home EUROVISION, EVENIMENT Octombrie 2007: Socaciu voia manele pe TVR

Octombrie 2007: Socaciu voia manele pe TVR

Share

“SOCACIU PROPUNE SCOATEREA DE SUB INTERDICTIE A MANELELOR LA TVR”, titra Antena 3 pe 17 octombrie 2007.

Victor Socaciu, membru in Consiliul de Administratie al TVR din partea PSD, a lansat urmatoarea intrebare pe blogul sau: “Sunteti de acord ca Televiziunea Romana sa scoata de sub interdictie manelele si sa le difuzeze strict in emisiunile etniei rrome?”, anunta postul de televiziune, pe site-ul sau.

Sa vedem care erau argumentele cantaretului de muzica folk. El intentiona sa propuna Directiei de programe a SRTv sa permita difuzarea manelelor, idee care se dorea “o pledoarie, in primul rand, pentru pastrarea identitatii, atat [a celei] romanesti, cat si a celei tiganesti”.

In acest fel, spunea Socaciu, iar noi facem aceasta precizare, pentru a nu crede lumea ca ne-am pierdut mintile, “toti romanii vor localiza originea acestui gen de muzica”. “TVR”, sustinea cantautorul, “scapa de o anume acuzatie de discriminare, in raport cu un mod de exprimare a unei anumite etnii conlocuitoare”.

Sa intram pe blogul lui Socaciu si sa vedem ce a postat el pe acest subiect pe 8 octombrie 2007. Postul se numeste (foto), “Roman de (r)roman”.

“Iata, manelele nu mai provoaca, dupa trecerea unui timp relativ scurt, stupoare intr-un spatiu romanesc”, arata Socaciu in acest post, explicand: “Incet, incet, ele au fost asimilate si, ceea ce mi se pare periculos, si asumate. Televiziunea Romana, in urma cu cativa ani, a interzis difuzarea manelelor pe post. Ca membru al Consiliului de Administratie, ma gandesc sa propun Directiei de programe a SRTv sa scoata de sub interdictie manelele, dar acestea sa fie difuzate doar in emisiunile etniei rrome. In acest fel, toti romanii vor localiza originea acestui gen de muzica”.

Iata cine se batea cu caramida in piept ca apara drepturile tiganilor, ca apoi sa discrimineze fatis niste suedezi. Penibil…

Manelele nu sunt muzica tiganeasca, ci prost gust muzical

In mod evident, opiniile exprimate de Victor Socaciu sunt incoerente. Ori provoaca stupoare manelele, ori trebuie difuzate pe TVR. Ceea ce este grav e ca Socaciu vrea sa scape TVR de acuzatia ca ii discrimineaza pe tigani, difuzand manele la emisiunea dedicata etniei lor. Eu cred ca este cea mai mare greseala.

Manelele nu sunt muzica tiganeasca. Printre primele formatii de manele, exista una din Braila, numita Azur, iar cealalta era din Bucuresti si se chema Albatros, si nu stiu daca din ele faceau parte tigani sau nu. Acestea doua, cum fac si acum manelistii, schingiuiau o multitudine de teme muzicale, pe care le dezbracau de caracter si le imbracau in haine arabesti, turcesti si sarbesti.

Era o muzica proasta, care incalca principii armonice elementare, de ti se strepezeau timpanele, cum stau lucrurile si acum. Intr-adevar, tiganii smecheri fac bani cantand manele, dar aceasta nu este muzica tiganeasca. Nota bene: niciodata nu vei auzi un tigan falsand, ceea ce dovedeste ca au calitati native, dar acesta este probabil singurul lucru bun pe care pot sa-l spun despre aceasta specie degenerata din muzica.

Mai vreau sa atrag atentia ca de multe ori ceea ce este muzica buna sarbeasca, de inspiratie folclorica, devine manea la noi. De exemplu, Adi Minune a preluat o piesa superba a lui Sasha Matic, pe care a facut-o prastie. Iar acum, ce inseamna si cat de frumoasa este cu adevarat muzica tiganeasca. Ascultati o trupa de tigani rusi, Loyko, cantand cantecul “Gelem”:

Citeşte şi
Cum rezolvăm chestiunea cu ţiganii?

Promiţi că dai aurul ţiganilor în campania electorală? La puşcărie! Dai pui congelaţi, mici, fasole Read more

Maneleurovision

Manelele nu sunt muzica tiganeasca, iar tarile in care se face muzica tiganeasca ori aceasta Read more

Breivik, interesat de Noua Dreapta, PRM si tigani

In manifestul "2083: O declaratie europeana de independenta", autorul dublului-atentat de la Oslo, Anders Behring Read more

Oops, he did it again. Mircea Badea amendat iar de CNA

Mircea Badea a făcut diverse afirmaţii jignitoare la adresa unui jurnalist, fără a ţine cont Read more

Cum vad rusii si occidentalii Romania

Daca s-ar fi documentat ca lumea, Brainin de la ORT ar fi aflat ca in Read more

Cum văd ruşii România? Ţigani, sărăcie, o ţară dezbinată şi expansionistă în acelaşi timp (Vitalie Cojocari)

E încă prea devreme ca România să intre în Shengen. Aşa începe reportajul despre România Read more

B. Chirieac si Racoviceanu considera CRP hartie igienica (Anchete Online)

Alecu Racoviceanu îl sună pe Bogdan Chirieac, căruia i se plânge că este urmărit de Read more

Basescu la TVR: Crizele nu se trec cu tehnocrati

"Crizele nu se trec cu tehnocrati, ci cu politicieni care isi pot asuma reformele. Nu-mi Read more

Revista presei. Ce-are Francia cu tiganii?

Iata, conform Romaniei libere, ce s-ar ascunde in spatele expulzarii romilor: calculul politic al preşedintelui Read more

CT Popescu – un reflex al gandirii romulane

Si dupa 20 de ani, reprezentantii partii reactionare din societatea romaneasca incearca sa rescrie istoria Read more

Share