboi pentru controlul asigurarilor~Roman vinde camioane Pentagonului~

Petre Roman despre intestinele începutului anilor ’90

Ion Iliescu l-ar fi certat pe Petre Roman pentru declaratia sa de dupa puciul de Read more

Si daca as fi finul lui Ion Iliescu?

Daca as fi ruda cu Victor Ponta sau Ion Iliescu, ar trebui sa priviti toata Read more

Revista presei Ceausescu

Evenimentul zilei considera ca Ceausescu e din nou stăpân peste televizoarele românilor. Eu cred ca Read more

Share