Petre Lăzăroiu, judecător la CCR, şi-a termnat mandatul înainte de a vota contra independenţei Justiţiei

Share

Curtea Constituțională este compusă din nouă judecători, printre care Petre Lăzăroiu, în prezent. Fiecare dintre ei este numit pentru un mandat de nouă ani. Durata mandatului unui judecător CCR este precizată negru pe alb în art. 142 alin (2) din Constituție:

Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Aşadar, atunci când a votat pentru decizia prin care se încearcă să i se impună preşedintelui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, Petre Lăzăroiu nu ar mai fi trebuit să fie judecător la CCR.

DNA, reacţie la decizia CCR: va afecta grav independenţa procurorilor

Petre Lăzăroiu e judecător neconstituţional la Curtea Consttuţională

Legea de organizare și funcționare a Curții (47/1992) conține o prevedere declarată neconstituțională. Potrivit acestei prevederi, mandatul unui judecător poate fi prelungit cu până la 3 ani. Iată ce spune art. 68 alin (3) din Legea 47/1992:

În cazul în care, observă G4Media, perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin. (2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Cu alte cuvinte, Constituția spune că mandatul unui judecător CCR este de maximum 9 ani – ”nu poate fi prelungit sau înnoit” – , în vreme ce legea de funcționare a Curții extinde durata mandatului unui judecător până la maximum 12 ani.

Doi peste lege. Ghici care e al doilea? Tudorel Toader!

Doi judecători sunt în situația de a fi avut mandate mai mari de 9 ani, maximul permis de Constituție:

– Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, judecător constituțional vreme de 10 ani, din 2006 până în 2016;

– Petre Lăzăroiu, judecător aflat în funcție de 10 ani. El a fost numit în 2008 de fostul președinte Traian Băsescu pentru restul de mandat de 2 ani lăsat liber de Petre Ninosu și reînvestit în 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Potrivit legii de funcționare a CCR, mandatul lui Lăzăroiu expiră în 2019. Potrivit Constituției, el ar fi trebuit să înceteze în anul 2017.

Share