Olguţa Vasilescu voia să trântească cel puţin un ministru. Ţinta 1 – Cîţu

Share

Olguţa Vasilescu era şefă de trib la PSD, care intentiona sa tranteasca cel putin un ministru PNL, in audierilor de astăzi si miercuri, in comisiile parlamentare.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Spunem “era”, pentru că ţinta piept numărul 1 era Florin Cîţu, iar la el deja s-a obţinut o egalitate, 19 – 19 la voturi, adică nici respingere, nici aprobare, deci scopul principal a eşuat, în pofida faptului că s-a dat un aviz formal de respingere.

„Macar un ministru sa pice in comisiile de specialitate”, s-a afirmat in cadrul unei sedinte a grupului PSD din Camera Deputatilor, informeaza surse din PSD.

Deputatii PSD au convenit in primul rand sa pregateasca un set de intrebari pentru fiecare ministru in parte, ca sa arate ca “audierile nu sunt pe repede inainte”.

Cei vanati de PSD sunt ministrii propusi de PNL pentru Sanatate si Finante.

“Sa-l presam cu intrebari pe ministrul propus pentru Sanatate. El are ceva probleme cu Justitia, are plangere penala pentru ucidere din culpa, iar liberalii vorbesc despre persoane curate”, a spus unul dintre deputatii prezenti la sedinta.

PSD-istii au mai luat in discutie si fortarea unui aviz negativ pentru Florin Citu, ministru propus la Finante. Parlamentarii social-democrati vor sa-l respinga pe liberal pentru ca este o figura mai cunoscuta a PNL. “Sa aratam ca suntem uniti si inca avem majoritate”, a spus unul dintre deputatii PSD in sedinta, potrivit surselor citate.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, declarase ca ministrii propusi sunt pregatiti de audierile din comisiile parlamentare, mentionand ca le-a solicitat acestora sa se duca la ministere pentru a solicita informatii cu privire la situatia concreta pe fiecare domeniu si sa organizeze consultari ample cu societatea civila.

El a spus ca este obligatia oricarui functionar de a pune la dispozitia ministrului desemnat informatiile publice necesare pentru fundamentarea pozitiilor.

„Din momentul prezentarii listei Guvernului, am anuntat public ca fiecare candidat de ministru are un drum de parcurs. Sigur ca ei sunt pregatiti, pentru ca ei sunt oameni care cunosc problematica din domeniu, cunosc starea de fapt si au solutiile pregatite si gata de a fi aplicate. In plus fata de asta, le-am solicitat si deja aproape toti ministri au facut lucrul asta – sa se duca la ministere si in legatura, mai ales, cu secretarul general, cu functionarii se afle chiar situatia concreta, informatii care nu au fost publice pana in momentul de fata, astfel incat sa stie ce prioritati suplimentare pot sa apara datorita situatiei de fapt existente”, a precizat Orban, intrebat la Parlament daca ministrii propusi sunt pregatiti de audierile din comisiile de specialitate.

Potrivit presedintelui PNL, candidatii la functia de ministru organizeaza si o consultare „ampla” a societatii civile si a expertilor din domeniul de activitate in care sunt propusi, „pentru a fundamenta orice decizie, orice punct de vedere” exprimat, in urma unor consultari cu societatea civila – patronate, sindicate, asociatii profesionale, „astfel incat sa se stie foarte clar ca Guvernul PNL este (…) deschis dialogului”.

Orban a mentionat ca in unele ministere functionarii au fost deschisi pentru a furniza datele necesare, iar in altele mai putin.

„Nu va dau exemple. Fiind ministru desemnat, este obligatia oricarui functionar din minister de a pune la dispozitia ministrului desemnat informatiile publice necesare pentru fundamentarea pozitiilor”, a explicat el.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca audierile candidatilor la functia de ministru sa aiba loc marti si miercuri, iar lunea viitoare sa aiba loc plenul comun in care sa se supuna votului investirea Guvernului Orban.

Share