home CULTURA, POLITICA, Rep. MOLDOVA Paul Goma nu se intoarce in Romania nici mort (VIDEO)

Paul Goma nu se intoarce in Romania nici mort (VIDEO)

Share

Televiziunea online Evo TV.ro a lansat azi un interviu in exclusivitate cu scriitorul Paul Goma, aflat in exil, la Paris, de 33 de ani.

Intrebat daca va dori sa fie inmormantat ori in cimitrul Montparnasse langa Cioran, Brancusi, Ionescu ori acasa in Romania, Paul Goma a declarat:

FOTO: EvoTV.ro

La mine va fi ca le neoameni. Adica, daca mor, vorba cantecului, daca mor ca mine, am sa fiu ars si cenusa nici macar pastrata. O sa fie imprastiata. Pentru ca: n-am tara, n-am mormintele parintilor…Am mai scris si n-are rost sa repet.

Parintii mei au fost inmormantati in locuri diferite. Si nu mai au morminte. Au intervenit niste evenimente, nu neaparat politice, ci catastrofe naturale la Bucuresti. Dupa cutremur, Straulestiul unde era inmormantata maica-mea inainte de cutremur a fost devastat si nu s-a mai gasit mormantul. Tata a fost ingropat intr-un sat Vad, Fagaras, Poiana Narciselor. Ei, si mormantul era prea langa alee, au largit aleea si “unde e Goma?” “nu mai e Goma!” Nici macar crucea nu mai este.

Eu locuiesc in Limba Romana. Aici, la Paris, sunt ca si acasa!

In cazul asta eu declar ca nu sunt roman, daca Plesita este roman. Ii priveste pe acei romani, care se considera frati ai lui Plesita! Sa fie santosi. Si mai intervine constanta crestina. Ca suntem crestini. Sa ne iertam unii pe altii. Stai, domne, in primul rand ca eu nu sunt popa sa iti dau iertarea. Eu sunt o victima. NU vreau sa iti tai capul, dar vreau sa aud marturisirea ca ai facut rau. Si atata timp cat aud ca ti-ai aparat patria…care patrie? Patria ta a securistilor si a belistilor. Care ne-au incalecat timp de 40 de ani. Asta a fost patria pe care ai aparat-o. Ca ei nu au fost in stare sa prinda un spion rus. Marea securitate care avea o armata. Si atunci, ce pazeau ei? Ei pazeau inauntru, pazeau patria de noi astia care din cand in cand “domnule, da ma doare, domnule dar n-am paine, n-avem lumina, n-avem cutare. Pe noi ne pedepsea. Si asta numeste el patriotism? Neg legitimitatea aparitiei in public a unor criminali care nu au fost judecati!

O alta declaratie in exclusivitate tine de zvonurile legate de apartenenta sa la cultul iudaic.

Eu am o buba din punct de vedere biografic. Mi s-a fabricat o biografie ca evreu. Dar, intamplator, cu durere de inima trebuie sa le spun celor care ma trateaza ca evreu ca nu sunt evreu , ci sunt roman din Basarabia. Sotia mea este evreica, iar fiul meu pentru ca mama lui este evreica, este evreu. Cum mi-a spus fostul meu prieten Alain Paruit care mi-a fost si traducator, in gluma, dar o gluma foarte serioasa: “Tata de copil evreu!” Adica, eu sunt tata de copil evreu. Da bineinteles ca sunt tata de copil evreu. Si nu vad ce e insultant prin chestia asta.

Unul dintre ei a fost Paleologu! Alecu, pe care unii l-au criticat ca e flusturatic, cutare, ma rog! Domne’, fiecare cum e natura si educatia! Insa, acest flusturatic, inca din ’81 – ’82, intamplator am aflat de la Monica Lovinescu si lucurile pot fi si spune ca le-am si scris in cartile mele… chiar m-am intrabat la un moment dat, ca puteam provoca invitatii pentru scriitori din Romania, sa vina in Franta pentru o bursa… Asa. Si, la un moment dat, zic: dar Paleologu? Ca stiam ca Monica Lovinescu si el au fost prieteni din copilarie. Si erau in bune relatii. Ea mi-a spus atunci sub pecetea tainei si nu am spus nimic pana dupa ’89: “uite, Alecu ne-a trimis vorba ca l-au agatat Securitatea si el nu vrea sa dea Securitatii nici un prilej de a turna”. Atunci, cum sa spun, fara voce, i-am ridicat un imn de slava lui Alecu. Noi, cati aram acolo, 3-4. Sotia mea, Virgil Ierunca si Monica.

Paul Goma are in prezent 75 de ani. S-a nascut in catunul Mana, Republica Moldova pe 2 octombrie 1935. Dintre cartile sale: “Ostinato”, “Culorile curcubeului”, “Soldatul cainelui”, “Usa”. Pe 20 noiembrie 1977, a parasit Romania impreuna cu sotia sa Ana Maria si cu fiul sau, Filip Ieronim.

Citeşte şi
Alla Pilipeţcaia, deputat PSRM (R. Moldova), a urat Fericiun Crăcit! VIDEO

Oribil! O deputată din partea PSRM, filorus, din Republica Moldova, Alla Pilipeţcaia, a urat Fericiun Read more

Augustin Lazăr va fi consilierul juridic al premierului Maia Sandu

Premierul moldovean Maia Sandu a anunţat că a avut o întrevedere cu fostul procuror general Read more

CCR din România şi Curtea Constituţională – acelaşi tipar rusesc

La jumătatea lunii mai a anului trecut, Valer Dorneanu, președintele CCR, a plecat în Rusia Read more

Consiliul Europei cere avizul Comisiei de la Veneţia în scandalul din Moldova

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții Read more

Maia Sandu şi Andrei Năstase bănuiesc că au fost otrăviţi cu mercur

Copreşedinţii Blocului electoral ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, susţin că există suficiente semne care Read more

Andrei Năstase va fi primarul Chişinăului, rezultate parţiale

Pe ultima sută de metri, Andrei Năstase pare că a câștigat alegerile locale din capitală Read more

Cătălin Predoiu (PNL): În 1991 puteam să facem România Mare

Deputatul PNL Cătălin Predoiu afirmă că în 1991 s-ar fi putut reface unirea cu Republica Read more

Dmitri Rogozin, declarat persona nongrata în Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova. Anunţul a fost Read more

Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituţională în Republica Moldova

Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituțională, ca prezenţă în R. Moldova. Conform Curţii Read more

Rogozin a zburat pe deasupra României, ratând Chişinăul

Igor Dodon a fost învestit preşedinte al Republicii Moldova. În aceeaşi zi, vicepremierului rus Dmitri Read more

Share