home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE JURNALISTI Osman Koray Ertaş a răspuns la apelul MediaSind

Osman Koray Ertaş a răspuns la apelul MediaSind

Share

Ambasadorul Turciei în România, Osman Korai Ertaş, a răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi în Turcia.

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSind, Marilena Gheorghiţă, alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

Discuțiile au vizat situația în care se află cei peste 40 de jurnaliști turci care au fost arestați și care urmează să fie audiați, sub suspiciunea colaborării cu organizația imamului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului eşuat din 15 iulie.

Președintele executiv al FAIR – MediaSind, Cristi Godinac:

Nu suntem adepții unor mișcări ca cele petrecute în Turcia, prin care s-a încercat o lovitură de stat. Dar, libertatea de exprimare este un drept consfințit în legea supremă a fiecărui stat democratic.

Fiecare om are dreptul să își exprime opinia, fără teama că doar afirmarea unui punct de vedere asupra unei situații sau asupra unui fapt ar putea să îl coste libertatea sau chiar viața.

Fiecare jurnalist are libertatea să își facă meseria, iar îngrădirea acestui drept este o ofensă adusă nu doar acestei profesii, dar mai ales democrației. Situația din Turcia în care se află câteva zeci de jurnaliști este una gravă.

Ne dorim respectarea acestor principii fundamentale la nivel internațional, altfel se poate crea un precedent periculos. Apreciem deschiderea Excelenței Sale, ambasadorul Turciei în România, în fața apelului nostru și sperăm că autoritățile de la Ankara vor răspunde solicitărilor venite din partea jurnaliștilor români şi a principalelor organizaţii de profil din lume, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporter sans Frontieres, IFEX şi Amnesty International.

Directorul CJI, Ioana Avădani:

Organizațiile noastre au acționat consecvent, timp de aproape 20 de ai, pentru decriminalizarea așa-numitelor “delicte de presă”. Noi credem că nimeni nu trebuie să ajungă la închisoare pentru ceea ce spune sau gândește, dacă nu se depășește limita spre incitarea directă la violență.

Suntem îngrijorați pentru colegii noștri turci, mai ales că unii dintre ei au fost arestați chiar și înainte de lovitura de stat și sperăm că nu vor avea de suferit pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare și pentru activitatea lor editorială, chiar dacă e critică la adresa guvernului.

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma:

Trebuia să răspundem invitației ambasadorului Turciei în virtutea obligației profesionale de a asculta și punctul de vedere al guvernului. Am apreciat efortul făcut de domnul ambasador dar, din păcate, cuvintele nu ajung pentru a acoperi o realitate atât de gravă: zeci de jurnaliști arestați, peste 130 de instituții media închise nu pot fi explicate printr-o acuzație atât de arbitrară ca „instigare la terorism”; am primit, totuși, și un mesaj pozitiv: Turcia nu dorește să-și compromită relația cu Europa.

Dincolo de faptul că domnul ambasador a formulat explicit speranța că raporturile internaționale cu aliații tradiționali nu vor fi deteriorate, însăși invitația pe care ambasadorul a transmis-o MediaSind confirmă faptul că guvernul turc face eforturi diplomatice importante pentru a-și păstra statura europeană.

Ambasadorul Turciei în România a asigurat delegația jurnaliștilor români că va transmite mesajul acestora către guvernul de la Ankara, subliniind că are încredere în actul justiției din țara sa și că libertatea de exprimare va fi respectată.

Ambasadorul a susținut, de asemenea, că “nimeni nu a fost reținut pentru activitatea sa editorială, libertatea de exprimare și cea a presei sunt pilonii fundamentali ai oricărei societăți democratice, dar există însă limitări, cum ar fi cazurile de calomnie sau de incitare la violență sau la ură“.

FAIR-MediaSind consideră că starea de urgenţă nu ar trebui să fie folosită ca scuză pentru răspândirea epurărilor din media şi din alte sectoare ale societăţii. Cenzura mass-media este ilegală, indiferent de criticile aduse politicilor guvernamentale, chiar şi în starea de urgenţă.

De asemenea, prin intermediul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), FAIR-MediaSind va raporta orice încălcare a libertăţii presei pe Platforma Consiliului Europei pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 3 august 2016

Citeşte şi
Ponta a fugit din nou la turci, împreună cu Dinu Pescariu

Victor Ponta, președintele partidului Pro România, se află în aceste zile la un turneu de Read more

Regimul Plahotniuc a răpit oameni, trimiţându-i pachet Turciei lui Erdogan

Regimul Plahotniuc a făcut multe rele şi acestea ies acum la suprafaţă. Unul dintre foștii Read more

Taxa pe lăcomie ar subvenţiona investitorii de stat de la Moscova sau Stambul

Senatorul liberal Florin Cîţu susţine că există o legătură strânsă între taxa pe lăcomie, inventată Read more

Turcia se retrage din exerciţiile militare ale Pactului Nord-Atlantic

Turcia a decis să îşi retragă cei 40 de militari dintr-un exerciţiu NATO desfăşurat în Read more

Referendum Turcia. Erdogan ar putea obţine noi puteri de sultan în Mileniul III

Azi, are loc în Turcia un referendum pentru sistemul prezidenţial. Este o tentativă a lui Read more

Sebastian Ghiţă, aproape de negăsit, s-ar afla în Turcia

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este de negăsit în România. Pe numele său DNA Ploiești a Read more

Ambasadorul rus la Ankara, împuşcat, a fost ucis VIDEO

Asasinat în Turcia. Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost împușcat și ucis. Karlov Read more

Erdogan vrea înlăturarea lui Assad. Asta enervează Rusia

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta a declarat că Read more

Cumhuriyet: Nouă membri ai redacţiei sunt în detenţie

Nouă membri ai ziarului de opoziție Cumhuriyet au fost plasaţi în detenţie de către un Read more

Cutremur de 5,3 în Marea Neagră. Nu a generat tsunami

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de moment de 5,3 grade s-a produs sâmbătă în Read more

Share