home POLITICA Perversa sinteza: Fascizarea comunismului românesc

Perversa sinteza: Fascizarea comunismului românesc

Share

Se vor implini in curand, pe 8 mai, noua decenii de la intemeierea Partidului Comunist din România.

foto: Ruxandra Secereanu

O secta revolutionara inspirata de viziunea milenarista a bolsevismului, PCdR a acceptat deplina subjugare de catre aparatul Internationalei a III-a (Comintern), a fost practic emisarul colectiv al intereselor sovietice pe teritoriul României.

A fost campionul luptei impotriva intregirii tarii dupa Primul Razboi Mondial si a sustinut revendicarile sovietice legate de Basarabia. Pentru comunisti, România interbelica era un “stat multinational de tip imperialist, construit prin dictat si agresiune”.

Dupa 1944, PCdR, rebotezat PCR, a  condus operatiile de rusificare a culturii romanesti si de sovietizare fortata a tarii. A practicat cu fervoare si fara mila religia politica a luptei de clasa, o rationalizare paroxistica a resentimentului social.

Lumina venea pentru acesti miltatanti fanatici doar dinspre Rasarit. Moscova era Mecca lor, Stalin era profetul a ceea ce marele poet polonez Czeslaw Milosz a numit “Noua Credinta”.

Cantecul lor favorit era “Privesc din Doftana” pe o melodie rusa. Imnul de stat includea cuvintele: “Infratit fi-va vesnic al nostru popor/Cu poporul sovietc eliberator/Leninismul ni-e far, si tarie, si-avant/Noi urmam cu credinta Partidul ne-nfrant”.

A se observa accentul pe ideologie si pe credinta. Destinul marxismului in România nu poate fi inteles fara a explica natura culturii politice a comunismului, rolul ideologiei in geneza, functionarea si perpetuarea sistemelor de tip leninist pe care istoricul Martin Malia le-a numit partocratii ideocratice:

Pornind de la Kolakowski. Destinul marxismului in Romania

Am examinat, in cartea mea Stalinism pentru eternitate: O istorie politica a comunismului românesc (University of California Press, 2003, trad. rom. de Cristina Petrescu si Dragos Petrescu, Polirom, 2005), precum si in alte lucrari, intre care Fantoma lui Gheorghiu-Dej (editia a II-a, cu postfata de Cristian Vasile, Humanitas, 2008), metamorfozarea PCdR de-a lungul anilor, dogmatismul impenitent, anti-intelectualismul, anti-occidentalismul si anti-reformismul niciodata abandonate, renuntarea oportunista la internationalismul mistic al originilor si imbratisarea, dupa 1963-64, a unui indigenism cu consecinte nu mai putin dezastruoase… citeste tot pe Contributors

Citeşte şi
Vladimir Tismăneanu, politolog american de origine română, prezintă tabloul politic al momentului în ceea ce
Tismaneanu: "zidurile blocului nostru de pe Connecticut Avenue au inceput sa se zguduie. Intai am
Predau un curs doctoral despre perspective comparative asupra totalitarismului.
Noi, intelectualii (Vladimir Tismaneanu pentru EvZ) Da, ne facem vinovaţi de toleranţă, de deschidere spre
Asa cum se poate observa aici, Cornel Nistorescu se afla in plin acces de antibasescita
Nota anonima (pacat ca nu e semnata direct “Alcibiade”) publicata impotriva lui Mircea Mihaies arata
Orchestrata de oligarhi notorii, televiziuni subjugate si alte canale de presa, campania antiprezidentiala a inceput.
„Deraierea lui Nistorescu e lesne psihanalizabilă. În clipa de faţă, el (...) nu mai contează
Vă solicităm să acţionaţi pentru despăgubirea morală şi materială a popoarelor şi a ţărilor care
New York Daily News: Russian President Vladimir Putin and Polish President Lech Kaczynski pose for
Share