home POLITICA, Rep. MOLDOVA Oamenii oligarhului Plahotniuc au şters-o din R. Moldova cu avioane private

Oamenii oligarhului Plahotniuc au şters-o din R. Moldova cu avioane private

Share

Cinci avioane private au decolat de pe Aeroportul International Chisinau la scurt timp dupa ce partidul lui Plahotniuc a anuntat ca paraseste puterea.

Destinatiile a trei dintre avioane sunt urmatoarele: sase persoane vor pleca spre Moscova, doua – spre Londra, iar al treilea avion ar urma sa aterizeze la Odessa, informeaza unimedia.info.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

TV 8 Moldova anunta ca avionele charter decoleaza la fiecare 10 minute si ca s-au creat ambuteiaje in drum spre aeroport.

Familia milionarului Ilan Shor, sustinator al lui Plahotniuc, se afla pe lista pasagerilor unuia dintre avioane.

Partidul Democrat (PD) din Republica Moldova a decis vineri sa cedeze puterea guvernului investit de majoritatea ACUM – PSRM ‘pentru a debloca situatia politica din tara si pentru a evita escaladarea situatiei si ajungerea la violente’, a anuntat Vladimir Cebotari, vicepresedintele PD, dupa sedinta Consiliului National Politic al partidului, potrivit Deschide.md si Ziarului National din Chisinau.

‘Aceasta e singura modalitate legala prin care se poate face acest lucru in situatia juridica in care ne aflam. Toti ministrii urmeaza sa demisioneze de azi. Decizia noastra are efectiv politic si va fi un semnal clar ca PD nu se tine de putere, lucru pe care il spunem de mai multe zile”, a afirmat el.

‘Avand in vedere situatia actuala, am decis sa ne retragem de la guvernare prin demisia executivului’ condus de premierul Pavel Filip, a declarat Cebotari.

Insa, adauga Cebotari, guvernul premierului Maia Sandu s-ar afla in continuare in ‘ilegalitate’, iar solutiile ‘juridice’ pentru a debloca situatia ar fi la democrati, care asteapta in continuare partidele parlamentare la ‘dialog’, noteaza Ziarul National.

‘Consiliul National Politic al PD a luat act de refuzul la dialog al celorlalte partide. PD a fost pregatit sa ofere solutii pentru ca binomul PSRM-ACUM sa poata prelua guvernarea legal, sa iasa din ilegalitate. Avand in vedere lipsa deschiderii spre dialog, dar si pentru a debloca situatia, s-a decis retragerea de la guvernare prin demisia executivului. Astfel, prim-ministrul (Pavel Filip) si toti ministrii demisioneaza din functie incepand de astazi’, a afirmat vicepresedintele democratilor moldoveni.

Totusi, potrivit acestuia, aceasta decizie ‘nu va solutiona problema blocajului politic si institutional din tara’. ‘Iesirea din blocaj revine binomului PSRM si partidele asa-zis europene, cum le-a numit (Vladimir) Putin’, a spus Cebotari.

El a adaugat ca orice guvern care va fi instalat va fi ‘ilegal’, atat timp cat exista decizia de sambata trecuta a Curtii Constitutionale, care dizolvase parlamentul rezultat in urma alegerilor din 24 februarie.

Potrivit acestuia, functionarii publici se afla in continuare intr-o situatie de risc juridic.’Cel mai probabil se va ajunge la anticipate’, a concluzionat el.

Consiliul National Politic al Partidului Democrat s-a intrunit vineri intr-o sedinta, care a durat mai bine de sase ore, pentru a lua o ‘decizie privind solutionarea blocajului politic si juridico-institutional in care se afla Republica Moldova’.

De la sfarsitul saptamanii trecute in Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sambata trecuta, Partidul Socialistilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) si au investit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu.

A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care pana atunci negociase cu socialistii formarea unei aliante majoritare, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, despre care se spune ca este aservita liderului democratilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte, iar premierul in exercitiu, Pavel Filip, a fost numit presedinte interimar. De asemenea, Curtea Constitutionala a decis dizolvarea noului legislativ rezultat in urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocand alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

In urma alegerilor din 24 februarie, in parlamentul de la Chisinau au intrat socialistii lui Igor Dodon – 35 de deputati, PD (condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc) – 30, Blocul ACUM (PAS plus PPDA)- 26 , Partidul Shor – 7 si trei deputati independenti.

Citeşte şi
Iurie Leancă, omul lui Plaho, a trecut vama la români după căderea oligarhului

Fostul premier Iurie Leancă, membru al Gruparii Plahotniuc, a plecat si el din Moldova, a Read more

Dodon s-a dat în linghişpir cu avionul lui Vlad Plahotniuc

Igor Dodon, liderul partidei ruse din Republica Moldova, este clientul obişnuit al companiei de transport Read more

R. Moldova: Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat acum pe secretarul său general, Ion Păduraru, la Read more

R. Moldova: Vladimir Plahotniuc este virtual prim-ministru

Vlad Plahotniuc a reuşit să magnetizeze o nouă majoritate parlamentară oximoron, care l-a anunţat pe Read more

Prezidenţialele şi izolarea lui Băsescu

Nou-formata cuplă de conjunctură PNL-PDL pare că urmăreşte izolarea lui Traian Băsescu pe scena politică. Read more

Elan Schwartzenberg vinde Publika TV

Publika TV, postul deținut în Republica Moldova deRealitatea Media, urmează să fie vândut omului de Read more

La statuia lui Adrian Nastase (Teodor Tita pentru Contributors)

E logica sistemului creat pentru succesiunea lui Ceausescu, cel doborat acum 20 de ani cu Read more

După modelul SOV, Nicolescu s-a refugiat la Floreasca (Dan Badea)

Nicolescu, preşedintele CJ Argeş a primit mandat de arestare pentru 29 de zile şi, după Read more

Revista presei. Cazul Nicolescu. Sistemul ticalosit reactioneaza

Arestat ieri de procurorii DNA, Nicolescu a fost transformat, printr-o strategie de imagine gândită din Read more

Balamaua PLD (Plahotniuc – Lupu – Diacov) (Mario Balint)

După două scrutinuri legislative în 2009 şi un referendum în septembrie 2010, moldovenii s-au prezentat Read more

Share