home ECONOMIE Pensiile private ar putea să fie naţionalizate, avertizează NN

Pensiile private ar putea să fie naţionalizate, avertizează NN

Share

În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare privind pensiile private. Este avertismentul fondului de pensii NN către clienții săi. NN le recomandă să se informeze despre contextul pieței.

 

LATER EDIT: Mediafax – PSD susţine că ştirea despre intenţia sa de naţionalizare a pensiilor private este „fake news”. Ministrul Finanţelor: Informaţia este o aberaţie.

 

Naționalizarea pensiilor private a fost pusă recent pe piață de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Apoi, negată vehement de ministrul Finanțelor, prin reacția „Aberație!”, NN Pensii simte însă acum nevoia de a se adresa clienților săi pe această temă și de a le cere să se implice activ, scrie Profit.ro.

 

Eventuala naţionalizarea a fondurilor de pensii private ar fi o lovitură gravă dată de alde PSD capitalismului plăpând din România. Faptul că alde PSD se gândesc la asta e o dovadă că nu mai au bani.

 

Pensiile private sunt un atribut al capitalismului, alde PSD sunt iliberali

 

Pensiile private sunt unul dintre atributele cele mai importante ale democraţiei liberale. În România, există trei aşa-zişi piloni ai pensiilor. Pilonul I este cel al pensiilor de stat. El este gestionat de stat, prin Casa Naţională de Pensii.

 

După cum se ştie, anvelopa pensiilor de stat este într-o criză majoră de lichidităţi. Aceasta dovedeşte lipsa de management competent. Eistă doi piloni de pensii private. Pilonul II de pensii private obligatorii este format din banii pe care contribuabilii îi virează la firme private de pensii din propriul salariu.

 

Pilonul III de pensii private facultative este format din banii daţi de contributori, persoane fizice. Aceştia încheie voluntar contracte individuale cu firme de fonduri private de pensii facultative şi în general sunt oameni cu o situaţie financiară mai bună.

 

Lipsa de bani devine cronică

 

Este clar că se întâmplă ceva. Că fondul de pensii de stat este într-o continuă criză de lichiditate – este un lucru bine ştiut. Că Pilonul II este prosper, datorită felului cum au acţionat firmele private aici, e iarăşi ştiut.

 

Înţelegem că alde PSD nu mai are bani să plătească pensiile şi se uită la vaca grasă a pilonului II. În fapt, nu este clar dacă este vorba despre Pilonul II şi Pilonul III de pensii facultative. Mai mic, dar mai gras şi prosper.

 

Poate fi numai unul dintre acestea. Efectul de credibilitate va fi cumplit dacă aceasta se va întâmpla. Timp de 10 ani, românii, cu o campanie publică de educare şi persuadare intensă, au învăţat logica Occidentală a pensiilor private. Acum, sunt păcăliţi.

 

Mâine, când altcineva va dori să reînfiinţeze, după o eventuală naţionalizare, astfel de fonduri de pensii, oricne se va întreba:

 

Ce încredere pot să am eu să-mi dau banii la firmele private, când ştiu că nu sunt în siguranţă? Undeva, în viitor, pot să vină predatorii să-i ia.

Citeşte şi
Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate financiară din BNR, a povestit, la seminarul ”Şcoala de vară
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) organizează,
Despre acest domeniu se estimează că este unul cu salarii dintre cele mai convenabile. Bineînțeles
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru polițele RCA. Cu această ocazie,
Cristian Roşu, vicepreședintele ASF pentru sectorul de Asigurări - Reasigurări, a declarat într-un interviu acordat
Acordarea statutului de piaţă secundară emergentă de către FTSE ne confirmă că şi activitatea ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2019, sub
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) salută decizia FTSE-Russell, comunicată în cursul serii de 26 septembrie
Consiliul ASF a aprobat şi publicat în cadrul şedinţei de ieri, pe site-ul Autorităţii pentru
Vicepreşedintele Sectorului Asigurări - Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) dl. Cristian Roşu,
Share